Την Κυριακή είχαμε γενέθλια για το Facebook. Συμπλήρωσε αισίως 22 χρόνια ζωής και αν δεν σταθούμε στην…χρηματιστηριακή σφαλιάρα προ ημερών που απώλεσε 25% της αξίας του(!),έφτασε από το ..πουθενά να κάνει ζάμπλουτους τους ιδρυτές του αλλά και τους μετόχους του.Η αξία του Facebook στην αρχή ήταν πολύ μικρή και μάλιστα απορούσαν όλοι πως θα έχει έσοδα. Στην πορεία είδαμε την εταιρεία να αγγίζει το ένα τρίλιον(!!!) κεφαλαιοποίησης καθώς έφτασε να είναι από τα πρώτα είδη προτίμησης για διαφήμιση. Ασφαλώς η ζωής μας με το Facebook άλλαξε.
Για καλό ή για κακό…;
Το αν άλλαξε για καλό ή για κακό είναι μια περίεργη ιστορία. Ούτε και θα κάτσουμε να αναλύσουμε τώρα όλα τα θετικά και αρνητικά μιας νέας πραγματικότητας. Άλλωστε το Facebook έφτασε να γίνεται και …χωροφύλακας αποφασίζοντας αν κάτι είναι αληθές ή φέικ ,αλλά χωρίς να του έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Εδώ εμένα με είχαν μπλοκάρει γιατί δεν τους άρεσε τι έλεγαν διάσημοι για την Ελλάδα. Όπως και να έχει το Facebook αποτελεί μάλλον έναν πολύ ωραίο τρόπο να χαζεύει η μάζα και να περνά την ώρα της. Αν θέλει κάποιος μπορεί και να επιχειρήσει και την χειραγώγηση μέσα από πολλές διακλαδώσεις και διαδικασίες. Για το Facebook γενικώς έχει γίνει ένας χαμός και με οικονομικά θέματα και με την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών και πολλά ακόμα. Για μένα όλα τα πράματα έχουν μια διττή ερμηνεία. Είναι κοινώς θέμα χρήσης. Η ίδια πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό αλλά και για κακό. Σίγουρα έιναι όμορφο να βρίσκεις μέσα από το διαδίκτυο φίλους που είχες χάσει . Ή να κάνεις καινούργιους έχοντας μια εικόνα για τα ενδιαφέροντα και την ζωή του καθενός. Υπάρχουν και πολλοί όμορφοι και σοβαροί λογαριασμοί και αυτό φέρνει τον κόσμο κοντά και κάνεις γνωριμίες. Βοηθά να …σκοτώσεις την μοναξιά αλλά και να γνωριστείς με κόσμο στην συνέχεια και εξ επαφής. Σε βοηθά να συλλογιστείς,να αλληλεπιδράσεις.
Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά
Στην τελική ο καθένας χρησιμοποιεί όπως θέλει το Facebook. Το ερώτημα είναι τι γίνεται και με την αρνητική πλευρά. Ασφαλώς το Facebook μπορεί να έχει λογαριασμούς με άτομα που παρουσιάζουν ένα ψεύτικο πρόσωπο και γι αυτό θα πρέπει να ταυτοποιούνται κατ εμέ οι λογαριασμοί. Πολλοί βασικά διάσημοι πέφτουν επίσης θύματα φέικ λογαριασμών. Το Facebook κυριάρχησε και έγινε …κυβέρνηση καθώς ένας στους τρεις σχεδόν στον πλανήτη το χρησιμοποιεί. Κρύβει και πολλούς κινδύνους ομως.Από το αθώο τσεκ ιν που κάποιοι γνωρίζουν και που είσαι και που δεν είσαι (πχ σπίτι). Από την χαρά να ποστάρεις την χαρά σου μέχρι την τοξικότητα που θα εισπράξεις. Μην ξεχνάμε και τις θεωρίες συνωμοσίας γιατί και ποιοί χρηματοδότησαν μια τέτοια επένδυση και για ποιο σκοπό! Ίσως είναι υπερβολικά όλα αυτά αλλά σίγουρα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φτιάξει για εμάς ένα καλό προφίλ και χωρίς να μας ξέρουν….Αν θέλουν κάποιοι ψηλά να ξέρουν για εμάς. Το Facebook όμως φέρνει από την μια τον κόσμο κοντά αλλά και από την άλλη τον απομακρύνει.Όταν βγαίνουν έξω σήμερα για το ποστ και το λάιβ στην πλατφόμρα και δεν χαίρονται την στιγμή. Όταν φλερτάρεις μόνο διαδυκτιακά και χάνεται η μαγεία. Όταν γίνονται πολλοί πίσω από ένα πληκτρολόγιο δικαστές,δημοσιογράφοι,γιατροί και πολλά ακόμα.Ο εθισμός είναι μεγάλος. Λένε ότι χάνουμε ώρες πάνω στο Facebook.Ακόμα και 4-5 ώρες. Χαλάμε τα μάτια μας,καθιστική ζωή με ότι αυτό συνεπάγεται και πολλά ακόμα όπως και το επίκαιρο λόγω πανδημίας Social distance !
To μέλλον του Facebook
To μέλλον του Facebook είναι λίγο θολό…Πολλοί λένε ότι πρέπει να φύγουμε από αυτή την κλασικότητα. Αλλά τι θα έρθει; Τα νομικά του προβλήματα γίνονται αρκετά και ήδη χτες απείλησε να φύγει από την Ευρώπη! Αλλά υπάρχει διάδοχος του Facebook; Μάλλον όχι. Πολλοί όμως από τους χρήστες του άρχισαν να κουράζονται και να το εγκαταλείπουν. Από την άλλη όμως στο Facebook μπορεί να γίνει σοβαρός διάλογος όταν έχεις σοβαρούς διαδικτυακούς φίλους που έιναι το κλου της νέας εποχής. Το ίδιο το Facebook επενδύει σε νέες καινοτομίες που μάλλον δεν άρεσαν και πολύ σε εταίρους και όχι μόνο και έπεσε η μετοχή 25%. Όμως υπόσχεται πολλά. Μην ξεχνάμε ότι με το μέσαντζερ έφτασε να έιναι και τηλέφωνο και χωρίς κόστος. Πολλοί συνωμοσιολόγοι λένε πως το σκέφτηκε όλο αυτό ο Ζάκεμπεργκ και με τι κεφάλαια έγινε κάτι που δεν είχε έσοδα στην αρχή; Ακούγονται πολλά. Όπως και να έχει άλλαξε και θετικά και αρνητικά τις ζωές μας. Όλα όπως είπα είναι θέμα αντίληψης και χρήσης…