O κορονοϊός έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα το τελευταίο διάστημα.
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπευαγγέλου προέβλεψε αύξηση κρουσμάτων λόγω της επερχόμενης κακοκαιρία ενώ ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμηση αύξηση θανάτων τις επόμενες 1-2 εβδομάδες.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής υπολογίζονται περίπου 10 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια. Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζει μία σταθερή επιβάρυνση του ιικού φορτίου με συνεχιζόμενη αύξηση του 7ημερου κυλιόμενου μέσου όρου στα 1.147 κρούσματα ανά ημέρα. Ο μ.ο κρουσμάτων την εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, βέβαια, έχουν αυξηθεί και τα τεστ στα 45 χιλιάδες ανά ημέρα κατά μέσο όρο. Ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 2,8%. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε αύξηση των νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 27% με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων τα 43 έτη.
Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι νέες διασωληνώσεις – πρόβλεψη για αύξηση θανάτων
Όσον αφορά τις νέες νοσηλείες υπήρξε αύξηση. Σήμερα, πάνω από 1900 άτομα νοσηλεύονται στην Επικράτεια. Η αύξηση των νοσηλευόμενων θα επιβαρύνει και τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες. Μέσα στην εβδομάδα αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνώσεων κατά 67% και έφτασε τους 109 ενώ την προηγούμενη ήταν μόλις 67.
Όσον αφορά την πληρότητα των ΜΕΘ COVID στην Επικράτεια, αυτή τη στιγμή φτάνει το 51%. Επίσης, ο αριθμός των εισαγωγών είναι πολύ μεγαλύτερος από τα εξιτήρια αυτήν την εβδομάδα σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μάλιστα, προέβλεψε ότι αυτή η αύξησή των εισαγωγών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση στις ΜΕΘ και θανάτους τις επόμενες 1-2 εβδομάδες.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αναμένουμε επιτάχυνση αποσυμπίεσης από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Η κακοκαιρία θα αυξήσει τα κρούσματα
Η κακοκαιρία «Μήδεια» που έρχεται θα «μας δυσκολέψει» ανέφερε η κ. Παπαευαγγγέλου και αναμένει αύξηση των κρουσμάτων επειδή θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ενδοοικογενειακή μετάδοση και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις μέρες που θα κάτσουμε σπίτι. «Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό απρόσεχτο ξένο» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την κακοκαιρία σε σχέση με τον εμβολιασμό τόνισε ότι θα υπάρξει μέριμνα για να μη πάει χαμένο κανένα εμβόλιο και να φτάσουν όλοι στο ραντεβού τους.
Τα μισά ενεργά κρούσματα της Ελλάδα στην Αττική
Περισσότερα από 5.100 ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στην Αττική. Στην πρωτεύουσα, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης 20% με 30%, ο οποίος, όμως είναι σαφώς μικρότερος από το 50% προηγούμενης εβδομάδας.
Αυτό δείχνει ότι τα επιδημιολογικά μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων έχουν δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει επέκταση της πανδημίας.
Από την άλλη όμως η αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας στην Αττική που καταγράφηκε εντός της τελευταίας εβδομάδας οδήγησε στη λήψη προληπτικών μέτρων που θα δούμε μετά από 10 ημέρες να αποδίδουν.
Οπότε αναμένουμε επιτάχυνση της αποσυμπίεσης και βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και αρχές μεθεπόμενης
«Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η επιδείνωση προχώρησε σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης. Προς το παρόν δεν καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες, ωστόσο, αναμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας καθώς περιμένουμε μια ήπια αύξηση στις νοσηλείες» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.