fbpx

«Αν ο Πρωθυπουργός περνάει ένα τέτοιο μήνυμα, πως γίνεται να περιμένει να τηρηθούν τα μέτρα;»

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ από τον νομό Ηλείας και γιατρός, Μιχάλης Κατρίνης, μίλησε στην εκπομπή Overage του Over FM 104.9 με τον Γιώργο Κογκαλίδη, για την κατάσταση του συστήματος υγείας, την προσπάθεια των δημοσίων νοσοκομείων, τη φωτογραφία του πρωθυπουργού χωρίς τη χρήση μάσκας και για το εμβόλιο που είναι καθ’ οδόν.

Για τα καθημερινά κρούσματα και τις δύσκολες ώρες που περνάει το δημόσιο σύστημα υγείας, ανέφερε:

«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είμαστε σε μία κατάσταση πολύ δύσκολη και τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, μετά από τρεις εβδομάδες lockdown. Βεβαίως, το σημαντικό είναι ότι το σύστημα υγείας πιέζεται με πάρα πολλές νοσηλείες με covid 19 και πάρα πολλά περιστατικά στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς, έχουμε αποδεχτεί ότι καθημερινά έχουμε την απώλεια, σχεδόν 100 συμπολιτών μας. Αυτό νομίζω ότι δείχνει ότι εκτιμούμε την σοβαρότητα τις καταστάσεις. Σίγουρα, υπάρχουν και φωνές που αμφισβητούν, αλλά θέλω να πιστεύω ότι όπως έχει εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι σε δύσκολη κατάσταση. Ευελπιστούμε ότι σύντομα με την έλευση του εμβολίου θα έχουμε μία γραμμή άμυνας και θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αυτή την στιγμή πρέπει να στηρίξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, του δημόσιου συστήματος υγείας».

Για τον καθημερινό αγώνα των γιατρών και των νοσηλευτών, τόνισε:

«Το σύστημα υγείας θα αντέξει και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το ακούσει ο κόσμος και να πιστέψει στο σύστημα υγείας. Θεωρώ ότι θα αντέξει παρά το γεγονός πως δεν έχει στελεχωθεί επαρκώς. Ακούστηκαν πάρα πολλά πράγματα, έγιναν δωρεές που δεν αξιοποιήθηκαν στο σωστό χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται οι προσλήψεις για τους νοσηλευτές πολύ καθυστερημένα. Όταν πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει και φτάνουμε στα όρια του 50%. Παρόλα αυτά, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι και οι ίδιοι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, στην προσπάθεια τους να προσφέρουν νοσηλεία στους ασθενείς. Κάνουν μία συγκινητική προσπάθεια και δίνουν έναν μοναδικό αγώνα στα νοσοκομεία της χώρας, έτσι ώστε όλοι εμείς να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Η πολιτεία πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό, αλλά όχι με επίδομα».

Όσον αφορά, τις απαραίτητες αποστάσεις του πρωθυπουργού και ορισμένων πολιτών της χώρας, υπογράμμισε:

«Ήταν πολύ άσχημη η στιγμή του πρωθυπουργού να φωτογραφίζεται με άλλους πέντε συμπολίτες χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις. Την ίδια στιγμή, που απεύθυνε με αυστηρό ύφος της στάσεις, ειδικά προς την νεολαία. Είμαι σίγουρος ότι αν μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης θα είχε γυρίσει το χρόνο πίσω και δεν θα είχε κάνει αυτή την ενέργεια. Αυτό περνάει από την άλλη, ένα λάθος μήνυμα στους συμπολίτες μας και δείχνει πιθανόν ότι κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αν ο πρώτος πολίτης αυτής της χώρας περνάει ένα τέτοιο μήνυμα, πως γίνεται μετά να περιμένει να τηρηθούν τα μέτρα και μάλιστα όταν πέφτουν 300ευρα κατά ριπάς και μετά στέλνονται στα σπίτια των πιτσιρικάδων; Ειδικά στα νέα τα παιδιά, που στο κάτω κάτω βράζει το αίμα τους. Άρα, να είναι πιο προσεκτικός ο πρωθυπουργός για να στέλνει το σωστό μήνυμα».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην περίπτωση του εμβολίου και τον βαθμό αξιοπιστίας του: 

«Το εμβόλιο της Pfizer έχει το 95% αξιοπιστία και νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Πλέον, υπάρχουν αρμόδιες αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα κρίνουν ότι όντως είναι ασφαλές για να χορηγηθεί. Επειδή, έχω ακούσει για πολλά εμβόλια από πολλές χώρες ανά διάστημα, πρέπει να αναχωρήσουμε αυτά που ακούμε και αυτά που έχουν την επίσημη ανακοίνωση των ευρωπαϊκών αρμοδίων. Η ουσία είναι ότι το εμβόλιο έρχεται και έχει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας. Όλα τα εμβόλια όταν χορηγούνται για πρώτη φορά έχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, που πιθανόν να προκαλέσουν παρενέργειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούν σε άσχημη εξέλιξη».