Αναλυτικά τα όσα είπε στην εκπομπή “C-Over page” ο έμπειρος Έλληνας προπονητής:
Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελευθερίας Μοσχάτου για φέτος; “Βασικός στόχος της ομάδας είναι να παίζει καλό μπάσκετ. Έχουμε την Τετάρτη ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για το κύπελλο με τη Δάφνη Αγίου Δημητρίου, που με νίκη μπαίνουμε στο final 4 του κυπέλλου. Επιπλέον θέλουμε να δείξουμε ένα καλό πρόσωπο στα play off του πρωταθλήματος και να έχουμε ένα καλό πλασάρισμα.”
Αν και επιστρέφεις τώρα -μετά από κάποιο διάστημα- στην Α1, ποια είναι η γνώμη σου για το φετινό πρωτάθλημα. Είναι εφικτός στόχος για την Ελευθερία να καταβάλει μια πιο υψηλή θέση από αυτή που είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή; “Σαφέστατα η ομάδα έχει τις δυνατότητες να βρίσκεται πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Χρειάζεται όμως δουλειά και βλέπω ότι από τα κορίτσια υπάρχει η απαραίτητη διάθεση και θέληση. Θεωρώ ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Όσον αφορά για το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα, πιστεύω ότι με τον κανονισμό που επιτρέπει τέσσερις ξένες αθλήτριες σε κάθε ομάδα, ανεβαίνει το επίπεδο, αλλά πρέπει να δούμε τί θα γίνει με της γηγενείς αθλήτριες. Το επίπεδο μπορεί να ανέβει με τις Ελληνίδες αθλήτριες, οι οποίες είναι πολλές φέτος.”
Πώς βλέπεις τις Ελληνίδες αθλήτριες στην Ελευθερία και ποια νομίζεις ότι θα είναι η εξέλιξη τους; “Καταρχήν η Ελευθερία Μοσχάτου είναι μια πάρα πολύ νεανική ομάδα, ακόμα και οι ξένες αθλήτριες μας είναι νέα παιδιά. Οι ομάδες πρέπει να επενδύουν και να εστιάζουν στα νέα κορίτσια. Επίσης, τα νέα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα από τις ξένες που έρχονται στην Ελλάδα, αρκεί η επιλογή των ξένων αθλητριών να έχει γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Το ζητούμενο είναι οι αθλήτριες αυτές να θέλουν να δώσουν πράγματα στο Ελληνικό γυναικείο μπάσκετ. Σίγουρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην «παραγωγή» νέων αθλητριών και γενικά στη δομή του αθλήματος. Το γυναικείο μπάσκετ έχει αρκετούς υποστηρικτές και εγώ, ακόμα και αν ήμουν καιρό μακριά από τους πάγκους, παρακολουθούσα τα δρώμενα και είναι και κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα. Επιπλέον η νέα διοίκηση της ΕΟΚ δείχνει τη διάθεση να ασχοληθεί με το γυναικείο μπάσκετ. Μακάρι να υπάρξουν καλές εξελίξεις.”
Μιας και ανέφερες τη νέα διοίκηση της ΕΟΚ, ενώ παράλληλα και εσύ είσαι μέλος του ΔΣ του συνδέσμου προπονητών, πώς είναι η συνεργασία αυτή και έχετε στα πλάνα σας να προσθέσετε νέες καινοτομίες, με σκοπό την εξέλιξη του χώρου σας; “Ο Σύνδεσμος Προπονητών είναι ένας αρκετά ενεργοποιημένος σύνδεσμος. Είναι μια πολύ καλή οργάνωση και έχουν δοθεί ρόλοι στο ΔΣ. Υπάρχει μια νέα πνοή στην όλη διαδικασία. Η σχέση μας με τη νέα διοίκηση της ΕΟΚ, μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε πολύ καλά πλαίσια. Σε όσες συνευρέσεις και συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται ότι και η ΕΟΚ θέλει να βοηθήσει στην ανάπτυξη του Έλληνα προπονητή, που κατά τη γνώμη μου είναι και ο καλύτερος στην Ευρώπη. Αυτό φαίνεται από τη δουλεία των Ελλήνων προπονητών στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι αυτό θα φανεί και στη πράξη.”
Ασχολείσαι πολλά χρόνια και με τα τμήματα υποδομών. Έχεις και εσύ την Άρτεμις Αχαρνών. Σκέφτεστε στον Σύνδεσμο Προπονητών ότι θα πρέπει να προβάλλετε εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων θα βοηθήσετε τον Έλληνα προπονητή να γίνει καλύτερος και να μάθουν με ποιο τρόπο θα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν. “Η παραγωγική διαδικασία είναι η πιο σημαντική δουλειά στο ελληνικό μπάσκετ. Πριν χρόνια είχε λειτουργήσει πάρα πολύ καλά στη χώρας μας, τα τελευταία όμως για κάποιο λόγο αυτό έπαψε να λειτουργεί. Σ’ αυτή τη διαδικασία πρέπει να υπάρχουν πιστοποιημένοι και κατά τη γνώμη μου αξιολογημένοι προπονητές. Είναι σημαντικό να υπάρχει οργανωμένη δουλειά και ένας πιστοποιημένος προπονητής είναι αυτός που μπορεί να εφαρμόσει ένα καλό πρόγραμμα προπόνησης. Υπάρχει ενημέρωση και εκπαίδευση στους προπονητές. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένας προπονητής μπορεί να ενημερώνεται και να εξελίσσεται επί καθημερινής βάσεως. Η προπονητική είναι σαν τους υπολογιστές, εάν την αφήσεις, σ’ αφήνει και αυτή. Ειδικά στις ακαδημίες πρέπει να γίνεται σοβαρή δουλειά και να υπάρχουν πιστοποιημένοι προπονητές. Στην Άρτεμις Αχαρνών έχουμε φτάσει να έχουμε 200 παιδιά. Δίνουμε μεγάλη βάση στο κομμάτι της προπονητικής. Ο κάθε προπονητής στην Άρτεμις είναι απόλυτα ενημερωμένος για τον τρόπο προπόνησης των παιδιών κάθε μέρα.”
Είσαι υπέρ της άποψης ότι ένας νέος ηλικιακά προπονητής είναι κατάλληλος για τα μικρά παιδιά, ή θεωρείς ότι με έναν έμπειρο προπονητή τα παιδιά θα εξελιχθούν καλύτερα; “Στην πορεία μέχρι στιγμής έχω δει νεαρούς προπονητές να είναι πάρα πολύ καλοί, ενώ οι πιο έμπειροι όχι. Φυσικά μου έχει συμβεί και το αντίθετο. Πιστεύω ότι ο προπονητής που θα θέλει να αναλάβει ένα τμήμα ακαδημιών, θα πρέπει να περνάει πρώτα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Σίγουρα το πτυχίο δείχνει εάν ένας προπονητής έχει γνώση. Αλλά θα πρέπει να εξετάζεται και από πιο έμπειρους προπονητές. Γι’ αυτό σε κάθε σύλλογο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος ακαδημιών, ο οποίος θα αξιολογεί τα βιογραφικά των προπονητών που επιθυμούν να εργαστούν στον σύλλογο, να τους περάσει από τη διαδικασία της συνέντευξης και να επιλέξει τους κατάλληλους.”