Η πολύ ισχυρή δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κρήτη. Αλλά και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.
Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, στη Σητεία και είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα.
Ακολούθησε στις 12:36 κι άλλος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου, με εστιακό βάθος στα 20,7 χιλιόμετρα.
Όπως καταγράφεται και στα βίντεο που ανήρτησε στο facebook το sitia on line, εργαζόμενοι και πελάτες που βρίσκονταν μέσα στα μαγαζιά πετάχτηκαν έξω με το «χτύπημα» του σεισμού.
Στους δρόμους ξεχύθηκαν έντρομοι οι πολίτες μετά τον μεγάλο σεισμό, το βίντεο που κοινοποίησε πολίτης στο twitter δείχνει ακριβώς αυτή τη στιγμή.
Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.
Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.
Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.
Αναστάτωση στο νησί, κατέρρευσε εκκλησάκι, πανικός στα σχολεία
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Παράλληλα, διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.
Αισθητός και στο Ρέθυμνο έγινε ο σεισμός, προκαλώντας την αναμενόμενη ανησυχία στους κατοίκους. Κανένα πρόβλημα, ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί στους αρμόδιους φορείς του νομού, με την πολιτική προστασία και τα συνεργαζόμενα σώματα να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την έταιρη μεγάλη σεισμική δόνηση προ εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι. Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές.
Κατά τον ίδιο, στο δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρά προβλήματα.
Την ίδια ώρα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του cretalive.gr έχει καταρρεύσει και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας.
Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι
Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο μετά τον νέο ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε στην Κρήτη.
Όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC) η προειδοποίηση για τσουνάμι εκόθηκε λίγο μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ
Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη, προειδοποίηση για απομάκρυνση από τις ακτές
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάνει λόγο για μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στην Κρήτη, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές στα νότια του νησιού.
Ο σεισμός στην Κρήτη έγινε ιδιαίτερα αισθητό σε μεγάλο μέρος του νησιού, ενώ από την πρώτη στιγμή οι ειδικοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο. Σημειώνεται πως ο σεισμός ήταν αρκετά ισχυρός 6,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λασιθίου.
Λίγο νωρίτερα προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Δείτε την ανάρτηση του Παπαδόπουλου:
Αισθητός μέχρι την Κύπρο και την Αίγυπτο
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου, «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους μεγέθους 6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στην Κρήτη».
Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου, σημειώνει. Προσθέτει πως παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων.
Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, καταλήγει.
Παράλληλα, Αιγύπτιοι χρήστες του twitter ανέφεραν πως κατάλαβαν το σεισμό στο Κάιρο, ενδεικτικό της δύναμης που είχε το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Μεσόγειο. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αλεξάνδρεια!
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Dnews: «Εντελώς ξεχωριστή εστία, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο σεισμός έχει 6,3 προκαταρκτικό μέγεθος από το αστεροσκοπείο Αθηνών. Είναι επιφανειακός με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας.
Δεν έχει σχέση με το Αρκαλοχώρι, είναι μια νέα εντελώς ξεχωριστή εστία.
Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη την περιοχή του Λασιθίου, δηλαδή σε Ιεράπετρα και Σητεία.
Τέλος, για αυτό το μέγεθος αναμένονται μετασεισμοί. Ευτυχώς, όμως, η εστία είναι μέσα στη θάλασσα μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Παπαζάχος: «Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός»
«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό», ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη λίγα λεπτά μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη.
Ο σεισμολόγος ανέφερε ότι πρόκειται για ρήγματα τα οποία βρίσκονται στη θάλασσα και είναι γνωστά στους επιστήμονες, ενώ παρατήρησε ότι συνήθως οι σεισμοί που δίνουν είναι με πολύ μεγάλο εστιακό βάθος περίπου 30-40 χιλιομέτρων.
Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, το εστιακό βάθος ήταν μόλις 8,7 χιλιόμετρα.
Ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε, τέλος, ότι ο σημερινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε πως το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες.
Λέκκας: Αβαθής, έντονος έγινε αισθητός μέχρι Κυκλάδες
«Το επίκεντρο εντοπίζεται νοτιοανατολικά της Κρήτης μεταξύ Ιεράπετρας και Ζάρκου, στον θαλάσσιο χώρο. Αβαθής σεισμός, έντονος σεισμός, επιεφανειακός έντονα αισθητός όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στις Κυκλάδες» ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Τώρα διερευνούμε αν έχει επιπτώσεις στο χερσαίο τμήμα. Ανήκει σε γεωτεκτονικό πλαίσιο με τον σεισμό πριν δύο εβδομάδες στο Αρκαλοχώρι. Η συγκεκριμένη εκτίμηση ότι δεν μπορούσε να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ αφορούσε την άλλη εστία.
Δεν πρέπει να συνδέουμε τον ένα σεισμό με τον άλλο. Η εκτίμηση που δώσαμε αφορούσε το Αρκαλοχώρι, η σημερινή είναι 80 χιλιόμετρα μακριά. Δεν συνδέεται το ένα ρήγμα με το άλλο.
Θεωρήθηκε ότι έχει να κάνει με την περιοχή που επλήγη πρόσφατα αλλά έχουμε να κάνουμε με τελειώς διαφορετικό σύστημα.
Εκείνο το οποίο πρέπει να τονίσω είναι ότι είναι τελείως διαφορετικές οι καταστάσεις. Είναι διαφορετικά σεισμικά κέντρα που έχουν διαφορετική συμπεριφορά και διαδικασία που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι και άλλη αυτή που αναπτύσσεται ανατολικά».