Τα χθεσινά πέμπτα ματς, με εξαίρεση αυτό της Βαρκελώνης, πήγαν περίπου όπως τα περίμενε ο περισσότερος κόσμος. Γράφει ο Χρήστος Σούτος.
Από χθες το βράδυ έχουμε πια συμπληρωμένο το κάδρο του φετινού Final- Four της Κολωνίας. Μετά την ΤΣΣΚΑ, που έκλεισε πρώτη την θέση εκεί με άνεση, ήρθαν και οι Έφες, Αρμάνι και Μπαρτσελόνα να τσεκάρουν τον εισιτήριο τους σαφέστατα με δυσκολότερο τρόπο από την ρώσικη αρκούδα, αφού αυτές χρειάστηκαν και τα πέντε ματς της διαδικασίας των play-off για να υποτάξουν τις αντιπάλους τους. Τα χθεσινά πέμπτα ματς, με εξαίρεση αυτό της Βαρκελώνης, πήγαν περίπου όπως τα περίμενε ο περισσότερος κόσμος. Ας τα δούμε.
Στην Πόλη η Ρεάλ ήταν σίγουρο πως θα πάλευε μέχρι τέλους για την πρόκριση. Μετά την ισοφάριση σε 2-2 στην Μαδρίτη, οι παίκτες του Λάσο δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Κανείς δεν θα τους έλεγε τίποτα ακόμα και αν χθες η Έφες τους κέρδιζε με πολλούς πόντους διαφορά. Με βάση τα δεδομένα του ζευγαριού, την φόρμα των ομάδων και τα ροστερ, όλοι πίστευαν ότι οι Τούρκοι θα ήταν αυτοί που θα πήγαιναν τελικά στην Γερμανία. Έτσι και έγινε εν τέλει, αλλά με διαφορετικό τρόπο από το πιθανότερο σενάριο. Τι σημαίνει αυτό; Η “σκούπα ” που έβλεπαν πολλοί, ειδικά με τα δύο πρώτα παιχνίδια και τις άνετες νίκες της ομάδας του Αταμαν, δεν ήρθε ποτέ. Η Βασίλισσα πάλεψε για το ακατόρθωτο, ισοφάρισε την σειρά και έπεσε με ψηλά το κεφάλι. Λίγο το άγχος των γηπεδούχων, λίγο η έλλειψη εμπειριών από τέτοια ματς με εξαίρεση τον Ντανστον, λίγο η άγνοια κινδύνου των πιτσιρικάδων του Λάσο δεν ήθελε και πολύ να γυρίσει τούμπα η ιστορία. Το ματς ουσιαστικά κρίθηκε στο τεράστιο σουτ του Σίμον στο τέλος όταν και έβαλε ένα τρίποντο με την λήξη της επίθεσης και πάνω σε άμυνα. Έφες, λοιπόν, στην Κολωνίακαι η Ρεάλ πλέον σε επανασχεδιασμό.
Στο Μιλάνο η Αρμάνι, αφού δεν αυτοκτόνησε στο τέλος πάλι καλά να λέει. Με τον Τζόρζιο να παρακολουθεί στις κερκίδες δεν ήθελε πολύ ότι έχτιζε η ομάδα του Μεσινα επί σαράντα λεπτά, να το γκρεμίσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Με το σκορ στο 91-84 λίγο πριν το φινάλε όλοι έψαχναν να δουν πως θα πανηγυρίσουν την επιστροφή της ιστορικής Ολύμπια σε Final- Four μετά από το μακρινό 1992. Όλοι εκτός από τους φιλοξενούμενους. Τρίποντο του Ρέινολντς, κλέψιμο αμέσως στην επαναφορά και καλάθι από τον Μπάλντουιν, επιθετικό του Σίλντς και ξαφνικά είχαμε ματς για ανατροπή. Με το σκορ στο 91-89 πια και την μπάλα στα χέρια της ομάδας του Τρινκέρι, ο εφιάλτης για τους Ιταλούς ήταν μπροστά στα μάτια τους. Χρειάστηκε μια ποικιλία από τον Μπάλντουιν και μια απόφαση του Ζίπστερ να σουτάρει από το σπίτι του αντί να δώσει στον ελεύθερο και σε σαφώς καλύτερη θέση Λουσιτς, για να κερδίσει η Αρμάνι και να επιστρέψει μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στην γιορτή του μπάσκετ. Αρμάνι την πρόκριση, Μπάγερν τα μπράβο για την πορεία της και το σθένος της μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Κλείνουμε με την “μάχη ” της Βαρκελώνης. Τα εισαγωγικά δίνουν τον τόνο για το τι είδαμε χθες. Η Μπάρτσαπήρε το όπλο της, η Ζενίτ δεν βγήκε ποτέ στο παρκέ και η ομάδα του Σάρας έκανε περίπατο. Η ρώσικη ομάδα έδειχνε ευχαριστημένη με ότι είχε πετύχει μέχρι χθες και δεν μπόρεσε να βρει τα αποθέματα ενέργειας για να πάει το έργο μέχρι τέλους. Με τον εγκέφαλο της, τον Πάνγκος, εξαφανισμένο μετά από το κυνηγητό τεσσάρων αγώνων, χωρίς στηρίγματα στο σκορ και ιδέες η μοίρα της έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Προσθέστε σε όλα αυτά και την εξαιρετική εμφάνιση του Καλάθη, τον Γκασόλ να δίνει το παρόν για πρώτη φορά στη σειρά θυμίζοντας κάτι από τον παλιό εαυτό του και έχετε νομίζω πλήρως την εικόνα. Παράσταση για έναν ρόλο το πέμπτο ματς και το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης θα ταξιδέψει στην Κολωνία για να διεκδικήσει το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της. Η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε έστω και δύσκολα τον τίτλο του φαβορί και η Ζενίτ μας συστήθηκε ως ένα σύνολο ικανό να μας απασχολήσει και στο μέλλον.
Στο τέλος του μήνα έχουμε Final- Four. Δυο ημιτελικοί ανοιχτοί σε κάθε πρόβλεψη. Έφες με ΤΣΣΚΑ ο ένας, Αρμάνι με Μπαρτσελόνα ο άλλος. Οι περισσότεροι περιμένουν τελικό των φαβορί, Εφες-Μπαρτσελόνα. Μετά τα όσα ζήσαμε στα play- off βάζει κάνεις το χέρι του στη φωτιά ότι Αρμάνι και ΤΣΣΚΑ δεν μπορούν να σπάσουν τα προγνωστικά και να βρεθούν αυτές στον τελικό;