To Aegean Rally ολοκληρώθηκε με εντάσεις άνω των επτά μποφόρ και υψηλές ταχύτητες.
Το αιγαιοπελαγίτικο μελτέμι αποζημίωσε τα πληρώματα του «58ου Ράλλυ Αιγαίου» για τις μπουνάτσες των πρώτων ημερών. Η ιστιοδρομία από τα Ψαρρά μέχρι το Σούνιο ολοκληρώθηκε με μία γρήγορη κούρσα με ανέμους που υπερέβησαν τα επτά μποφόρ. Στην κατηγορία των Performance πρώτευσε το «Optimum 3 – Samos Steamship».
Κατέκτησε το τρόπαιο και, μάλιστα, πετυχαίνοντας το απόλυτο: πέντε πρωτιές σε πέντε ιστιοδρομίες. Το σκάφος του Ν.Ο. Καλαμακίου πέτυχε μέγιστη ταχύτητα 24,3 κόμβους και είχε ως μέσο όρο ταχύτητας τους 15 κόμβους. Στα Sport νικητής ήταν το «Water Gipsy».
«Πετύχαμε τον στόχο μας και διατηρήσαμε τον τίτλο που είχαμε κατακτήσει πέρυσι. Παράλληλα καταφέραμε να νικήσουμε με πέντε πρωτιές, κάτι το οποίο είχαμε κάνει και το 2013. Πιστεύουμε ότι η τόσο ξεκάθαρη επικράτηση οφείλεται στο ότι πριν από λίγες ημέρες αγωνιστήκαμε στον μεγάλο διεθνή αγώνα του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης «AEGEAN 600», και, έτσι, τόσο το σκάφος, όσο και το πλήρωμα ήταν έτοιμα για να αντιμετωπίσουν όλες τις συνθήκες που συναντήσαμε σε αυτόν τον αγώνα», δήλωσαν οι κυβερνήτες του «Optimum 3 – Samos Steamship» Βαγγέλης Νικολόπουλος και Χάρης Μαυρογιώργης.
Η εφετινή διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στην Ηρωική Νήσο των Ψαρών, και το ολοκαύτωμα της. Κατά τη διάρκεια παραμονής των ιστιοφόρων στα Ψαρά πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις, που ήταν αφιερωμένες στην Επέτειο. Έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού όπου γεννήθηκε η σπουδαία μορφή του ναυτικού αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης, του Κωνσταντίνου Κανάρη. Στη συνέχεια, ακολούθησε ανάλογη τελετή στο Ηρώον του Ολοκαυτώματος, το οποίο είναι στην πλατεία του ακριτικού νησιού. Ακολούθως, τα πληρώματα μετέβησαν στο λιμάνι όπου υπάρχει η προτομή του Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης αναφέρθηκε σε ομιλία του για τον ρόλο του Βαρβάκη στη Ναυμαχία του Τσεσμέ, το 1770, κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, καθώς και στις μετέπειτα χορηγίες που έκανε για την οικονομική ενίσχυση της Ελληνικής Επανάστασης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ιωάννης Βαρβάκης άφησε την περιουσία του στην κοινωνική πρόνοια και την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων. Κατά την παραμονή στα Ψαρά διεξήχθη η ιστιοδρομία Ψαρά – Αντίψαρα (περίπλους).
Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί αύριο με την Τελετή Απονομής των τροπαίων στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου. Για ακόμη μία χρονιά, η διοργάνωση στήριξε τη δράση «Να σώσουμε τις θάλασσές μας» καθώς τα πληρώματα των σκαφών πραγματοποίησαν καθαρισμούς σε παραλίες της Τήνου (Παραλία Σταυρός) και των Ψαρών.