Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ προβιβάστηκε από την Τσάμπιονσιπ στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, την Πρέμιερ Λιγκ το 2019. Με το ξεκίνημα της σεζόν 2019-2020, η ομάδα του Κρις Γουάιλντερ ήταν – αν όχι το μεγαλύτερο – ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για υποβιβασμό. Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πώς η ομάδα δεν θα καταφέρει να ανταπαξέλθει καθόλου στις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ και θα σημείωνε αρνητικά ρεκόρ, αναφορικά με τις συνολικές νίκες της ή την συνολική συγκομιδή βαθμών της. Ωστόσο, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι…
Η Σέφιλντ κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή σεζόν, στη διάρκεια της οποίας βρέθηκε ακόμη και στην τέταρτη θέση! Η ομάδα, εν τέλει δεν κατάφερε να πάρει κάποιο ευρωπαϊκό «εισιτήριο», αφού τερμάτισε ένατη, όμως αυτό δεν θα μπορούσε να αναιρέσει τα σπουδαία επιτεύγματά της. Η ένατη θέση είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ από νεοφώτιστη ομάδα, ενώ παράλληλα οι «λεπίδες» δέχθηκαν μόλις 39 τέρματα, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για όμαδα που μόλις έχει προβιβαστεί. Τέλος, όσον αφορά την περασμένη χρονιά, αξίζει να σημειωθεί πώς, σε περίπτωση που δεν είχαμε την τρίμηνη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω κορωνοϊού, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε εξασφαλίσει ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για την επόμενη σεζόν, αφού λίγο πριν τη διακοπή βρίσκονταν σε φοβερή αγωνιστική φόρμα, ενώ από την επιστροφή και μετά πραγματοποίησε μία πολύ κακή περίοδο.
Παρ’όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι η σεζόν ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες, η ομάδα φέτος μετράει μόλις έναν βαθμό στις 8 πρώτες αναμετρήσεις και, αναπόφευκτα βρίσκεται ουραγός της βαθμολογίας. Ο κορωνοϊός σίγουρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτή την αγωνιστική πτώση, όμως σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός λόγος.
Το σημαντικότερο λάθος που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, είναι η προσπάθεια του Γουάιλντερ να αλλάξει την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν, κατά την οποία η ομάδα στηρίζονταν στην αμυντική της λειτουργία, τις στημένες μπάλες, την ασφυκτική πίεση και τις αντεπιθέσεις, φέτος ο έμπειρος τεχνικός προσπάθησε να δημιουργήσει ένα πιό επιθετικό σύνολο, το οποίο θα είχε τη μπάλα στα πόδια του και τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Φυσικά, για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να αλλάξει και ο σχηματισμός της ομάδας, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να υπάρχει και η αντίστοιχη ποιότητα στο ρόστερ. Η Σέφιλντ ούτε διαθέτει, αλλά και ούτε απέκτησε το καλοκαίρι ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους και να επιβάλλουν τον ρυθμό τους σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, γεγονός που έχει οδηγήσει την ομάδα να μην έχει ταυτότητα στον αγωνιστικό χώρο, αφού ούτε τη κατοχή της μπάλας έχει όπως θα ήθελε, ούτε αμύνεται παραδειγματικά, όπως πέρυσι.
Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ο σύλλογος φέτος έχει να τα βγάλει πέρα και με τις συνέπειες της πανδημίας. Το πρόγραμμα είναι πιεσμένο, οι εξέδρες των γηπέδων άδειες, καλοκαιρινή προετοιμασία δεν έγινε ποτέ και, φυσικά ο κορωνοϊός «καραδοκεί». Βέβαια, όλα αυτά τα υπομένουν όλες οι ομάδες τη φετινή αγωνιστική περιόδο, όμως για ένα κλαμπ όπως η Σέφιλντ, η οποία αφενός στήριζε πολλά στην δυνατή της έδρα, αλλά και που έχει ένα αρκετά περιορισμένο ποσοτικά ρόστερ, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός είναι καταστροφικά.
Επιπλέον, ο Γουάιλτερ είχε να αντιμεωπίσει και την απουσία του Ντιν Χέντερσον. Ο ίδιος, επέστρεψε στη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση του Νταβίντ Ντε Χέα κάτω από την εστία, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στις «λεπίδες». Ο Χέντερσον, μαζί με 2-3 παίκτες ακόμη, αποτελούσε τον βασικό λόγο της εκπληκτικής πορείας της Σέφιλντ πέρυσι. Ο 23χρονος πορτιέρο, κράτησε ανέπαφη την εστία του 13 φορές, ενώ στις περισσότερες αναμετρήσεις η παρουσία του ήταν κομβική, ώστε η ομάδα του είτε να κερδίζει είτε να παίρνει πολύτιμες ισοπαλίες.
Ο σύλλογος, αποφάσισε να γυρίσει τον Ράμσντεϊλ στο «Μπραμάλ Λέιν» , για να αντικαταστήσει τον Χέντερσον, ωστόσο αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε καμία περίπτωση. Ο πρώην τερματοφύλακας της Μπόρνμουθ δεν έχει κατορθώσει ακόμη να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, έχει υποπέσει σε μερικά λαθάκια και, παρ’ότι δεν είναι από τους κακούς παίκτες της ομάδας του, δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει επάξια τον Χέντερσον.
Κλείνοντας, η Σέφιλντ είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια αγωνιστικής πτώσης από το κλείσιμο της περασμένης σεζόν, αφήνοντας ένα «μήνυμα» για την κακή χρονιά που θα ακολουθήσει. Φυσικά, η σεζόν βρίσκεται ακόμη στην αρχή της και η ομάδα θα έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή της για να αντιστρέψει την κατάσταση και να αποφύγει τον υποβιβασμό. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπ’όψιν τόσο το ότι η ίδια είχε ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή, έχοντας ήδη αντιμετωπίσει Τσέλσι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, όσο και πώς η φετινή περιόδος είναι καθ’όλα ιδιάζουσα, αλλά και ότι Φούλαμ, Μπέρνλι και Γουέστ Μπρομ δεν πείθουν καθόλου, οι πιθανότητες παραμονής της δεν είναι λίγες.