«Θα προτιμούσα να ανοίξουμε πολλές δραστηριότητες, αλλά καθεμιά προσεκτικά. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σταθερή, αργή μείωση και δεν είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Το προσεκτικό άνοιγμα βοήθησε, αλλά θέλει προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα» επισήμανε ο καθηγητής.
«Είναι καλό που οι ηλικιακές ομάδες 30 – 44 συμμετέχουν, αλλά μη βιαστούν να κάνουμε απότομα βήματα, σε αυτή τη φάση γιατί φοβάμαι παρατεταμένη επιπεδοποίηση σε υψηλούς αριθμούς» προειδοποίησε ο καθηγητής, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr.
«Δεν υπάρχει αριθμός πέρα από τον οποίο χαλαρώνουμε γενικά. Για να μπούμε σε ένα είδος κανονικότητας σαν του 2019, θα πρέπει τα κρούσματα να είναι πάρα πολύ λίγα, και να ξέρουμε ότι έχουμε μια αρκετά μεγάλη προστασία στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς, να έχουμε την ασπίδα και την πραγματοποίηση του αποτελέσματος αυτής της ασπίδας. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Και να πάμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα, δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε πάρα πολύ, απλώς έχουμε δυνατότητα να χαλαρώσουμε περισσότερο».
Εμβολιασμένοι χωρίς μάσκες
«Θα μπορούσαμε να συζητάμε για ένα χώρο χωρίς μάσκες με εμβολιασμένους. Τώρα ο εμβολιασμός έχει ανοίξει σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύντομα και για τους 20 – 30, επομένως το να δοθεί ένα ρεαλιστικό κίνητρο, η δυνατότητα να είναι όλοι οι εμβολιασμένοι σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκα, είναι δώρο των εμβολίων.»
Η διαφορά με το καλοκαίρι του 2020
«Φέτος το καλοκαίρι, ξεκινάμε με πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, αλλά έχουμε πολύ περισσότερα όπλα. Έχουμε τους εμβολιασμούς, έχουν επιταχυνθεί, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40 με 50% μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε ήδη κάποιους με ανοσία λόγω ασθένειας. Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι (και μόνο για αυτό) θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού που θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα».
«Είναι δύσκολο με εμβολιασμούς το καλοκαίρι να έχουμε τεράστιο κύμα. Αν κρατηθούμε σε 1500 – 2000 κρούσματα για πολλές εβδομάδες θα σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλή, κι επομένως οι μη εμβολιασμένοι θα συνεισφέρουν στις ΜΕΘ, συν το γεγονός ότι είχαμε και σπάνιες μολύνσεις εμβολιασμένων».
«Ναι» στα εμβόλια για τα παιδιά
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών, από 12 και πάνω.
«Ξέρουμε ότι εμβόλια όπως της Pfizer είναι απόλυτα ασφαλή και 100% αποτελεσματικότητα στη νόσηση, ενώ όλα τα εμβόλια ελέγχονται για τα παιδιά. Πρέπει να γίνει συζήτηση όταν θα νιώσουμε ότι τα εμβόλια είναι σε τέτοια φάση που να μπορούν να δοθούν στα παιδιά, πριν τη νέα σχολική χρονιά. Δεν είναι προτεραιότητα να κάνουν εμβόλιο τα παιδιά άνω των 12 ετών. Τα εμβόλια είναι καλά για να νιώσουν και τα παιδιά στα σχολεία πιο άνετα».
«Δεν έχουν άλλο νόημα τα SMS»
Τέλος, για τα SMS στο 13-33 τόνισε ότι «πια δεν έχει νόημα, είχε και μια έννοια εγρήγορσης του πολίτη να μην βγαίνει για να βγαίνει, αλλά άμα μπορεί να στέλνει 15 μηνύματα για να βγει δεν έχει πια πρακτικό νόημα, είχε στην πρώτη φάση πέρυσι το Μάρτιο».