fbpx

Μα, φυσικά, ο Παναθηναϊκός δεν θα πεθάνει!

Έρχεται ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, του οποίου το αποτέλεσμα θα κρίνει κάποιες από τις πιθανότητες του Παναθηναϊκού για την επιστροφή του στην Ευρώπη. Τη στιγμή που ο αντίπαλός του, Φεβρουάριο μήνα, ετοιμάζεται να μπει ξανά στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις με την PSV. Η τεχνητή οικονομική κρίση του 2018 έχει μετατρέψει τον πάλαι ποτέ Πρέσβη σε μία ομάδα που κοιτάζει τα αποτελέσματα του Άρη, μπας και χωθεί στην 4άδα.

Αν αυτό θεωρείται ζωή για έναν σύλλογο, στον οποίο κάποτε γίνονταν λαϊκά δικαστήρια για νίκες με 1-0 και απαξιώνονταν οι ευρωπαϊκές πορείες ως «τσούκου-τσούκου μπολ», πάσο! Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή πλέον έχει γίνει συνήθεια η κατάσταση αυτή ή βολεύει. Μέση λύση δεν υπάρχει. Πυλώνες ενδεχόμενης μεταβολής του status των Πράσινων είναι η αλλαγή διοίκησης και η παρουσία άφθαρτων παραγόντων στην κεφαλή των τμημάτων, όχι μόνο του ποδοσφαίρου.

Τι πιθανότητες δίνει αυτό, τη δεδομένη χρονική στιγμή; Αλήθεια, ποιος παλαβός θα μπλέξει; Στον επόμενο τόνο σε όσους δεν αρέσει θα εμφανιστεί ως μπροστινός και αν δεν κάνει τα γούστα μίας συγκεκριμένης φατρίας μετρητών Παναθηναϊκοφροσύνης social media σύντομα όλος ο πλανήτης θα ξέρει μέχρι και τι βρακί φοράει. Ποιος θα θελήσει να βάλει τέτοιον μπελά στο κεφάλι του, τη στιγμή που θα πρέπει να πληρώνει και να επενδύει με τα ωραία του λεφτάκια;

Το γήπεδο μπορεί να τον επαναφέρει

Ήταν εβδομάδα εξελίξεων για το γηπεδικό, μια και η συμφωνία ΠΑΕ και Ερασιτέχνη για τον Βοτανικό φάνηκε να τροχοδρόμησε εξελίξεις. Καλό θα ήταν λίγη υπομονή να γίνει, διότι τα επεισόδια θα είναι πολλά από εδώ και πέρα. Μέσα στο επόμενο 6μηνο και λιγότερο θα υπάρχουν συμβάντα σε όλα τα επίπεδα. Τη στιγμή που ο Βοτανικός ετοιμάζεται να μετατραπεί στο επόμενο κέντρο της Αθήνας, την επόμενη 10ετία, με την κατασκευή του σταθμού των ΚΤΕΛ, το city resort της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τις εγκαταστάσεις των Πράσινων επίκεντρο υπάρχουν φωνές εντός του συλλόγου που (νομίζουν ότι) απειλούν το έργο.

Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν οι διοικητικοί πόλοι, στα προβεβλημένα σπορ, είναι ανύπαρκτοι και δεν κρατούν μπόσικα. Θα μπορούσαν να γίνουν τέτοια πράγματα στον Ολυμπιακό του Μαρινάκη, στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη, στην ΑΕΚ του Μελισσανίδη; Εννοείται, ποτέ. Μα, θα πει ο γνωστός αντίλογος, αυτές οι ομάδες έφτιαξαν γήπεδα στη φυσική τους έδρα. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, απλώς, που αποδεδειγμένα αγαπά τον Ερασιτέχνη θα έπρεπε να καταλάβει άμεσα τη μεγάλη διαφορά. Όταν ερασιτεχνικά τμήματα των παραπάνω ομάδων προπονούνται σε όλα τα σημεία της επικράτειάς τους ή σε γυμνάσια (πχ πινγκ-πονγκ), ο Παναθηναϊκός θα έχει σχεδόν το σύνολο των Ερασιτεχνικών του τμημάτων μαζεμένα και περίπου 3 εκατ. τον χρόνο «προίκα».

Η… αλήθεια του Μπόλονι

Μιλώντας στη Nova ο προπονητής των Πράσινων έκανε λόγο για κυριαρχία του Ολυμπιακού, σχολιάζοντας πώς «ο μικρότερος προσπαθεί να ανέβει όσο πιο ψηλά γίνεται». Διορθώνοντας αμέσως ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι μικρός. Άλλες εποχές, αρχικά, αυτή η δήλωση δεν θα γινόταν. Και να γινόταν, θα είχε ακολουθήσει ο Γ’ Παγκόσμιος οπότε δεν θα είμαστε σήμερα εδώ… Τώρα, απόλυτη αποδοχή και παραδοχή της κατάστασης. Πέρασαν 13 χρόνια από την αγωνιστική, οικονομική και ηθική κατάπτωση του Τριφυλλιού σε όλα τα επίπεδα. Μεγάλωσαν, ουσιαστικά, δύο γενιές οπαδών επάνω σε τούτα τα χάλια. Αυτό από μόνο του αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος και πόσα πρέπει να γίνουν για να αλλάξει τούτη η κατάσταση.

Την ίδια ώρα έγινε σημαία η δήλωση σε αθλητική ιστοσελίδα του κ. Δημήτρη Βρανόπουλου, του μεγαλοκαταθέτη του PAO Alive και νυν αντιπροέδρου του Ερασιτέχνη, ότι και να μην γίνει ο Βοτανικός ο Παναθηναϊκός δεν θα πεθάνει. Έχοντας, βέβαια, νωρίτερα αναλύσει όλα τα οφέλη του Αθλητικού Ομίλου (οικονομικά και αγωνιστικά). Μα, φυσικά, δεν θα πεθάνει ο Παναθηναϊκός αν δεν γίνει ο Βοτανικός. Ποιος έφερε την καταστροφή; Μαζί με τον Ατρόμητο που εκπροσωπεί το Περιστέρι, τον Πανιώνιο (όταν θα ανέβει ξανά) που εκπροσωπεί τη Νέα Σμύρνη, η ομάδα των Αμπελοκήπων θα μάχεται για την 4η-5η θέση μπας και βγει Ευρώπη. Υπερβολή; Πιθανότατα ναι, διότι το ΟΑΚΑ περιμένει με ανοικτές αγκάλες το επόμενο κορόιδ…, ε την ομάδα δηλαδή, που θα το συντηρεί για τα επόμενα 49 χρόνια. Και βλέπουμε!