Μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ Έλληνας πολίτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και στη συνέχεια σχετικών συνεννοήσεων του υπουργείου με ΥΠΕΞ άλλων κρατών, ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της Ελληνικής Πρεσβείας.
Το «A400M» έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 114 επιβάτες αν και γίνεται κατανοητό πως έως και 150 άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταφερθούν με αυτό στη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης. Μόνο επτά τα κατάφεραν καθώς το αεροπλάνο έπρεπε να φύγει γρήγορα και άλλοι Γερμανοί δεν μπορούσαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο χωρίς προστασία από Γερμανούς στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η είσοδος ανθρώπων από το πολιτικό τμήμα του αεροδρομίου δεν κατέστη δυνατή από τους εταίρους που έχουν την ευθύνη ασφαλείας στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Καθώς 600 στρατιώτες αναμένεται να λάβουν μέρος στην εκκένωση, η Γερμανία ελπίζει ότι θα μπορέσει να απομακρύνει περισσότερους ανθρώπους τις επόμενες ώρες.
Ο γερμανικός στρατός μπόρεσε να φέρει μόνο αλεξιπτωτιστές από τη μεραρχία ταχείας ανάπτυξης – οι οποίο είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για επιχειρήσεις απομάκρυνσης – στην Καμπούλ με αυτό το πρώτο αεροσκάφος του. Οι πτήσεις επαναλήφθηκαν νωρίς τη Δευτέρα (16/08) το πρωί μετά την αναστολή τους την προηγουμένη καθώς απελπισμένοι άνθρωποι, που προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μπλόκαραν τον διάδρομο προσαπογείωσης.
Η Γερμανία περιμένει άδεια από τις ΗΠΑ για να στείλει ένα δεύτερο αεροσκάφος από την Τασκένδη, η οποία χρησιμοποιείται ως κόμβος. Η Κραμπ-Καρενμπάουερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αεροδρόμιο θα μείνει ανοικτό για πολλές ημέρες έτσι ώστε να απομακρυνθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατό. «Αυτοί δεν είναι μόνο Γερμανοί πολίτες, αλλά και τοπικό προσωπικό, άνθρωποι που κινδυνεύουν. Θα υποστηρίξουμε επίσης άλλες χώρες», πρόσθεσε.