fbpx

Το πνεύμα των Χριστουγέννων και το αιώνιο μήνυμα

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου εορτή και εποχή. Όλο αυτό το σκηνικό μου αρέσει ιδιαίτερα και όπως έχω παρατηρήσει αρέσει ιδιαίτερα σε όσους ταυτίζονται και πιστεύουν στον Ιησού Χριστό μας.. Καθώς η γέννησης του Θεανθρώπου είναι η κορυφαία στιγμή όλων των εποχών στον κόσμο τούτο. Και σε μια εποχή που η πίστη μας προς Αυτόν δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως και θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο στο εγγύς μέλλον,η παρουσία του στη Γη πριν 2000 χρόνια πρέπει να είναι ο οδηγός μας. Αν και βέβαια συνολικά σαν πλανήτης Τον απογοητεύσαμε καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο χάνοντας διαχρονικές και αιώνιες πανσυμπαντικές αξίες και έχοντας μπει μια αυτοκαταστροφική πορεία.

Ο Χριστός μας γεννήθηκε και στην Γη και ήρθε εδώ για να λάβουμε σαν ανθρωπότητα το μήνυμα,να πειστούμε ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη,αυτό που λέμε Θεός και ο Υιός του εμφανίσθηκε μπροστά μας.Και πέρασε και ανθρώπινες δοκιμασίες πάμπολλες για να μας φέρει με την ψυχή μας και όχι από φόβο πιο κοντά του. Εφερε σε ανθρώπινο επίπεδο την διδασκαλία του,αυτή της ανθρωπιάς,το πως πρέπει να σκέφτεται και να λειτουργεί ο άνθρωπος. Με τι αξίες . Ηρθε για να διδάξει την αγάπη. Η αγάπη κινεί το σύμπαν,είναι ότι σημαντικότερο υπάρχει,από αυτήν ξεκινάνε όλα. Η παρουσία του Χριστού μας ήταν το αιώνιο μήνυμα προς την ανθρωπότητα. Και όταν ο Υιός του Θεού γεννάται στην Γη για να μας μάθει, να μας δείξει, να γίνει το παράδειγμα, δεν υπάρχει άλλη μεγαλύτερη στιγμή του πλανήτη και δεν θα υπάρξει

Το ερώτημα είναι τι κάναμε; Τίποτα.Η ανθρωπότητα απέτυχε. Μπορεί να έκανε άλματα προόδου σε όλα τα επίπεδα αλλά απέτυχε σαν σύνολο στο πνευματικό επίπεδο. Οι άνθρωποι εξ αρχής γοητεύονταν από τα πλούτη,την εξουσία,την ηδονή και όχι από τις πνευματικές αξίες που έλεγαν και οι αρχαίοι διδάσκαλοι και σοφοί της αρχαιότητας και οι φιλόσοφοι. Το μάθημα δεν το λάβαμε συνολικά.Ασφαλώς ένα μεγάλο μέρος του κόσμου πορεύεται πραγματικά σύμφωνα με την Θείαν Θέληση. Και με αξίες,με το πνεύμα και την αγάπη οδηγό του. Άλλα ένα άλλο αντίστοιχο όχι απλά δεν πιστεύει στον Θεό και στον Χριστό,αλλά τουναντίον βάλλεται εναντίον τους . Ο διαχρονικός πόλεμος καλού κακού είναι μπροστά μας,έχει ξεκινήσει στην τελική του μορφή. Ο άνθρωπος καλέιται να διαλέξει και τα Χριστούγεννα είναι μια τελευταία αφορμή να γεννηθει ο Χριστός μέσα μας. Να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και όχι Θεοί.Να προσπαθήσουμε να προτάξουμε τις πανσυμπαντικές αρετές και αυτές που μας δίδαξε ο Χριστός μας. Ο κόσμος πια γίνεται σκληρός και αδυσώπητος,θύμα της ύλης και της επιφάνειας. Απομακρύνεται από το πνεύμα,από την φιλοσοφία,από την ψυχή του. Δεν τον ενδιαφέρει η αγάπη αλλά η στιγμή.Εφτασε να ζει και να “τρέφεται”από ζωώδη ένστικτα και όχι από την ενέργεια και την φώτιση του Δημιουργού του. Θα έλεγε κανείς ότι η παρουσία του Χριστού μας στην Γη δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς σαν σύνολο δεν ακολουθήσαμε ένα κόσμο με αρετές,με αγάπη.

Ποιά ειρηνη έχουμε σήμερα; Εκατομμύρια παιδάκια πεθαίνουν από έλλειψη φαγητού και νερού και εμείς ασχολούμαστε μόνο με την πανδημία επειδή ακριβώς κτύπησε την πόρτα μας. Μιλάμε για ισότητα και η γυναίκα σε πολλές ακόμα και “διάσημες” περιοχές αντιμετωπίζεται σαν παιδί κατώτερου Θεού….Ανήλικα παιδάκια θυμίζουν σύγχρονους δούλους εργαζόμενα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες ακόμα και χωρίς την θελησή τους….Πόλεμοι παντού για την εξουσία και το χρήμα. Ο κόσμος είναι γεμάτος οικοσυστήματα όπως λέμε. Πάμε στα δικά μας οικοσυστήματα.Πόλεμος για μια δουλειά,πισώπλατα μαχαιρώματα,φθόνος,ζήλεια. Παντού τα περίφημα αμαρτήματα. Ο πλούτος συγκεντρώνεται στους ολίγους . Ανισότητα παντού που γεννά τοξικότητα.

Η αγάπη εξαφανίζεται και προσπαθούν εντέχνως να την απομακρύνουν.Το σύστημα σου λέει πέρνα καλά και άσε τις αγάπες. Κάνε σεξ και άσε την αγάπη.Κάνε σχέση και γάμο για να εξασφαλιστείτε και να κάνετε καλύτερες δουλειές ,σαν μπίζνα δηλ,και όχι επειδή υπάρχουν αληθινά συναισθήματα. Φτάσαμε σε μια εποχή που όποιος αγαπά θυμίζε γραφική φιγούρα….Ο Χριστός μας έλεγε δώσε από την υστερημά σου και σήμερα δεν δίνουμε ούτε από τα πολλά μας…Και φτάνουμε στο σημείο να διαφημίζουμε όχι επειδή δώσαμε τον ένα από τους δύο χιτώνες μας,αλλά 5.000 από τα 10εκ! Και πολλά τέτοια θλιβερά…..Καμία αλληλεγγύη αλλά πολλοί χαίρονται όταν πάθει κάτι ο διπλανός τους…Υποκρισία και όπως έλεγε ο Χριστός μας υποκριτές και φαρισαίοι παντού . Η θρησκεία και η πίστη σε κάτι ανώτερο όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας πολεμάται… Ασφαλώς υπάρχουν και πολλοί που προσπαθούν να ακολουθούν όσα δίδαξε ο Χριστός μας πριν 2000 χρόνια…Αλλά θα έπρεπε να ήμασταν όλοι έτσι και αν ήμασταν θα είχαμε μια δίκαιη και σωστή κοινωνία.Δεν θα είχαμε πολέμους,φτώχεια,σκοτωμούς,ζήλεια,φθόνο και πόσα άλλα αμαρτήματα…. Θα είχαμε τάξη και όχι αταξία.Αρμονία και ισορροπία ,κριτική σκέψη .Οχι εικόνα,μηδέν σκέψη και τα άκρα που προωθούνται σήμερα.

Ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο ελευθέρα βούληση.Κατέβηκε στην γη για να μας δέιξει τον δρόμο.Εμείς αποφασίζουμε .Και στην κρισιμότερη πνευματικά για μένα εποχή του πλανήτη από τότε,καλούμαστε να βάλουμε το πνεύμα,το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα μας. Χριστούγεννα δεν είναι διακοπές,διασκέδαση και χλιδή,αλλά αγάπη και προσφορά. Ο πραγματικά καλός άνθρωπος δίνει και αποκτά χαρά και ανάταση από αυτό.Ο άλλος παίρνει ,κλέβει,αποκτά όλο και περισσότερα για το εγώ του ενώ στο τέλος κανείς δεν παίρνει τίποτα μαζί του….Γυμνοί ήρθαμε,γυμνοί θα αποχωρήσουμε…Το πως φερθήκαμε εδώ όμως μας ακολουθεί….Ας σηματοδοτήσει η εορτή της γεννήσεων του Θεανθρώπου,την πνευματική ανάταση του καθενός ατομικά και την ένωση με την ψυχή του και τον δημιουργό του για να έχουμε ένα καλύτερο κόσμο.Εμείς είμαστε ο κόσμος,η δική μας συμπεριφορά είναι ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο κόσμο…Ο Ιησούς μας ερχόμενος εδώ μας έδειξε τον δρόμο να ενωθούμε με τον Δημιουργό μας. Όλη η επίγεια ζωή Του ήταν και είναι: σημεία και οδοδείκτες δια τον κάθε άνθρωπον, εις το ποιος είναι ο προορισμός του καθώς και ο τρόπος επιτεύξεως του προορισμού του αυτού…