Το θρίλερ στις Αμερικανικές Εκλογές κορυφώνεται αλλά λόγω του πολύπλοκου συστήματος στις ΗΠΑ, δύο Πολιτείες θα μπορούσαν να φέρουν ακόμη και ανατροπή στο αποτέλεσμα.
Το θρίλερ στις Αμερικανικές Εκλογές κορυφώνεται αλλά λόγω του πολύπλοκου συστήματος στις ΗΠΑ, δύο Πολιτείες θα μπορούσαν να φέρουν ακόμη και ανατροπή στο αποτέλεσμα.
Καθώς η μάχη μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν «μαίνεται», το Μέιν και η Νεμπράσκα θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.
Οι αμερικάνικες εκλογές βασίζονται σε ένα πολύπλοκο σύστημα. Σχεδόν σε όλες οι πολιτείες, πλην του Μέιν και της Νεμπράσκα, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα σύστημα στο οποίο “ο κερδισμένος τα παίρνει όλα”, άρα αν ο υποψήφιος κερδίσει περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, τότε παίρνει και όλες τις ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων.
Ο νικητής της κάθε Πολιτείας δηλαδή εξασφαλίζει όλους τους εκλέκτορες, με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου οι εκλέκτορες μοιράζονται αναλογικά με τα ποσοστά των υποψηφίων.
Συγκεκριμένα, οι Πολιτείες του Μέιν και της Νεμπράσκα έχουν ένα πιο σύνθετο σύστημα, όπου ωστόσο οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται με αναλογικό σύστημα.
Για την ακρίβεια σε κάθε μία από τις δύο αυτές Πολιτείες εκλέγονται από δύο εκλέκτορες σε επίπεδο πολιτειακό και από ένας σε κάθε εκλογική περιφέρεια της κάθε Πολιτείας, οι οποίες ήδη υφίστανται για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτές οι βουλευτικές εκλογικές περιφέρειες στο εσωτερικό των δύο Πολιτειών είναι δύο για το Μέιν και τρεις για τη Νεμπράσκα.
Οι εκλέκτορες δηλαδή στο εκλεκτορικό Κολέγιο ψηφίζουν υπέρ του υποψηφίου που πλειοψήφησε στην Πολιτεία τους. Μόνον οι Πολιτείες του Mέιν και της Νεμπράσκα έχουν αναλογικό σύστημα. Σε αυτές τις Πολιτείες ο νικητής λαμβάνει το ανάλογο των ψηφοφόρων που τον στήριξαν, συν δύο έδρες. Ωστόσο, το Μέιν και η Νεμπράσκα δίνουν μόλις 4 και 5 εκλέκτορες, αντίστοιχα.