Του Παναγιώτη Γιαννόπουλου, νομικού.
Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) της συμφοράς συνιστούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις υποκείμενες σε έλεγχο νομιμότητας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Κ.Δ.Δ.), ο πολίτης έχει δικαίωμα προσβασης στα διοικητικά στοιχεία, με βάση τα οποία η διοίκηση εκδίδει διοικητικές πράξεις.
Τα επίμαχα στοιχεία, είναι οι εισηγήσεις της περιβόητης Επιτροπής Λοιμοξιολόγων, η οποια συγκροτείται και απο συνδικαλιστές και πλαστικούς εξαδάκτυλους χειρουργούς. Αυτα ισχύουν ακάμη. Η αντιπολίτευση σύμπασα, στα λόγια μονο, ζητα τα πρακτικά της Επιτροπής αυτής.
Η κυβέρνηση το παιζει κωφάλαλη. Οι συλλογικές ηγεσίες των επαγγελματικών φορέων της χώρας, μεταξύ των οποιων και οι περιλάλητοι δικηγορικοί σύλλογοι, διαμαρτύρονται για τον λίβα που καίει τα σπαρτά. Κανένας ομως δεν κάνει κατι απλά. Να αιτηθεί μετα παθους και επιμονής την τήρηση της νομιμότητας, που εν προκειμένω ταυτίζεται με την χορήγηση των πρακτικών της ως ανω Επιτροπής και να το παει μεχρι τελους.
Ετσι, όλοι καταστρεφόμενοι ολοφυρόμαστε, κοροιδεύοντας εαυτούς και αλλήλους και ο αλλος ο ακατοίκητος κορδώνεται οτι αριστεύει δημοσκοπούμενος, απο τους ζητοκραυγάζοντες, που ο ιδιος καταστρέφει. Αυτη η αφασία πρεπει να τελειώσει. Κράτος δικαίου και δημοκρατία σημαίνουν έλεγχο της νομιμότητας και αλήθεια.
Αφου λοιπον η αντιπολίτευση ουλη ραχατεύει και η κοινωνική ηγεσία ροχαλίζει, ας παίξουμε τη μπαλίτσα μονοι μας. Ας τα ζητήσουμε εμεις.Να τιγγάρουν απο δεύτερα τα χειρόγραφα και ηλεκτρονικά πρωτόκολλα με μύριες αιτήσεις και μετα οι Εισαγγελίες, με αιτήματα έκδοσης παραγγελιών.Αλλωστε, η ατομική ευθύνη του πολίτη στην δημοκρατία ειναι μια, να πολιτεύεται, να συλλογιέται, να λογίζεται και να δρα για τη νομιμότητα. Η παράλειψη της ευθύνης αυτης, ισοδυναμεί με συνενοχή και εν τέλει με υποταγ.