fbpx

Βοτανικός: Προσφυγική δομή ή Γήπεδο Παναθηναϊκού; (pics)

Από τη στιγμή που το γήπεδο ποδοσφαίρου και οι νέες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού έγιναν πολιτικό ζήτημα. Από τη στιγμή που μέσα στο Τριφύλλι υπάρχει μερίδα φιλάθλων και παραγόντων που αντιτίθεται στο έργο (παλαιότερα μόνο και μόνο στην ιδέα, πλέον με πρόσχημα τους όρους). Από τη στιγμή που ήδη έχει συσχετιστεί η καθυστέρηση στην υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης με την υγειονομική κρίση. Μένει να συνδεθεί η μετεγκατάσταση των Πράσινων με το προσφυγικό (που έγινε) και στην επόμενη πίστα με την… Τρύπα του Όζοντος!

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης πρόσφατα ρωτήθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Αθανάσιο Αϊβατίδη (του συνδυασμού Ελληνική Αυγή του Ηλία Κασιδιάρη, άρα καθόλου τυχαίο!) για το πώς μπορεί να προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση με την παραμονή και επέκταση προσφυγικών δομών στον Βοτανικό. Η πραγματικότητα είναι πώς το κεντρικό κράτος, τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, και ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν έχουν εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει ή θα συμβεί στη δομή του Ελαιώνα, πόσο θα συνεχίσει να υφίσταται σε οικόπεδο εντός της Διπλής Ανάπλασης (η παρούσα δομή) και σε όμορο (η νέα) και πώς συνταιριάζουν αυτές οι κινήσεις με την ολική ανάπλαση της περιοχής.

Με τον τρόπο αυτό ένα ήδη πολιτικά ξεχειλωμένο ζήτημα, που αυξάνει ταυτόχρονα την ενδοπαναθηναϊκή αντιπαλότητα, διαιωνίζεται τη στιγμή που σύμφωνα με το Μνημόνιο της 20ής Νοεμβρίου 2020 έχουν καθοριστεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα ακόμα και για την εκκίνηση των εργασιών, πέραν της συμβασιοποίησης του έργου και των απαραίτητων διαγωνισμών. Από τη στιγμή, μάλιστα, που το ζήτημα… προήχθη σε πολιτικό, αντιπολιτευτικοί φορείς ενημέρωσης έλαβαν δράση με συνέπεια ο κόσμος του Παναθηναϊκού να αρχίσει να επωάζει ερωτηματικά για τις προθέσεις του κράτους και η συντριπτικά φιλόξενη, προς τους πρόσφυγες, μερίδα των Αθηναίων πολιτών να αναρωτιέται ποιο το μέλλον των δομών φιλοξενίας.

Η παραχώρηση έκτασης από τον Δήμο Αθηναίων

Τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκε η παραχώρηση από τον Δήμο Αθηναίων έκτασης στον Ελαιώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί δομή transit για τους πρόσφυγες που εξέρχονται των δομών φιλοξενίας. Κυρίως αυτούς που φτάνουν από τα ελληνικά νησιά, που έχουν βιώσει άγρια στο πετσί τους τις ροές από το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα. Το νέο κέντρο υποδοχής θα λειτουργεί ως χώρος ολιγοήμερης φιλοξενίας μέχρι την ένταξη των προσφύγων στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Θα βρίσκεται δίπλα στο υφιστάμενο κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Βοτανικό, το οποίο είναι σε λειτουργία από το 2016.

Κατά την 27η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, στις 16 Νοεμβρίου (4 ημέρες πριν την υπογραφή του MoU για τη Διπλή Ανάπλαση), ψηφίστηκε η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για την υλοποίηση από κοινού δράσεων μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και προστασίας προσφύγων. Υπό την προϋπόθεση ύπαρξης διαθέσιμων όρων, αναφέρεται το εξής…

Στο κομμάτι της χρηματοδότησης, στο άρθρο 4, γίνεται λόγος για την εύρεση πόρων. Πρόκειται για χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν χρησιμοποιηθεί στα νησιά. Η αξιοποίησή τους γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους, οπότε το αφήγημα «θα ξοδευτούν 2 εκατ. για να γκρεμιστούν αν γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού» δεν ισχύει απόλυτα όπως θα εξηγηθεί παρακάτω.

H επιβάρυνση του Βοτανικού και διευκρινήσεις για τις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού

Από το 2016, η υπάρχουσα δομή χρησιμοποιεί τμήμα του οικοπέδου της Διπλής Ανάπλασης. Αναφορικά με τη νέα διευκρινίζεται πώς είναι σε όμορο οικόπεδο της υπάρχουσας, ωστόσο κοντά στις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και το νέο γήπεδο του Τριφυλλιού. Συγκεκριμένα, ανατολικά στο τμήμα του οικοπέδου που προορίζεται για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Αν και πότε αυτές θα γίνουν, δεν αφορά τον Παναθηναϊκό.

Πάντως, εδώ προκύπτει ένα ερώτημα… Στο άρθρο 5 του Μνημονίου για τη δομή προσφύγων αναφέρεται ότι οι περιοχές της Αθήνας επιβαρύνθηκαν από τις προσφυγικές ροές. Μάλιστα καταγράφονται συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας, οι οποίες υπάγονται στον Δήμο Αθηναίων. Πώς, λοιπόν, σε μία περιοχή όπως ο Βοτανικός -όπου θα γίνει ολική ανάπλαση- προκύπτει ως ενδεχόμενο με πιθανότητες νέα κατασκευή προσφυγικής δομής; Η ερώτηση αφορά τον Δήμο Αθηναίων και τα αρμόδια Υπουργεία.

Mάλιστα, στη συνέχεια του συγκεκριμένου MoU φαίνεται ότι προγραμματίζονται παρεμβάσεις που αφορούν την κατασκευή παιδικής χαράς και κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή του Βοτανικού. Επόμενο ερώτημα προς τους ίδιους φορείς: Σχετίζονται, έμμεσα (άμεσα βάσει του Προεδρικού Διατάγματος δεν γίνεται), με τη Διπλή Ανάπλαση;

Το δικαίωμα διακοπής λειτουργίας του χώρου προσκρούει στο χρονοδιάγραμμα για το γήπεδο

Πριν το κομμάτι του Μνημονίου, που φιλοξενεί τις υπογραφές των κ.κ. Νότη Μυταράκη και Κώστα Μπακογιάννη, αναφέρεται ότι εφόσον ο Δήμος Αθηναίων κρίνει απαραίτητη τη χρήση της έκτασης της δομής για τους σκοπούς της Διπλής Ανάπλασης, έχει το δικαίωμα να διακόψει τη λειτουργία του χώρου μετά από δύο έτη τουλάχιστον συνεχούς λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό εκκίνησης των έργων για τη Διπλή Ανάπλαση, στο τέλος του 2021 έχει ειπωθεί δημόσια πώς είναι η αφετηρία όλων. Ακόμα και αν έχουν χωροθετηθεί και κατασκευαστεί οι εγκαταστάσεις των προσφύγων, τα δύο έτη (με δυνατότητα ανανέωσης) δεν γίνεται να έχουν παρέλθει. Μπορούν, ταυτόχρονα, να συμβαδίζουν τα δύο διαφορετικά status της περιοχής σε απόσταση λίγων μέτρων;

Στο, επισήμως αναρτημένο έγγραφο, στη Διαύγεια από την 59η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2020) αναφέρεται ως προϋπολογισμός το ποσό των 1,869 εκατ. ευρώ συν 24% ΦΠΑ για την κατασκευή της δομής στον Ελαιώνα. Προϋπολογισμός που δεν γίνεται, φυσικά, να έχει ψηφιστεί εντός ολίγων ημερών. Ωστόσο, ήδη αντιπολιτευτικά χρησιμοποιήθηκε ως «μία νέα σπατάλη του Δήμου» -έστω και αν τα κονδύλια έρχονται, όπως αναφέρθηκε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση- «για κάτι που θα γκρεμιστεί αν γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη».

Στα νησιά τέτοιες ενέργειες (κατασκευή, ξήλωμα, επανεγκατάσταση) έχει γίνει δεκάδες φορές και ουδείς ενδιαφέρθηκε για το μέλλον τόσο σημαντικών πόρων. Εδώ, όμως, είναι το γήπεδο του ιστορικού συλλόγου της Αθήνας στη μέση, επομένως η προβολή κρίνεται δεδομένη. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους φιλάθλους των Πράσινων, είτε είναι υπέρ είτε κατά του έργου, να μάθουν αν η «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» ενδέχεται να μπλοκάρει την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης. Διότι αν αυτό συμβεί, η αντιπολίτευση που κάνει λόγο για κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Δήμου -αναφερόμενη στο Μνημόνιο για το γηπεδικό- θα έχει δικαιωθεί…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η υπάρχουσα δομή προσφύγων βρίσκεται χωροθετημένη στο ανατολικό σύνορο του οικοπέδου της Διπλής Ανάπλασης, όπου προβλέπεται να γίνουν οι εγκαταστάσεις άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ακριβώς εκεί που ήταν χωροθετημένο το γήπεδο μπάσκετ το 2006 πριν εκπέσει ο νόμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας). Ο χαρακτήρας της νέας δομής, με εγκατάσταση προκάτ κατασκευών, είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ και ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΟΣ σε οικόπεδο όμορο με την υπάρχουσα δομή.

Στο ΜοU, για τη δομή προσφύγων, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Με βάση το ως άνω Μνημόνιο συνεργασίας ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση: «α. Να δημιουργήσει τον ως άνω χώρο προσωρινής ημερήσιας φροντίδας και στέγασης σε έκταση ιδιοκτησίας του, όμορης της ήδη υπάρχουσας Ανοιχτής Δομής Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων Διεθνή Προστασία στον Ελαιώνα, εκτιμώμενης δυναμικότητας πεντακοσίων (500) ατόμων, με την προμήθεια και τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων διαμονής».

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, όπως και το εμπορικό, βρίσκονται δυτικά του ρέματος. Ωστόσο απαιτούνται από τα αρμόδια Υπουργεία και τον Δήμο Αθηναίων διευκρινήσεις, επάνω στους χρονικούς ορίζοντες των έργων και τα χρονοδιαγράμματα που συγκρούονται. Όπως και για το μέλλον των προσφυγικών δομών στον Βοτανικό, στην περίπτωση ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ.