Οι πολίτες εμπιστεύονται τα εμβόλια, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της παράτασης του lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse. Στην ίδια δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται 15 μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει την ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ενώ οι πολίτες τοποθετήθηκαν για την σειρά που πρέπει να ακολουθηθεί κατά το σταδιακό «άνοιγμα» της κοινωνίας.
Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις που ξεκίνησαν από τη Σοφία Μπεκατώρου έως την υπόθεση Λιγνάδη, οι πολίτες φαίνεται πως αποδοκιμάζουν τη στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, απάντησαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (σίγουρα 59% / μάλλον ναι 21%) ενώ το 18% απάντησε ότι δεν θα εμβολιαστεί (μάλλον όχι 10% / σίγουρα όχι 8%). Στο ερώτημα «πότε θα κάνετε το εμβόλιο», το 61% απάντησε «το συντομότερο δυνατό», το 14% «μετά από 2 – 3 μήνες», το 14% «αρκετά αργότερα» και το 9% «ποτέ».
Τα εμβόλια φαίνεται να κερδίζουν μέρα με τη μέρα την αποδοχή των πολιτών, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις το 37% των ερωτηθέντων (59% σήμερα) απαντούσε ότι σίγουρα θα εμβολιαστεί.
Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) ανησυχούν για τις μεταλλάξεις «πολύ» (24%) ή «αρκετά» (32%). Μέτρια ανησυχία εξέφρασε το 21% ενώ το 19% ανησυχεί λίγο (9%) ή ελάχιστα έως καθόλου (10%). Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις ανεβαίνει στο 66% στην ηλικιακή ομάδα των 66 και άνω.
Σχεδόν επτά στους δέκα τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown, είτε μικρή με επανεξέταση των δεδομένων (39%) είτε για όσο χρειαστεί (29%), ενώ υπέρ της άμεσης χαλάρωση των περιορισμών τοποθετείται το 24%.
Για την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί κατά το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, το 44% θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και το λιανεμπόριο, το 29% εκτιμά ότι η αρχή πρέπει να γίνει με το λιανεμπόριο και το 19% με τα σχολεία.
Υπόθεση Λιγνάδη
Πάνω από τους μισούς (51%) αξιολογούν αρνητικά την στάση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από τη Σοφία Μπεκατώρου και με αποκορύφωμα την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. «Σίγουρα αρνητικά» κρίνει τη στάση της κυβέρνησης το 36%, «μάλλον αρνητικά» το 15%, «μάλλον θετικά» το 23% και «σίγουρα θετικά» το 21%.
Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων στην κυβέρνηση και τη ΝΔ (61%) προέρχεται από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.
Ακόμη πιο υψηλό είναι το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ με έξι στους δέκα (59%) να κρίνουν αρνητικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, «σίγουρα αρνητικά» κρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 35%, «μάλλον αρνητικά» το 24%, «μάλλον θετικά» το 22% και «σίγουρα θετικά» το 12%.
Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ (82%) προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (78%).
Στις 15 μονάδες η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Προβάδισμα 15 μονάδων διατηρεί η ΝΔ με 38% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.
Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 8% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ είναι στο 10%.
Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο είναι στις 14 μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 36% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22%.
Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%.
«Άλλο» απάντησε το 7,5% ενώ η «γκρίζα ζώνη» των λευκών, άκυρο, αποχή και οι αναποφάσιστοι φτάνουν αθροιστικά στο 14,5%.
Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμάται στο 76% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 64%.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται με 19 μονάδες διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρούν τον κ. Μητσοτάκη το 44% των ερωτηθέντων έναντι 25% που θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα.
Το 27% απάντησε ότι δεν θεωρεί κατάλληλο κανέναν από τους δύο.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.306 ατόμων το διάστημα 26 – 28 Φεβρουαρίου 2021.
Πηγή: dikaiologitika.gr