Το παρών έδωσε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Υλοποιείται άμεσα ο α’ κύκλος διαδικτυακών Σεμιναρίων Επιμόρφωσης Διοικητικών Αθλητικών Στελεχών, στο πλαίσιο των 13 μέτρων για τον αθλητισμό που ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης – Υφυπουργείο Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΟΑΚΑ συνεργάζονται για την 12ωρη επιμόρφωση 1.000 στελεχών ερασιτεχνικών σωματείων σε 11 θεματικές ενότητες του αθλητισμού την προσεχή εβδομάδα.
Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών συμπεριλαμβάνεται στο πλέγμα 13 πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού στις 15/02/2021, για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της κακοδιαχείρισης, την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς και τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό και αρκετών εξ αυτών ήδη υλοποιούνται.
Σε συνέχεια, λοιπόν, του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που υπογράφθηκε στις 30/06/2020 και της συμφωνίας του κ. Αυγενάκη στις 19/02/2021 με τον Πρύτανη, Αθανάσιο Κατσή, για να αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τον ακαδημαϊκό συντονισμό της Επιμόρφωσης μέσω του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ), πραγματοποιείται ο α’ κύκλος σεμιναρίων από το Εργαστήριο Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής (iSportManagement LAB).
Ένα σπουδαίο και καινοτόμο εγχείρημα, για τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού, εγχείρημα. Αυτός ο κύκλος Σεμιναρίων θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τη μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουν και να επικαιροποιήσουν το επίπεδο των εφαρμοσμένων γνώσεων τους. Για να είναι περισσότερο ικανοί να ανταπεξέλθουν με επάρκεια, αλλά και για να αποκτήσουν ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο ολοένα και πιο απαιτητικό σύγχρονο περιβάλλον του αθλητισμού.
Τα Σεμινάρια θα παρέχονται δωρεάν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Εργαστηρίου, η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000 ενδιαφερόμενους -παράγοντες και στελέχη των ερασιτεχνικών σωματείων- και θα διεξαχθούν σε 4ωρες απογευματινές Διαλέξεις στις εξής ημερομηνίες:
* Τρίτη 16 Μαρτίου (5-9 μ.μ.)
* Πέμπτη 18 Μαρτίου (5-9 μ.μ.)
* Τρίτη 23 Μαρτίου (5-9 μ.μ.)
Τα Σεμινάρια, όπου θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, με αναγνωρισμένη εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις, περιλαμβάνουν τις εξής 11 θεματικές και με την ολοκλήρωση τους θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής:
* Ο ρόλος των διοικητικών στελεχών σε αθλητικούς Οργανισμούς
* Βασικές αρχές αθλητικού μάνατζμεντ
* Βασικές αρχές αθλητικού μάρκετινγκ
* Νομικά ζητήματα στον αθλητισμό – Υποχρεώσεις Σωματείων
* Ηθική και Διακυβέρνηση στον αθλητισμό – Παρενόχληση και Κακοποίηση
* Εθελοντισμός στον αθλητισμό
* Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών εκδηλώσεων και γεγονότων
* Οικονομικά θέματα – Σωματεία
* Τεχνολογία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στον αθλητισμό
* ΜΜΕ και αθλητισμός
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε για τη μέριμνα στης Πολιτείας και στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραγόντων και των διοικητικών στελεχών των αθλητικών φορέων:
«Το είπαμε, το κάνουμε πράξη!
Στις 15 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη τύπου, ανακοινώσαμε μια σειρά 13 μέτρων για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της κακοδιαχείρισης, την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς και τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.
Ένα από αυτά τα μέτρα, είναι η δημιουργία Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, σε συνεργασία με το «Ζήσε Αθλητικά», Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.
Στόχος μας η δημιουργία ενός διαρκούς επιμορφωτικού θεσμού για τα στελέχη του αθλητισμού, ώστε όσοι ασχολούνται διοικητικά με τον αθλητισμό να έχουν κατάλληλη κατάρτιση, γνώσεις στρατηγικού σχεδιασμού και αθλητικού management, οικονομικής διαχείρισης, τεχνικών προσέλκυσης εσόδων και χορηγιών, διοικητική σκέψη κλπ.
Το είπαμε, το κάνουμε πράξη!
Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συμφωνήσαμε ώστε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να αναλάβει τον ακαδημαϊκό συντονισμό της επιμόρφωσης μέσω του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ). Ήδη, αναπτύσσουμε και υλοποιούμε:
* Σεμινάρια Επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών ερασιτεχνικών σωματείων (νόμιμα και εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ)
* Πρόγραμμα Επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών, το οποίο θα είναι πιστοποιημένο και διάρκειας τουλάχιστον 80 διδακτικών ωρών.
Για πρώτη φορά, η πολιτεία μεριμνά όχι μόνο για θεσμικά ζητήματα του αθλητισμού, αλλά και για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραγόντων και των διοικητικών στελεχών των αθλητικών φορέων. Επενδύουμε στον αθλητισμό, επενδύουμε σε στελέχη ικανά, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες του παρόντος και του μέλλοντος.
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο Α’ κύκλος των Σεμιναρίων Επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών. Σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με το ΟΑΚΑ.
Θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι επιμορφωτικών σεμιναρίων, ενώ σύντομα θα σας ανακοινώσουμε και ολοκληρωμένα προγράμματα επιμόρφωσης».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, επισήμανε:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να ανακοινώνεται η έναρξη του α’ κύκλου επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα στελέχη των αθλητικών σωματείων, τα οποία διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Μέσα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα οι συνεργάτες μου, με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής και Διευθυντή του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής, κ. Παναγιώτη Αλεξόπουλο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία.
Η σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος έγκειται στην ουσιαστική προστιθέμενη αξία που κομίζουν αυτά τα σεμινάρια για τους συμμετέχοντες, που δεν είναι άλλη από την αξία της Μόρφωσης. Αδιαμφισβήτητα, ένα σημαντικό εφόδιο για να εξελιχθεί ο άνθρωπος είναι η γνώση, όμως όποια και να είναι η ισχύς των γνώσεων, η χρησιμότητά τους αναδεικνύεται και αποδεικνύεται μόνον αν περάσουν μέσα από τον καταλύτη της μόρφωσης, η οποία εν τέλει, διαμορφώνει και μια γενικότερη στάση και μια θετική συμπεριφορά απέναντι στη διαρκή πρόοδο και την προσωπική βελτίωση του ατόμου.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει καταφέρει μέσα σε 20 χρόνια ζωής να ριζώσει σε 6 πόλεις, να αναπτύξει 22 τμήματα, να διαμορφώσει ένα χαρακτήρα πολυθεματικό και να οργανώσει όλα τα αντικείμενα και τους κύκλους σπουδών. Μέσα από τη διαρκή προσπάθεια για την αναζήτηση και την παροχή ενός υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκών σπουδών και ερευνητικών, αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει ήδη καταφέρει να επιδεικνύει εξαιρετικά σημαντικά ορόσημα ποιότητας, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.
Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, μέσω του οποίου επισφραγίστηκε η ουσιαστική συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, αποτελεί το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα που προάγει την επιστήμη της Αθλητικής Διοίκησης και συμβάλλει στην παραγωγή επιστημόνων ικανών να αναλάβουν την οργάνωση και διαχείριση αθλητικών εκδηλώσεων, φορέων και επιχειρήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το Τμήμα έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η προσπάθεια για τη διάδοση και την εφαρμογή των αρχών της Σύγχρονης Διοίκησης του Αθλητισμού, η οποία μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό.
Μέσα από σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού κατάφερε να προσεγγίσει μια σειρά σημαντικών ομιλητών από το χώρο του αθλητισμού και να δώσει το στίγμα των σύγχρονων εξελίξεων, ενημερώνοντας και πρωτοπορώντας στο χώρο της Διοίκησης του Αθλητισμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, ότι τώρα πλέον περνάμε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. Στη φάση αυτή είναι καθοριστική η συμβολή και η ενεργοποίηση των αθλητικών στελεχών, διότι δίχως τη δική τους ευαισθητοποίηση και συμμετοχή κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι εδώ και δηλώνει δυναμικά παρόν, προκειμένου να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη των πρωτοβουλιών που το ίδιο έχει ξεκινήσει, αλλά και για να οδηγήσει σε επιτυχία τους στόχους που έχει θέσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών και ακαδημαϊκών φορέων, θεωρούμε ότι αυτό το καινοτόμο εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία και θα αφήσει μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του αθλητισμού και της κοινωνίας μας».