fbpx

Μικραίνεις και αποπροσανατολίζεσαι… ενώ παίζεις μπάσκετ του ’80-’90

Χαμός με την διαιτησία στο ματς του Λαυρίου με την ΑΕΚ. Στην Ένωση θεωρούν ότι έγινε… σφαγή και όλοι οι απλοί φίλαθλοι ψάχνουν αν μετονομάστηκε σε Λαύριο ο Ολυμπιακός, ή ο Παναθηναϊκός! Καθώς μέχρι και ανάλυση φάσεων όπως έκαναν οι “αιώνιοι” κλασικά μετά τα ντέρμπι τους, είχαμε μια προς μια μάλιστα για να μας δείξουν την… σφαγή της ΑΕΚ από το Λαύριο! Ναι από το Λαύριο των 250 χιλιάδων μπάτζετ, λιγότερων και από ενός Αμερικανού της Ένωσης. Στην Ελλάδα κλασικά πάντα ο μεγάλος δεν μπορεί να χάσει ποτέ από τον μικρό.

Αυτό… απαγορεύεται. Και αν γίνει πάντα θα φταίει ο… Χατζηπετρής, αλλά ποτέ η μεγάλη ομάδα, ποτέ ο προπονητής της, ποτέ η διοίκηση, ποτέ κανείς από την ομάδα τέλος πάντων! Ε, αυτό έγινε κλασικά και μετά τον νοκ άουτ προημιτελικό κυπέλλου. Όταν είσαι ΑΕΚ μετρά το αποτέλεσμα, αν και έχω ενστάσεις εδώ και βασικά διαφωνώ με το πλάνο της διοίκησης που θέλει τίτλους με 2-3 εκατομμύρια μπάτζετ και όχι να κτίσει κάτι υγιές που θα μπορούσε εύκολα για το μέλλον. Όπως και να έχει, η ΑΕΚ σχεδιάστηκε φέτος για να πάρει τίτλους, εξ’ ου και ο υπερβολικός μέσος όρος ηλικίας.

Στο σύγχρονο μπάσκετ που απαιτείται ενέργεια και αθλητικότητα, η ηλικία, κακά τα ψέματα, είναι σημαντικός παράγοντας, η ΑΕΚ δεν έχει τίποτα από τα δύο. Αντιθέτως έχω την αίσθηση ότι μαζεύει όποιον παλιό καλό παίκτη είναι στο τέλος της καριέρας του και μόνο σε τέτοια εποχή μπορεί να τον προσελκύσει οικονομικά. Αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι πανάκεια. Η ΑΕΚ έχει φτάσει να λέμε ότι οι νέοι της είναι οι σχεδόν, ή και 30αρηδες Γκίκας, Χρυσικόπουλος, Γιάνκοβιτς κτλ. Μόνο ο Μωραΐτης που μπήκε στο ροτέισον εσχάτως είναι μικρός σχετικά και ο νεοαποκτηθείς Μέικον, ενώ το μεγάλο ταλέντο Ρογκαβόπουλος δεν παίζει καλά καλά.

Η ΑΕΚ φωνάζει για την διαιτησία λοιπόν σε υπερβολικό βαθμό αντί να κοιτάξει την… καμπούρα της. Αντί να δει τα λάθη της. Αντί να δει τι λάθη σχεδιαστικά έχει κάνει και ότι αυτό το… παραμυθάκι του στιλ παίρνουμε όποιον είναι στο τέλος της καριέρας του, για να πάρουμε τίτλο και ξεχνάμε το μέλλον, δεν βγαίνει. Και αν ήταν και ο Ολυμπιακός σε κύπελλο και Α1 τα πράματα θα είχαν ταβάνι. Η διοίκηση έχει λάθος φιλοσοφία, το λέω καιρό. Ακόμα και λάθος προπονητή με την λογική αυτή, καθώς ο Παπαθεοδώρου ήταν στις μικρές Εθνικές και όταν τον πήρε η Ένωση νομίζαμε ότι το έπραξε για να δουλέψει με τα νέα παιδιά. Προφανώς και ο ίδιος υπό τη πίεση του αποτελέσματος δεν βάζει καλά καλά ούτε τα ταλέντα. Για την ΑΕΚ ο αποκλεισμός ήταν ένα σοκ, αν και μένουν δύο στόχοι ακόμα. Το πρωτάθλημα, που θέλει έλλειψη Ολυμπιακού, και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Βέβαια στην ουσία αυτοπαραμυθιάζεται, καθώς το Τσάμπιονς Λιγκ είναι μια ομάδα με 2-3 μεσαίες ισπανικές ομάδες, και τέλος και στην Α1 χωρίς Ολυμπιακό, είναι αποτυχία να μην πάει τελικό. Φωνάζοντας για την διαιτησία στο ματς με το μικρό και άσημο σαν brand Λαύριο, η ΑΕΚ μικραίνει. Ένας μεγάλος σύλλογος παραδέχεται πρώτα τα λάθη του, κάνει την αυτοκριτική του και δεν μιλά. Τι να πει δηλαδή όταν έχει 7-8 φορές το μπάτζετ του Λαυρίου, αν έβαζε την βολή ο Μέικον πιθανότατα να είχε κερδίσει και στην τελική όταν είσαι καλύτερη ομάδα, ακόμα και με κόντρα διαιτησία, κερδίζεις. Εκτός αν στην ΑΕΚ νομίζουν ότι το Λαύριο είναι μπασκετικός… μεγιστάνας και είχε διαιτησία 100-0!

Με την λογική αυτή που αντιμετωπίζει τον αποκλεισμό της, η ΑΕΚ μικραίνει το μέγεθος της και βάζει αυτογκόλ. Και κάτι ακόμα. Φωνάζει η ΑΕΚ για τις βολές. Κάτι μου θυμίζει αυτό… (Τα ντέρμπι “αιωνίων”). Μόνο που η ΑΕΚ δεν έπαιζε με τους ελάχιστους ψηλούς που έχει, αλλά με συνεχή ένας εναντίον ενός, με σουτ από τα 5-6 μέτρα και συνεπώς δεν πήραν μπάλες και φάουλ κατ’ επέκταση οι ψηλοί της. Και την ίδια ώρα με μέσο όρο ηλικίας πεντάδας στα 35 χρόνια, οι νεαροί Αμερικανοί του Λαυρίου και ο Μουράτος χτύπαγαν στα πόδια με την ταχύτητα τους αντιπάλους τους, τους πέρναγαν κοινώς σαν σταματημένους και κέρδιζαν με ευκολία τα φάουλ, όταν δεν σκοράριζαν απευθείας. Τι πιο λογικό… Συνεπώς η ΑΕΚ πέφτει με όλα αυτά σε ένα… αυτοπαραμύθιασμα, δικαιολογίας που αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά της δομικά προβλήματα, αλλά και κοουτσαρίσματος με την επιμονή Παπαθεοδώρου σε σχήματα και επιλογές παικτών που παίζουν μπάσκετ του ’80- ’90!