RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Super League 1 | ΑΕΚ- Quien es Matías Almeyda?

Στην Αθήνα για να συζητήσει με την ΑΕΚ βρίσκεται ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Αλέξανδρος Μαρίνος σκιαγραφεί το προφίλ του Αργεντίνου κόουτς.

Πρώτα από όλα να ευχηθώ Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλο το κόσμο. Είναι το πρώτο «κανονικό» Πάσχα που θα περάσουμε χωρίς «περιορισμούς». Ελπίζω να μην ξαναζήσουμε ό,τι βιώσαμε σε αυτά τα δύο (και κάτι) χρόνια καραντίνας. Γιατί οι στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι και οι πιο όμορφες στη ζωή. Πάμε όμως στο σημερινό μας θέμα.

 Ποιος είναι ο κόουτς Αλμέιδα;

Τον Αλμέιδα σαν ποδοσφαιριστή τον γνωρίζουμε. Σπουδαία καριέρα σε Ρίβερ Πλέιτ, Ιταλία και Εθνική Αργεντινής. Όποτε ας αναλύσουμε τον «προπονητή Αλμέιδα».

Στην Αργεντινή έχει 2 εγχώρια πρωταθλήματα β’ Εθνικής. Εκεί δούλεψε στα πρώτα του χρόνια της προπονητικής του καριέρας, οπότε για να μιλήσουμε τη ποδοσφαιρική αργκό, αυτό ήταν το «αγροτικό» του. Μετέπειτα πήγε στη Σίβας Γουαδαλαχάρα..

Στη Σίβας, η οποία βρισκόταν σε μια δύσκολη «καμπή» στην ιστορία της τότε, ο Αλμέιδα μέσα σε 3 χρόνια κατέκτησε:

Πρωτάθλημα Μεξικού και δύο φορές το Κύπελλο. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι η Σίβας είχε να πάρει το πρωτάθλημα 11 χρόνια, μέχρι να έρθει ο Ματίας. Και μη τρελαθούμε, σε  ίδιο επίπεδο βρίσκεται το ελληνικό πρωτάθλημα με το μεξικάνικο. Μη σας πω πως είναι και καλύτερο..

Σε μια Σίβας η  οποία έχει σαν «κανόνα» να χρησιμοποιούνται μόνο ντόπιοι ποδοσφαιριστές. Είναι σαν να λέμε «η Μπιλμπάο του Μεξικού»..

Το κυριότερο επίτευγμα του με τη μεξικάνικη ομάδα, ήταν η κατάκτηση του Champions League Κεντρικής Αμερικής, το 2018. Ένας τίτλος που η Σίβας είχε πανηγυρίσει από το (πολύ) μακρινό 1962. Οπότε λογικό οι Μεξικανοί να πίνουν νερό στο όνομα του.

Μετά ήρθε το συμβόλαιο με την Σαν Χοσέ. Στα πρώτα δύο χρόνια είχε σταθερά την ομάδα στα playoff της Δυτικής Περιφέρειας. Έπειτα όμως ήρθε σε ρήξη με τη διοίκηση, λόγω της μη τήρησης της συμφωνίας που υπήρχε για μπάτζετ ομάδας πρωταθλητισμού. Κάπως έτσι ήρθε το διαζύγιο με την ομάδα της Καλιφόρνια.

Τι ποδόσφαιρο παίζουν οι ομάδες του

Ο Ματίας Αλμέιδα παίζει ένα σύστημα 4-3-3. Αλλά και σε Μεξικό και σε ΗΠΑ προσάρμοζε το σύστημα ανάλογα με τις περιστάσεις. Έχει παρατάξει τις ομάδες του με 4-1-4-1, με 3-4-3 και με 4-2-3-1. Βασικό χαρακτηριστικό των ομάδων που υπήρξε προπονητής είναι ο υψηλός ρυθμός πίεσης.

Ο Αργεντίνος coach έχει πει χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξη του:

«Στο ποδόσφαιρο λένε ότι καμία ομάδα δεν μπορεί να πιέζει 90 λεπτά. Αυτό είναι ένα  ψέμα. Η πίεση δεν σημαίνει να τρέχεις σαν τρελός όλο το διάστημα. Πιέζεις στα 5 μέτρα, 10 μέτρα. Θα μπορούν να πιέζουν συνέχεια αν είναι καλά τοποθετημένοι»

Από τα λεγόμενα του πηγάζει το εξής συμπέρασμα: Πίεση, πίεση, πίεση. Αλλά με ουσία. Οπότε για να αντέξουν οι ομάδες του στο λεγόμενο «gegenpress» θα πρέπει αθλητικά οι ποδοσφαιριστές του να «φυσάνε». Στη φετινή ΑΕΚ επ’ ουδενί δεν ισχύει κάτι τέτοιο..

Επιπλέον βασικό χαρακτηριστικό είναι το χτίσιμο του παιχνιδιού από τα στόπερ. Τη χρονιά που έκανε πρωταθλητισμό με την Σίβας, λίγες φορές ο τερματοφύλακας έψαχνε τους συμπαίκτες του με μακρινό βολέ. Η μπάλα δινόταν στα στόπερ και εκείνα έψαχναν τον οργανωτή. Με το που έπαιρνε ο δημιουργικός χαφ τη μπάλα (αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ θεωρητικά έχει μόνο δύο δημιουργικούς) τα πλάγια μπακ αμέσως έκαναν ανεβάσματα.

Πάρτε μια γεύση από τον τρόπο πίεσης και ανάπτυξης των ομάδων του Αλμέιδα

Λίγα λόγια για την «Matías Almeyda Football Academy»

Καθώς έψαχνα πληροφορίες για τον υποψήφιο και απ’ ότι φαίνεται, φαβορί για τον πάγκο της Ένωσης, παρατήρησα ότι έχει δική του ακαδημία, με έδρα το Χιούστον. Εγώ στην αρχή υπέθεσα ότι έχει αυτό το project παράλληλα με αυτό της Σαν Χοσέ. Έλα όμως που η Σαν Χοσέ και η ακαδημία του Αλμέιδα είναι δύο παράλληλοι κόσμοι..

Η ακαδημία του Αλμέιδα έχει ως στόχο την ανάδειξη παιδιών, από όλες τις χώρες της Αμερικανικής ηπείρου, από ηλικίες 5 έως 18 ετών. Προσπαθεί δηλαδή να «χτίσει» παίκτες, ώστε μόλις ενηλικιωθούν, να ψάξουν με αξιώσεις ένα συμβόλαιο από σ’ ένα καλό πρωτάθλημα.

Αυτό σημαίνει ότι ο Αλμέιδα δίνει έμφαση στους νέους παίκτες, άρα θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, την ακαδημία της ΑΕΚ, η οποία διακρίνεται από στασιμότητα.

Θα σας αφήσω το link της ακαδημίας του Αλμέιδα, για να τσεκάρετε και εσείς, τα προγράμματα ανάπτυξης

Home | MAFC Academy

Είναι ο Αλμέιδα αυτό που θέλουμε στην ΑΕΚ;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Ένα μεγάλο αρνητικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ του στην Ευρώπη. Επίσης, πολλοί κατηγορούν τη διοίκηση και το δίδυμο Κονέ-Παπαδημητρίου ότι από ονόματα τύπου Σάντος- Ρούντι Γκαρσία, καταλήξαμε στον Αλμέιδα.

Δικαίωμα του και καλά κάνει ο ΑΕΚτζης να θέλει το καλύτερο για την Ένωση. Να παίζει η ΑΕΚ επιθετικό και ελκυστικό στο μάτι, ποδόσφαιρο.

Αλλά παιδιά, μην εθελοτυφλούμε…

Δύσκολα θα έρθει προπονητής ονόματος αντίστοιχου Σάντος ή Γκαρσία, σε ένα πρωτάθλημα δεύτερης (ή και τρίτης) ταχύτητας, εν συγκρίσει με τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πόσο μάλλον να πιεστεί κιόλας να υπογράψει. Αναφέρομαι στη περίπτωση του Ρούντι Γκαρσία. Πιστεύετε ότι ο Γάλλος έχει λόγο να υπογράψει, Απρίλη μήνα, σε ένα όχι και τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, σε μία ομάδα που δεν έχει ΚΑΝ εξασφαλίσει την έξοδο της στην Ευρώπη; Εδώ έχει απορρίψει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα πιεστεί να συμφωνήσει να έρθει στην Ελλάδα;

Είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός: «να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη»

Το ότι έρχεται από μόνος του να συζητήσει με τον Δημήτρη Μελλισανίδη, δείχνει ότι ξέρει που έρχεται και το πρότζεκτ του αρέσει. Εν αντιθέσει με τους Πελεγκρίνι-Ντι Φραντσέσκο, οι οποίοι, τηρούν στάση αναμονής.

Συμφωνώ με τη στάση της ΠΑΕ να λύσει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, το «θέμα προπονητή». Να ακολουθήσει ένα δρόμο, ανάλογο με αυτό που έκανε ο ΟΣΦΠ με τον Μαρτίνς. Να τον φέρει πριν τελειώσει το πρωτάθλημα και εκείνος να δει και να αποφασίσει ποιους θα κρατήσει και ποιους όχι.

Στα επιπλέον θετικά είναι ότι η ΑΕΚ ψάχνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κανονικούς προπονητές και όχι μαθητευόμενους μάγους. Ο Αλμέιδα (όπως και οι άλλοι υποψήφιοι) έχουν πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στους πάγκους. Ούτε αναλυτές αγώνων είναι, ούτε προπονητές μιας χρονιάς είναι, ούτε επειδή ήταν κάποτε ποδοσφαιριστής στην Ένωση, θα τον κάνουμε και προπονητή. Ο νοών νοείτω..

Άρα, τάσσομαι υπέρ της πρόσληψης του Αλμέιδα

Είμαι υπέρ της πρόσληψης του Αργεντίνου προπονητή, γιατί μπορεί να φτιάξει μια ομάδα «καμικάζι» για τη νέα σεζόν. Με το παρελθόν του σαν ποδοσφαιριστής και με την λατινική του ιδιοσυγκρασία, θα εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να φτιάξει μια ΑΕΚ που να συνδυάζει αποτελέσματα και θέαμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για αρχή πρέπει να δημιουργηθεί μια «ομάδα» με όλη τη σημασία της λέξης. Όπου κανένας παίκτης δε θα είναι πάνω από τον προπονητή.

Άσε που, για να μιλήσουμε και λίγο ΑΕΚτζήδικα: «Ταιριάζουν οι Αργεντίνοι στην ΑΕΚ». Εντάξει, εκτός από τους Ασκάρατε και Άρτσε..

ΥΓ1. Καλή επιτυχία στη μπασκετική ΑΕΚ που αντιμετωπίζει τον Ηρακλή σήμερα στα Λιόσια. Όποιος μπορεί να πάει και να Την στηρίξει. Το αξίζουν τα παιδιά που έχουν περάσει πολύ δύσκολη σεζόν

ΥΓ2. Κάτι ακούγεται ότι υπήρξε επαφή με τον «υδραυλικό» για την περίπτωση του Αλμέιδα. Μακάρι να αξιοποιούνται όλοι οι παίκτες που αφήσανε το στίγμα τους στην ΑΕΚ, από όλες τις απόψεις. Εδώ κοτζάμ Ζούλιο Σέζαρ έχει φτιάξει ακαδημίες της ΑΕΚ στη Βραζιλία. Χαίρομαι που μπορούμε και αξιοποιούμε διάφορους παικταράδες που έχουν φορέσει τον Δικέφαλο στο στήθος

ΥΓ3. Για κάποιους το ρήμα «σέβομαι» είναι δύσκολο να ερμηνευτεί και να κατανοηθεί. Ε Νίκο; Βέβαια φταίει και η ΚΑΕ σε αυτό..

 

 

 

 


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS