Ο Ολυμπιακός, παρ’όλο που έχει ανέβει αρκετά επίπεδα στην Ευρώπη, εξακολουθεί να γίνεται «θύμα» λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων.
Ο Ολυμπιακός γνώρισε χθες (1/12) την ήττα από τη Μαρσέιγ για την 5η αγωνιστική των ομιλών του Champions League και έβαλε πολύ δύσκολα στον εαυτό του, αναφορικά με την πρόκριση στους «32» του Γιουροπα λίγκ, αφού πλέον βρίσκεται στην ισοβαθμία με την ομάδα του Βίλας Μπόας. Φυσικά, οι «ερυθρόλευκοι» ακόμα και αν κερδιζαν τους Μασσαλούς, δεν θα είχαν καμία ελπίδα πρόκρισης στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αφού η Πόρτο πήρε τον βαθμό που χρειάζονταν από τη Μάντσεστερ Σίτι, έπειτα από την μεταξύ τους «λευκή» ισοπαλία και, ταυτόχρονα εξασφάλισε το δεύτερο «εισιτήριο» για τη νοκ-άουτ φάση.
Εντούτοις, ο Ολυμπιακός έχει έντονα παράπονα από την χθεσινή διαιτησία του Μανθάνο, με τον Ισπανό ρέφερι να καταλογίζει δύο αμφισβητούμενα πέναλτι εις βάρος του. Ακόμα και αν δεχτούμε πώς η παράβαση στο πρώτο πέναλτι, δηλαδή εκείνο στο οποίο υπέπεσε ο Σισέ υφίσταται – αν και ο Τοβάν έπεσε υπερβολικά εύκολα – ο καταλογισμός του δεύτερου πέναλτι είναι πραγματικά… αδιανόητος. Ο Ραφίνια, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος εκτός περιοχής και το χέρι, με το οποίο βρήκε την μπάλα βρίσκεται τουλάχιστον 20-30 πόντους έξω από την περιοχή. Μάλιστα, ο Μανθανο, ενώ βρίσκονταν μπροστά στη φάση και αρχικά υπέδειξε φάουλ, προτίμησε να εμπιστευθεί το VAR και, χωρίς καν να εξετάσει τη φάση ο ίδιος, να δώσει πέναλτι!
Όμως, η δυσαρέσκεια της ομάδας δεν σταματά εκεί. Οι Πειραιώτες, έχουν και έντονα παράπονα από την συμπεριφορά του Μανθάνο στην αναμέτρηση, αφού, όπως υποστήριξε και ο Πέδρο Μαρτίνς, σφύριζε με ευκολία υπέρ των γηπεδούχων και με το… «σταγονόμετρο» υπέρ των φιλοξενούμενων, ενώ ο ισχυρος άνδρας της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης είχε εκφράσει και εκείνος παράπονα για την διαιτησία του περασμένου παιχνιδιού της ομάδας, εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι.
Συγκεκριμένα, τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι άνθρωποι του συλλόγου, θεωρούν πώς στην φάση του γκολ των Πολιτών έχει προηγηθεί φάουλ του Γκιντογκάν στον Ντρέγκερ, το οποίο όχι απλώς δεν κατολογίστηκε ποτέ, αλλά δεν εξετάστηκε καν από το VAR.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την εκτεταμάμενη δημοσιοποίηση της δυσαρέσκειας από πλευράς Ολυμπιακού, όλοι οι… «ειδήμονες» έχουν ήδη σπεύσει να χλευάσουν την ομάδα για την «γκρίνια» της και την μικροπρεπή συμπεριφορά της. «Το παιχνίδι με τη Σίτι έπρεπε να έρθει 0-4, όχι 0-1, καμία σχέση η διαιτησία» ή «Ο διαιτητής ευθύνεται που δεν μπορείτε να κερδίσετε εκτός έδρας ούτε… κατά λάθος;», ήταν μερικά από τα πολλά πικρόχολα σχόλια που έχουν ακουστεί κατά κόρον από χθες.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πώς το ματς με τους Άγγλους ούτε 0-4 ήρθε, ούτε ο Ολυμπιακός δέχθηκε κάποιο άλλο γκολ, με αποτέλεσμα να γνωρίζει την ήττα με 0-1 με ένα γκολ που δεν θα έπρεπε να είχε μετρήσει ποτέ, συνεπώς, όπως και να έχει το πράγμα, μιλάμε για αλλοίωση αποτελέσματος. Επιπλέον, στο «Βελοντρόμ» ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από την αντίπαλο του στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού – ή τουλάχιστον λιγότερο κακός – και, εν τέλει, δεν τού επιτράπηκε να πάρει τη νίκη, ή έστω την εξίσου «βολική» ισοπαλία, λόγω των ακατονόητων διαιτητικών αποφάσεων του Ισπανού.
Από όλα τα παραπάνω, συμπεραίνουμε πώς ο Ολυμπιακός δεν είναι ούτε «μίζερος», ούτε «γκρινιάρης», όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη, όταν όντως δεν μπορούσε να κερδίσει εκτός έδρας ούτε με… «αίτηση» και όταν πράγματι «έβρισκε» συνέχεια νέους τρόπους για να χάνει και δικαιολογούσε τον εαυτό του με μικρότητες. Ο Ολυμπιακός, πλέον είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα, ευρωπαϊκού βεληνεκούς, η οποία κοιτάει στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο και οι στόχοι του έχουν δικαίως μεγαλώσει. Όμως, η ομάδα εξακολουθεί να αδικείται από τη διαιτησία στην Ευρώπη, παρά την έλευση της τεχνολογίας, η οποία υποτίθεται πώς θα ξεμπέρδευε την συγκεκριμένη κατάσταση.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πώς δεν υπάρχει συζήτηση για το αν οι Ερυθρόλευκοι είναι «στοχοποιημένοι» από την UEFA ή όχι. Σαφώς και δεν είναι. Κανένας λογικός φίλαθλος δεν πιστεύει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, εξακολουθούν να είναι το «θύμα» λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων σε ιδιαιτέρως κρίσιμα παιχνίδια και να χάνουν βαθμούς (ή και προκρίσεις), που δεν άξιζαν να χάσουν, παρ’όλο που η απόδοσή τους θα μπορούσε κάλλιστα να είναι καλύτερη.