Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία 654 ασθενείς «χτυπημένοι» από τον Covid-19. Αριθμός που συνιστά σε σχέση με τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ αύξηση της τάξεως του 31,59%, όπως αναφέρουν τα Dnews.gr.
Χθες, Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, οι εισαγωγές ασθενών ήταν 497. Μειωμένος και 7,28% σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία του τελευταίου επταημέρου είναι 578 ασθενείς. Επίσης, την εβδομάδα αναφοράς, 3/1-9/1 οι συνολικές εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.988. Ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. Έτσι, ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης διαμορφώθηκε στο 1.62.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα Covid-19
Την ανησυχία των ειδικών επιτείνει και η αύξηση των διασωληνωμένων σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Καθώς η καταγραφή έδειξε 670 συνανθρώπους μας στις ΜΕΘ όταν, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν 640. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.246, εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.592.460 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 633 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.113 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To RT (σ.σ.: ο ρυθμός μετάδοσης) για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.40 (95% ΔΕ: 1.22 – 1.58)
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με Covid-19 είναι 670 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (84.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (15.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.848 ασθενείς. Οι εισαγωγές3 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 (ημερήσια μεταβολή +31.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 578 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.637 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κοντά στο 10% το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας
Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 3 Ιανουραίου 2022 έως 9 Ιανουαρίου 2022 (W01) το ποσοστό θετικότητας ήταν 9.43% σε σύνολο 2.541.216 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 2.70% σε σύνολο 1.643.264 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.67%.
Την προηγούμενη εβδομάδα (W52), το ποσοστό θετικότητας ήταν μικρότερο καθώς υπολογιζόταν στο 7,53%. Όσον αφορά το σημερινό Rt υπολογίζεται στο 1,40. Επομένως, υποχώρησε λίγο σε σχέση με τις 5 Γενάρη (1,26). Σύμφωνα με στοιχεία από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα, η εβδομαδιαία θετικότητα ξεπέρασε το 7% σε 9 περιοχές της Ελλάδας.
Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο δείκτη θετικότητας είναι οι εξής:
- Ιωάννινα: 9,24%
- Κέρκυρας: 8,81%
- Τρικάλων: 8,60%
- Σάμου: 7,99%
- Ροδόπης: 7,92%
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 7,48%
- Πέλλας: 7,46
- Κέας – Κύθνου: 7,20%
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 7,22
- Χαλκιδικής: 6,95,
Τζανάκης: «Να κρατάμε μικρό καλάθι»
Την ΄ίδια ώρα, επιστήμονες όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της πανδημίας. Ο κ. Τζανάκης, υπογράμμισε ότι οι αριθμοί που καταγράφονται αυτές τις ημέρες θα πρέπει να εξεταστούν με προβληματισμό και ευχήθηκε «να αντανακλούν την πραγματικότητα».
Όσα ανέφερε ο Καθηγητής: «Προερχόμαστε από τετραήμερο αργίας και μαζί με το “Διομήδη” που κάνει πολύ κόσμο να μην πάει να εξεταστεί αν έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα, όλα αυτά συμβάλλουν στο να έχουμε μια μη αντιπροσωπευτική εικόνα των κρουσμάτων» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Να ευχηθούμε να είναι αυτή η πραγματικότητα και να έχουμε μια πρόωρη επιπέδωση της καμπύλης, αν και σε άλλες χώρες έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μια πρόσκαιρη μείωση των κρουσμάτων, στη συνέχεια υπήρξε αύξηση» κατέληξε ο κ. Τζανάκης.
Η παράταση των μέτρων
Πλέον, είναι και επίσημη η παράταση για μια εβδομάδα των μέτρων που ισχύουν για την ανάσχεση του νέου πανδημικού κύματος. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας «σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».
Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
- Κλείστιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι.
- Απαγορεύεται η μουσική.
- Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
Στο 10% η πληρότητα των γηπε΄δων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα. - Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων. Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.
- Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.
Η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και γήπεδα μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα
Τι είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης
Τοποθετούμενος για το θέμα των περιορισμών: «τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» περιέγραψε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον».
«Αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο. Όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα» σχολίασε.
Στον απόηχο της συζήτησης περί χαλάρωσης των περιορισμών ο κ. Πλεύρης και κατέληξε, λέγοντας πως «αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί».