Η Γκεοργκίεβα ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να αυξηθεί ο εμβολιασμός και να ενισχυθούν οι άμυνες κατά του νέου κορονοϊού. Eξηγώντας ότι με τέτοιες ενέργειες θα βοηθούσαν να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Nα περιοριστούν οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
«Η πολιτική για την πανδημία είναι οικονομική πολιτική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει και φέτος ο κορονοϊός και οι αναταραχές που προκαλεί», είπε.
Η Γκεοργκίεβα παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός αποδείχτηκε «σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα» απ’ όσο αναμενόταν αρχικά. Oι οικονομολόγοι είχαν υποτιμήσει τον αντίκτυπο της καθυστερημένης κατανάλωσης και των κλιματικών σοκ στις τιμές των τροφίμων.
Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι σε 86 χώρες το ποσοστό του εμβολιασμού δεν έχει φτάσει ακόμη τον στόχο του 40% του πληθυσμού. Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος καταγράφονται ποσοστά εμβολιασμού μόλις 5%, ενώ στις πλούσιες φτάνουν το 70%.
«Γιατί είναι πρόβλημα αυτό; Επειδή αυτό που κάνουμε είναι να συντηρούμε ένα πεδίο ανάπτυξης ολοένα και περισσότερων παραλλαγών της Covid», είπε στο φόρουμ που οργάνωσε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.