Ανακοινώνονται σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης (28/6) οι βαθμολογίες για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022 βάζοντας μετά από εβδομάδες προσπάθειας και κούρασης τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών αλλά και των γονιών και των καθηγητών τους, όπως αναφέρεται στα dnews.gr.
Η ώρα της μεγάλης αλήθειας έφτασε και οι μαθητές θα μάθουν πως τα πήγαν στις πανελλήνιες, τους βαθμούς και τις επιδόσεις τους σε όλα τα μαθήματα, ώστε να υπολογίσουν τα μόρια τους και να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό που θα τους φέρει στη σχολή της επιλογής τους.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων 2022, το Dnews σε συνεργασία με το φροντιστήριο «Μεθοδικό», θα σας μεταφέρει τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2022.
Δείτε τα αποτελέσματα όταν αναρτηθούν ΕΔΩ.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη 28-6-2022, μετά τις 13.00 μμ, θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.
Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους χαρακτήρες.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το έχουν ήδη αιτηθεί. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από πέρυσι από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.
Θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο τύπου για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα ειδικά μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων 2022, καθώς και για την έναρξη συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Αποτελέσματα Πανελλήνιες 2022: Η ανάρτηση των βαθμολογιών
Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε. την Τρίτη 28-6-2022 το πρωί, αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα, παρακαλούνται να παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχουν:
α. τα αποκόμματα των τετραδίων και
β. τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων, όπως περιγράφονται παραπάνω.
2. Ο (Υπο)Διευθυντής κάθε ΓΕΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων. Σε περίπτωση τυχόν διαφοράς, πρέπει άμεσα να γίνει επικοινωνία με το οικείο βαθμολογικό κέντρο και τη Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΑΙΘ για τη σχετική διόρθωση.
3. Στη συνέχεια οι (Υπο)Διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες μόνο τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν μόνο τους κωδικούς και τους βαθμούς υποψηφίων. Στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, παρακαλούνται οι (Υπο)Διευθυντές των ΓΕΛ να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.
Πώς θα μάθετε τους βαθμούς
Μέσω SMS: Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους και μέσα από γραπτό μήνυμα, εφόσον έχουν καταχωρίσει το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας smsresults.minedu.gov.gr ως τις 24 Ιουνίου.
Παράλληλα, μπορούν να μάθουν τους βαθμούς τους μέσω της εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ, results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.
Τέλος, θα αναρτηθούν και στα Λύκεια της χώρας.
Διευκρινίζεται, ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.
Πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.
Πώς θα συμπληρώσετε σωστά το μηχανογραφικό και τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ.
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου(Π.Μ.Δ.) έτους 2022 θα ξεκινήσουν από την Τρίτη 21 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.
Οι μαθητές πρέπει να ψάξουν ποιες σπουδές τους αρέσουν περισσότερο και με αυτό το κριτήριο να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό.
Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μηχανογραφικό Δελτίο και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα.
Στο 1o επιστημονικό πεδίο το 2021 φαίνεται ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν το 8,94.
Στο 2o επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις την πενταετία 2017 – 2021 κυμάνθηκαν από 9,12 έως 9,94. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί καθώς τότε δεν ίσχυε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής εντοπίζεται το 2020 με μέσο όρο βαθμολογίας 9,3 και η υψηλότερη το 2017 με 10,63.
Στο 4o επιστημονικό πεδίο οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής σημειώθηκαν το 2018 και 2020, με μ.ο. βαθμολογίας το 7,87, χρονιές που οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε δύσκολα θέματα.