Τι κάνει σήμερα – σχεδόν δέκα χρόνια αφότου άφησε τους πάγκους – ο αρχιτέκτονας του Πράσινου θριάμβου στο Παρίσι, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.
Πριν μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την πρώτη κατάκτηση Ευρωλίγκας από ελληνική ομάδα με τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού στο Παρίσι επί της Μπαρτσελόνα, για τον οποίο μίλησε στον Over FM 104,9 ο Στόγιαν Βράνκοβιτς. Καθοδηγητής της ομάδας τότε ήταν μια από τις πλέον σημαντικές και μεγάλες μορφές των Ευρωπαϊκών πάγκων, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.
Τι κάνει όμως σήμερα ο «Μπόζα»;
Πλέον o Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στα 69 του χρόνια κλείνει σχεδόν μια δεκαετία που έχει σταματήσει την προπονητική (από το 2012 και την Τσεντεβίτα), ωστόσο παραμένει κοντά στο μπάσκετ από άλλο πόστο. Συγκεκριμένα, ο «Μπόζα» από το 2017 είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Σερβίας.
Σε δηλώσεις του μετά την επανεκλογή του τον περασμένο Δεκέμβρη, είχε αναφέρει: «Θέλω να είμαστε στην υπηρεσία όλων των αθλητών και οι ομοσπονδίες τους, τους βοηθούν να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα».
Παράλληλα, ο «Μπόζα» κάνει προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις της Σερβίας με την Κροατία, οι οποίες από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και έπειτα είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Συνοδοιπόρος του σε αυτό το κομμάτι είναι και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, του οποίου είναι μεγάλος θαυμαστής, έχοντας δηλώσει για αυτόν ότι είναι «ο κορυφαίος Σέρβος αθλητής όλων των εποχών».
Τέλος, είναι ο νούμερο ένα θαυμαστής της κόρης του, Μαρίνας, η οποία πήρε το… γονίδιο της προπονητικής από τον πατέρα της και τον κάνει περήφανο. Αποκορύφωμα της επιτυχίας της ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ γυναικών του 2015, αλλά και του χάλκινου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 με την Εθνική Σερβίας.
Λίγα λόγια για την πορεία του
Ένας προπονητής της μεγάλης Γιουγκοσλαβικής σχολής με την τακτική και την άμυνα στην πρώτη γραμμή, όπου ο άνθρωπος που κάθεται στον πάγκο είναι ότι πιο σημαντικό σε μια ομάδα. Ένας προπονητής που ανήκει σε ένα πολύ κλειστό γκρουπ που έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα με τρεις διαφορετικές ομάδες (Γιουγκοπλάστικα, Λιμόζ, Παναθηναϊκός).
Κατηγορήθηκε ότι «σκοτώνει» το μπάσκετ με τα χαμηλά σκορ του ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορεί η ατάκα του «προτιμώ να κερδίσω 51-50 παρά να χάσω 124-128» να υποδηλώνει αυτό ακριβώς ωστόσο οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια πείθουν και τον πιο δύσπιστο.
Και αυτό γιατί από την μια με τον Παναθηναϊκό και με την Λιμόζ, οδηγούσε το παιχνίδι σε χαμηλά σκορ με πολύ σκληρή άμυνα, ωστόσο με την διαστημική Γιουγκοπλάστικα είχε επιθετικούς μέσους όρους πάνω από 90 πόντους. Εξάλλου σε άλλα σκορ πήγαινε και ο Παναθηναϊκός του 2009 και σε άλλα – πολύ πιο χαμηλά – με την ομάδα του 2011, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο. Άρα, ανάλογα με το υλικό που έχεις δουλεύεις και είναι δεδομένο ότι όταν υστερείς σε ποιότητα επικεντρώνεις στην άμυνα και την ενέργεια.
Βέβαια, μιλάμε και για έναν άνθρωπο δύστροπο και ξεροκέφαλο όσο λίγοι. Έναν άνθρωπο ο οποίος ότι έχτισε στον Παναθηναϊκό του Παρισιού το γκρέμισε ο ίδιος έναν χρόνο αργότερα όταν η ομάδα έμεινε εκτός Ευρωλίγκας. Έναν άνθρωπο που είχε κόντρα με τον Ντομινίκ Γουίλκινς και του είχε απαντήσει αναφορικά με το ότι έχει άσθμα ότι «με τριάμισι εκατ. που παίρνεις δεν δικαιούσαι να έχεις άσθμα». Τελικά αποχώρησε από το Τριφύλλι λίγους μήνες αργότερα (12 Απριλίου του 1997) μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο από τον Απόλλωνα Πάτρας.
Το μόνο σίγουρο και αναμφισβήτητο είναι ένα: O Μπόζινταρ Μάλκοβιτς με τα κακά του και τα στραβά του είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για να γίνει ο Παναθηναϊκός αυτό που είναι σήμερα, Έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης.