Ο θρύλος της Τσέλσι και του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Άλαν Χάντσον μιλάει αποκλειστικά στο Μάνο Σταραμόπουλο για τον αγώνα των «μπλέ» με την Ρεάλ Μαδρίτης, τον Γκρίλις που τον ενθουσιάζει, τον Μάουντ που έχει μεγάλη προοπτική. Το Μέγα λάθος της Πρέμιερ Λιγκ και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα θέματα…
Γράφει ο Μάνος Σταραμόπουλος
Ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που μου άρεσαν από μικρό παιδί ήταν ο Άγγλος Άλαν Χάντσον (γεννήθηκε στις 21/6/1951). Επιτελικός χαφ της Τσέλσι που τον γνωρίσαμε στον πρώτο τελικό που μετέδωσε (ολόκληρο η τότε ΕΙΡΤ) του κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε Τσέλσι και Λιντς (2-2, 2-1 στον δεύτερο ήταν τραυματίας ). Ο μακρυμάλλης Άλαν με το Νο 10 στην πλάτη κάλπαζε σαν άτι. Με το πρώτο σου κέντριζε το ενδιαφέρον. Βέβαια δεν ήταν μόνος του. Την εποχή εκείνη η Τσέλσι είχε κι άλλα σπουδαία αστέρια (Όσγκουντ σέντερ φορ, Χόλινς χαφ, Τσάρλι Κουκ χαφ , Χάτσινσον αριστερό εξτρέμ, Γουέλερ, Μπονέτι κ.α). Ο Χάντσον που γεννήθηκε στο Κίνγκς Ρόουντ είχε πάει για δοκιμή στην Φούλαμ αλλά τον απέρριψαν. Οποτε πήγε στην Τσέλσι ,κι ενώ περίμενε πως και πως να γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής της (16 ετών), ένας τραυματισμός τον έφερε πίσω 9 μήνες. Οπότε πραγματοποίησε το ντεμπούτο του την 1η Φεβρουαρίου 1969 εναντίον της Σαουθάμπτον. Μαζί με τους Κουκ και Όσγκουντ.
Στην Τσέλσι έπαιξε από το 1969- 1974 (145 ματς, 10 γκολ και ακολούθησαν οι ομάδες: Στόουκ Σίτυ (1974-1976, 105 ματς, 9 γκολ), Άρσεναλ (1976-1978, 36 ματς, 0 γκολ), Σιάτλ Σόντερς ΗΠΑ (1979-83) 94 ματς, 2 γκολ, Κλίβελαντ Φόρς (1979-80 κλειστό πρωτάθλημα, 13 ματς, 6 γκολ), Σιάτλ Σόντερς (1981-82 κλειστό πρωτάθλημα, 18 ματς, 12 γκολ), Τσέλσι (1983-84, 0 αγώνες, ο γκολ) και Στόουκ Σίτυ (1984-85, 0 ματς, 0 γκολ ). Το 1985 φόρεσε 2 φορές την φανέλλα της εθνικής Αγγλίας.
Όταν ήρθε η ώρα της αποχώρησης από την ενεργό δράση υπέστη μια σειρά προσωπικών αποτυχιών. Είχε προβλήματα με τον αλκοολισμό που τον οδήγησαν σε πτώχευση. Τον Δεκέμβριο του 1997, καθώς περπατούσε κατά μήκος μίας οδού του Λονδίνου έπεσε πάνω σε ένα αυτοκίνητο και υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς. Έμεινε δύο μήνες σε κώμα και οι γιατροί ανησυχούσαν ότι ίσως να μην περπατήσει ξανά. Από τότε έχει υποβληθεί σε περισσότερες από 70 χειρουργικές επεμβάσεις. Παραμένει ανάπηρος, χρησιμοποιώντας δεκανίκια για να περπατήσει και λέει “Κάθε μέρα τώρα είναι μια δουλειά”. Στη συνέχεια χώρισε και για ένα διάστημα ζούσε σε έναν ξενώνα για άστεγους. Μετά επένδυσε ανεπιτυχώς 150.000 λίρες που πήρε αποζημίωση για τον τραυματισμό του σε ένα ακίνητο στην Κύπρο και έζησε με τον γιο του Άντονι έως το 2012 όταν και επέστρεψε στην Αγγλία. Στη συνέχεια άρχισε να γράφει βιβλία κάτι που το συνεχίζει
Με τον Άλαν διατηρούμε μία καλή φιλία. Όποτε τον πάρω στο τηλέφωνο θα θυμηθούμε ωραία πράγματα και θα μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο, τότε και τώρα…
– Πες μας την γνώμη σου για το πρώτο παιχνίδι της ημιτελικής φάσης του Champions League που διεξήχθη στο «Αλφρέδο ντι Στέφανο»της Μαδρίτης (1-1) .
« Ήταν ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Θα μπορούσε να το είχε πάρει η Τσέλσι. Ειδικά στο πρώτο ημίωρο είχε κυριαρχήσει πλήρως μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μάουντ ήταν για μία ακόμη φορά θαυμάσιος. Τον θαυμάζω αυτό τον ποδοσφαιριστή. Τον είχε βάλει στην ενδεκάδα ο Φράνκ Λαμπάρντ και δίκαια κέρδισε θέση στην βασική ενδεκάδα. Έχει όλα τα φόντα να φτάσει πολύ ψηλά…Βεβαίως πολύ καλά έπαιξαν σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές και οι Καντέ και Ζορζίνιο που δεν άφηναν τίποτε να περάσει στην μεσαία γραμμή. Δεν επέτρεψαν στους Μοντριτς , Κρόος να δημιουργήσουν παιχνίδι. Ο Τόμας Βέρνερ αν ήταν πιο προσεκτικός ή πιο τυχερός, θα μπορούσε να είχε δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Όσο κι αν στο δεύτερο η Ρεάλ Μαδρίτης κυρίως με τον σπουδαίο Γάλλο, Καρίμ Μπενζεμά δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην άμυνα της Τσέλσι. Θα ήθελα να πάρει η Τσέλσι τον Χάρι Κέιν που είναι ένας σπουδαίος σέντερ φορ. Με αυτόν θα μπορούσαμε να κάνουμε απίθανα πράγματα »
– Τώρα τι προβλέπεις να γίνει στον δεύτερο ημιτελικό στο «Στάμφορντ Μπρίτζ»;
«Κι αυτό αμφίρροπο παιχνίδι. Αν με ρωτήσεις για πιθανότητες θα πω 50-50. Η Τσέλσι μπορεί μεν να είναι τυπικά γηπεδούχος, αλλά η Ρεάλ διαθέτει έμπειρους και σημαντικούς ποδοσφαιριστές, κάτι που έδειξε και εναντίον της Λίβερπουλ στα προημιτελικά στο ‘Ανφιλντ».Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι ποδοσφαιριστές του Τούχελ που πρέπει να παραδεχθούμε ότι από την ημέρα που ανέλαβε το «τιμόνι» των «μπλέ» (ΣΣ: 21 Ιανουαρίου) έχει βοηθήσει πάρα πολύ την Τσέλσι. Εχει ανεβάσει την απόδοσή της και κυρίως έχει καταφέρει να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει, κι αυτό μετράει πολύ.»
– Η εθνική Αγγλίας το καλοκαίρι έχει μπροστά της την τελική φάση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος. Τι μπορεί να πετύχει καθως ημιτελικά και τελικός θα διεξαχθούν στο «σπίτι της» στο Γουέμπλει…
« Η εθνική Αγγλίας ξεκινά και πάλι ως ένα από τα φαβορί. Όμως εκτός του 1966 δεν έχει μπορέσει έκτοτε να κατακτήσει ένα τρόπαιο. Τώρα πιστεύω ότι διαθέτει τρία σπουδαία ταλέντα, που μπορούν να την βοηθήσουν να φτάσει πολύ ψηλά:Κι αυτά είναι ο Τζακ Γκρίλις της Αστον Βίλλα, ο οποίος ειλικρινά με ενθουσιάζει. Μου θυμίζει αρκετά τον εαυτό μου και με το μακρύ μαλλί του, θα ήθελα να τον πάρουμε στην Τσέλσι. Μετά είναι ο Φόντεν της Μάντσεστερ Σίτι ένα σπουδαίο ταλέντο που έχει μεγάλες προοπτικές και μπορεί να φτάσει πάρα πολύ ψηλά και ο «δικός μας» ο Τζέισον Μάουντ. Ένα παιδί που βελτιώνεται συνεχώς και όπως είπα και πριν στο παιχνίδι κατά της Ρεάλ Μαδρίτης για μένα ήταν ο καλύτερος της Τσέλσι. Τα τρία αυτά παιδιά αν μπορέσει ο προπονητής και τα βάλει μαζί και συνεργασθούν τότε η εθνική Αγγλίας μπορεί να κάνει απίθανα πράγματα το καλοκαίρι στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα..
– Άλαν πως βλέπεις την απόφαση της Premier League να βάλει στο Hall of Fame, ποδοσφαιριστές μόνο από την ημέρα που μεταλλάχθηκε η πρώτη κατηγορία;
«Μέγα λάθος. Όπως λέγαμε δεν μπορεί ν αφήνεις απ έξω ποδοσφαιριστές όπως ο Τζίμ Γκρίβς, ο Μπόμπι Μουρ, ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον ή ο Μπάνκς, κι άλλοι που μεγαλούργησαν. Με αυτούς δεν πρέπει να ξεχνάμε η εθνική Αγγλίας κατέκτησε το μοναδικό και μεγαλύτερο έως τώρα βραβείο της. Όπως η εθνική Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004.»
Ο Άλαν Χάντσον θυμάται ότι την σαιζόν 1970-71 τότε που η Τσέλσι κατέκτησε στο στάδιο «Καραισκάκη» το κύπελλο Κυπελλούχων (1-1 κατά της Ρεάλ Μαδρίτης , Όσγκουντ 56΄, Θόκο 90΄) και μετά από δύο ημέρες έπαιξαν ξανά, καθώς τότε δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι, επικράτησε με 2-1 των μαδριλένων (Ντέμπσει 33′, Όσγκουντ 39′ – Φλέιτας 75΄), είχε ξεκινήσει την πορεία της από την Θεσσαλονίκη, κόντρα στον Αρη (1-1, 5-1 στο Λονδίνο).
«Είναι κάτι που δεν μπορώ να το ξεχάσω ποτέ. Ζήσαμε αλησμόνητες στιγμές την σαιζόν εκείνη με την εκπληκτική μας πορεία και την κατάκτηση του κυπελλούχων (από το 1999 και μετά ενσωματώθηκε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, σημερινό Γιουρόπα Λίγκ).
Ο Αλαν Χάντσον τώρα γράφει ένα ακόμη βιβλίο για το ποδόσφαιρο την εποχή της πανδημίας που θα είναι έτοιμο στα τέλη του έτους, αν όλα έως τότε έχουν εξελιχθεί ομαλά.
Αποκλειστική φωτό από το αρχείο του Άλαν Χάντσον (δεξιά) , που σηκώνει το κύπελλο Κυπελλούχων στο “Καραισκάκη” το 1971 με τον Τζων Μπόιλ.