fbpx

Ακόμα σώζει ζωές, μην το ξεχνάς!

Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού σήμερα 13/2 και ίσως πολλοί δεν έχουν πλέον την ίδια άποψη γι’ αυτό όπως όταν πρωτοεμφανίστηκε το AIDS και όλοι τότε έτρεχαν να πάρουν προφυλάξεις. Ίσως η ιδέα πολύ κακώς στην πάροδο του χρόνου ξεθώριασε και αυτό αποτελεί τεράστιο λάθος και η σημερινή μέρα μας το υπενθυμίζει .

Η Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού (International Condom Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, την παραμονή της Ημέρας των Ερωτευμένων και στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και του ιού HIV/AIDS. Η πρωτοβουλία ανήκει στο ίδρυμα AHF (AIDS Healthcare Foundation). Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η χρήση προφυλακτικού στις σεξουαλικές επαφές δεν έχει να κάνει μόνο με τον HIV/AIDS αλλά και με τις πολλές άλλες καθημερινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους που έχει πολύς κόσμος και που πολλές φορές δεν γνωρίζει καν. Και έχει να κάνει με την ιογενή ηπατίτιδα αλλά και με άλλες βασικά τρείς λοιμώξεις που απαιτούν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση (Γονόρροια, Σύφιλη & HPV).

«Η καταγεγραμμένη αλματώδης αύξηση των ΣΜΝ στο γενικό πληθυσμό, δημιουργεί την ανάγκη παρέμβασης με στοιχεία κατεπείγοντος χαρακτήρα, προκειμένου να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωσή τους και να αυξήσουμε το ποσοστό εξέτασης του πληθυσμού για τα συγκεκριμένα νοσήματα, ώστε να λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ.

Η χρήση προφυλακτικού σώζει ζωές κυριολεκτικά και πρέπει να αποτελεί την καθημερινότητά μας ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε μόνιμη και σοβαρή σχέση και με δεδομένο ότι αποφεύγονται άλλες επαφές ταυτόχρονα. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις και εδώ βασικά την ευθύνη την έχει το αντρικό φύλο, πολλοί δεν θέλουν να φορέσουν προφυλακτικό επειδή δεν μπορούν να χαρούν ή και να ολοκληρώσουν την σεξουαλική επαφή. Αυτό όμως επισύρει πολλούς κίνδυνους που πολλαπλασιάζονται σε εφήμερες σχέσεις, πόσο δε μάλλον σε αυτές της μιας βραδιάς.

Σε μια σχέση οποιασδήποτε μορφής πρέπει να επισημαίνονται και από τις δύο πλευρές τα δεδομένα και να συναινούν αμφότερες στην χρησιμοποίηση προφυλακτικού. Και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να υποκύπτουν σε πολλά φαινόμενα του τύπου που ο άντρας χαλάει ακόμα και το ίδιο το βράδυ ή μια σχέση επειδή απαιτείται από την άλλη πλευρά η χρήση προφυλακτικού. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το προφυλακτικό προφυλάσσει την γυναίκα από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αλλά και τον άνδρα από τις υποχρεώσεις που απορρέουν εξ αυτών. Και σώζει ζωές ποικιλοτρόπως αν συνυπολογίσουμε και τις εκτρώσεις που ακολουθούνται πολλές φορές ως αποτέλεσμα της έλλειψης προφυλακτικού σε μια σεξουαλική επαφή. Και φυσικά οι κίνδυνοι υφίστανται και μεγαλώνουν και σε επαφές ιδίου φύλου.

Συνεπώς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού μην ξεχνάμε ότι η χρήση του σώζει ζωές με πολλούς τρόπους και μας προστατεύει και από πολλές ταλαιπωρίες από άλλες ασθένειες ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Θα πρέπει να το βάλουμε όσοι δεν το είχαν όπως παλιότερα, πρώτο στην σεξουαλική ζωή μας και απαιτούμενο όταν δεν υπάρχει σοβαρή μακροχρόνια σχέση. Και μην φοβάται κανείς να το απαιτήσει στο κρεβάτι ακόμα και αν χαλάσει έτσι ένα βράδυ ή μια σχέση. Μπορεί όμως να κέρδισες μια ολόκληρη ζωή από ένα όχι σε μια απαίτηση μη χρησιμοποίησης προφυλακτικού

**Με πληροφορίες και από το www.sansimera.gr