«Σαρωνικός, η πόλη του σινεμά τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη» και στη μνήμη του Μίκη. Διοργάνωση: ΙΜΚ
Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς… Οι δύο σπουδαίοι δημιουργοί είχαν συναντηθεί καλλιτεχνικά. Ο Μίκης συνέθεσε μουσική για τα κινηματογραφικά αριστουργήματα του Μιχάλη Κακογιάννη, σε στίχους του σκηνοθέτη. Το ΙΜΚ δεν θα μπορούσε να μην τον τιμήσει.
Έτσι την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, στην προγραμματισμένη συναυλία με την «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη», στην κεντρική πλατεία Αναβύσσου στις 20:00, όλοι εμείς που αγαπήσαμε τους δυο καλλιτέχνες θα αποτίσουμε φόρο τιμής στον Μίκη που πίστεψε στην ομοψυχία των Ελλήνων και στον Κακογιάννη που στιγμάτισε την πορεία της 7ης Τέχνης.
Το πρόγραμμα του πενθήμερου αφιερώματος του ΙΜΚ στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μ. Κακογιάννη θα παραμείνει χωρίς μεταβολές.
Οι εκδηλώσεις
Από τις 6 μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2021 ο δήμος Σαρωνικού και το ΝΠΔΔ Αριστόδικος σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (ΙΜΚ) δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους σινεφίλ να παρακολουθήσουν στους κινηματογράφους της Σαρωνίδας και της Γαλάζιας Ακτής στο Λαγονήσι, τον «Βυσσινόκηπο», τις «Τρωάδες», την «Ηλέκτρα» και το ντοκιμαντέρ «Αττίλας 74». Τις ταινίες θα προλογίσει ο δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου Ιάσων Τριανταφυλλίδης.
Την πέμπτη ημέρα του αφιερώματος του ΙΜΚ, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00, στην κεντρική πλατεία Αναβύσσου θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συναυλία από την «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη».
● Παρασκευή 10/09/21, Συναυλία με την «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη», ώρα 20:00, κεντρική πλατεία Αναβύσσου. Ερμηνεύουν οι Παναγιώτης Πετράκης, Σαββέρια Μαργιολά με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
Είσοδος ελεύθερη με τήρηση των μέτρων προστασίας.
Ακολουθούν λίγα λόγια για τις ταινίες.
Τρωάδες
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Μετά την πτώση της Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη που θρηνεί το χαμό της οικογένειας και της πόλης της και η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία, καθώς οι νικητές σκοτώνουν το νεαρό σε ηλικία γιο της. Και ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη, την αιτία αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα κακά που θα βρουν τους νικητές στο δρόμο για την πατρίδα.
ΒΡΑΒΕΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Βραβείο Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Πρωταγωνίστρια και τραγικό πρόσωπο είναι η Ηλέκτρα, η οποία παντρεμένη μ’ ένα χωρικό περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν και σκοτώνουν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο.
ΒΡΑΒΕΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Προσαρμογής Ήχου, Βραβείο Διεθνούς Ενώσεως Νέων, Θεσσαλονίκη 1962: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Ένωση Ελλήνων Κριτικών: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού, Καλύτερης Μουσικής, Βραβεία στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1962), του Ακαπούλκο (1962), του Βερολίνου (1963), Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας (1962). Εκτός από την Υποψηφιότητα για Όσκαρ, πήρε συνολικά 25 Διεθνείς Διακρίσεις.
Είδος: Αρχαία Τραγωδία, Παραγωγή: Φίνος Φιλμ, Διάρκεια: 110΄.
Ο Βυσσινόκηπος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Παρίσι, 1900. Η Άνυα, δεκαεξάχρονη κόρη της κυρίας Λιούμποφ Ρανέφσκι, φτάνει στη γαλλική πρωτεύουσα για να συνοδεύσει τη μητέρα της πίσω στη Ρωσία. Πέντε χρόνια πριν, όταν ο μικρός της γιος πνίγηκε στη λίμνη, η Λιουμπόφ εγκατέλειψε το πατρικό της κτήμα, πασίγνωστο για το Βυσσινόκηπό του, και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία με τον εραστή της, ο οποίος αφού σπατάλησε όλες τις οικονομίες της, την εγκατέλειψε. Στο γυρισμό τους βρίσκουν το Βυσσινόκηπο να ανθίζει. Ο Γκάεφ, αδελφός της Λιούμποφ, είναι ένας χαριτωμένος αργόσχολος που τον φροντίζει ο ογδοντάχρονος υπηρέτης Φιρς, αφήνοντας τα πρακτικά ζητήματα στα χέρια της Βάρυας, θετής κόρης της Λιούμποφ. Παρόντες, για να καλωσορίσουν την ξενιτεμένη, είναι ο Λοπάχιν, ένας πλούσιος άξεστος έμπορος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Ηθοποιοί: Άλαν Μπέιτς, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Κάτριν Κάρτλιτζ, Φράνσις ντε Λα Τουρ, Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης, (βασισμένο στο έργο του Άντον Τσέχωφ), Διεύθυνση Φωτογραφίας : Άρης Σταύρου, Μουσική: Peter Tchaikovsky, Σκηνικά – Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος.
Είδος: Κοινωνικό, Παραγωγή: Μιχάλης Κακογιάννης – Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Διάρκεια: 137’.
Αττίλας 74
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Κύπρο από το Μιχάλη Κακογιάννη. Αποτελεί την προσωπική του μαρτυρία για την Κυπριακή τραγωδία. Kαι για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή του νησιού από τον Τουρκικό στρατό. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις τόσο πολιτικών, με κεντρικό πρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όσο και απλών ανθρώπων.
ΒΡΑΒΕΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Φλωρεντία.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Άνοιξη του 1972, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Είναι η κορύφωση άλλης μιας κρίσης που περνάει η Κυπριακή Δημοκρατία. Στις συνεντεύξεις που καταγράφονται σε αυτό το ντοκουμέντο, αρχίζοντας με αυτή του μόλις παραιτηθέντος Υπουργού Εξωτερικών, καταθέτουν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί αρχηγοί τις απόψεις τους για το «Κυπριακό», καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.