Οι παραδοσιακές διακοπές του Έλληνα εξελίσσονται πλέον σε είδος πολυτελείας. Οι μεγαλύτεροι μεγαλώσαμε με τις διακοπές του ενός μήνα και βάλε!Που οι γονείς μας συνήθως νοίκιαζαν ένα εξοχικό για τις διακοπές και τα μπάνια. Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια έφεραν αλλαγές στον τρόπο αυτό διακοπών μαζί με την εξέλιξη της κοινωνίας και τα πολλά ταξίδια ακόμα και στο εξωτερικό.Πάντα όμως στον μέσο Έλληνα υπήρχε στο παλμαρέ του ότι θα πάει δύο εβδομάδες κάπου ακόμα και σπαστά. Μπορεί όμως ο μέσος έλληνας εργαζόμενος σήμερα να κάνει κάτι τέτοιο; Όχι είναι η απάντηση! Και πάλι καλά θα έλεγε κανείς που η Ελλάδα είναι ακόμα μια “κλειστού” τύπου οικονομία και οι πολλοί συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την δυνατότητα να αντέχουν στην κρίση και να πάνε στο εξοχικό,στο χωριό ή λίγες μέρες κάπου. Για τους νέους δεν ισχύει αυτό όμως και αναγκάζονται να πάνε όχι όπου θα ήθελαν αλλά όπως όπως όπου τσοντάρουν οικονομικά γονείς και παππούδες ή στα πατρικά τους ή κάπου που δεν θα μένουν και πολλά για διασκέδαση και εξόδους
Απαγορευτικές οι διακοπές για τον απλό νέο
Για τον απλό νέο πλέον οι διακοπές σε χλιδάτα μέρη είναι απαγορευμένη υπόθεση. Και δεν λέω για την Μύκονο ή την Σαντορίνη. Αλλά και για πιο απλά νησιά που όμως οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα σε όλα τα επίπεδα και ο νέος εργαζόμενος των 600 και 800 ευρώ πως θα πάει κάπου; Και αν πάει κάπου θα είναι για μερικές μέρες και με προσεκτικό τρόπο. Γι αυτό άλλωστε και πλέον πολλοί επιχειρηματίες έχουν επενδύσει στην Αττική στα beach bar και στην αθηναϊκή νύχτα καθώς πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που τους νεαρούς τους ξαναέβλεπες τον Σεπτέμβρη! Ακόμα και ο 30αρης και ο 40αρης απλός εργαζόμενος όμως δυσκολεύεται πολύ και μόνο οικογένειες ή ζευγάρια μπορούν βάση προυπολογισμού να πάνε κάπου μια εβδομάδα .
Οι λόγοι της κρίσης των διακοπών!
Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο Έλληνας σταδιακά καταναλώνει το όποιο”λίπος” και απόθεμα σε μια χώρα με μισθούς σχεδόν Ανατολικής Ευρώπης και τιμές Δυτικής και βάλε… Η αύξηση της βενζίνης από πέρσι έχει φέρει το γέμισμα του ρεζερβουάρ σε διπλή σχεδόν τιμή. Βάλτε και τα διόδια και κάντε τον υπολογισμό. Και πάλι καλά που λόγω των λοκ ντάουν υπήρχε και μια καβάτζα και η επιθυμία για έξοδο. Από του χρόνου τα πράματα θα γίνουν χειρότερα!
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Ελλάδα (και δεν μιλάμε μόνο για την Μύκονο)είναι ανάμεσα στους ακριβότερους τουριστικούς προορισμούς.Και όπως λένε οι διακοπές στην Τουρκία είναι σχετικά φθηνές, επειδή το πρόσθετο κόστος στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι ακόμα χαμηλό.Πάμε στο πιο σημαντικό κεφάλαιο. Που αφορά τα νησιά Η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει και την ακτοπλοΐα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αφού οι αυξήσεις στα ναυτιλιακά καύσιμα έχουν αγγίξει ήδη το 168% και από την 1η Ιουλίου έγινε και τρίτη κατά σειρά αύξηση της τιμής των εισιτηρίων μέσα σε ένα χρόνο σε ποσοστό 7%-8%. Ποσοστό ανατίμησης μέσα σε 12 μήνες 34% κατά μέσον όρο, αναλόγως με το δρομολόγιο για να έχετε μια εικόνα! Για παράδειγμα αν θες να πας στην Ικαρία σε κατάστρωμα από τα 42 ευρώ πας στα 58 μόνο για να πας.
Αν βάλετε μαζί και αμάξι ή μια καλύτερη θέση,θες ένα 500ρικο τα δύο άτομα! Συνεπώς για τον Έλληνα το νησί ακόμα και αν έχει σπίτι,είναι δύσκολη υπόθεση. Και ειδικά αυτό που έκανε παλαιότερα να πηγαίνει τριήμερα.Μάλιστα πολλοί Έλληνες νοικιάζουν πλέον τα εξοχικά τους καθώς τους είναι ασύμφορο να πηγαίνουν συνεχώς. Και τα κρατάνε πχ για ένα μήνα διακοπών. Με όλα αυτά και ειδικά με τις τρομερές αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά ο Έλληνας στρέφεται στις διακοπές με αυτοκίνητο(όχι ότι είναι και αυτό φτηνότερο αλλά κάτι γλιτώνει…)και έτσι ανεβαίνει πχ η Πελοπόννησος φέτος. Και ασφαλώς αναβαίνει το κεφάλαιο χωριό με πολλούς να στρέφονται στα πατρικά για αποδράσεις και ξεκούραση… Όλα αυτά δικαιολογούν και την ανάγκη του απλού Έλληνα να βρει ευκαιρίες. Γι αυτό και μέσα σε λίγες ώρες προ ημερών εξαντλήθηκαν τα 13.000 σχεδόν voucher των διακοπών σε Β.Εύβοια και Σάμο με 150 και 300 ευρώ και γίνονται ανάρπαστα τα αντίστοιχα 200.000 για τον κοινωνικό τουρισμό! Και πολλοί σπεύδουν να προγραμματίσουν διακοπές για Σεπτέμβρη ελπίζοντας στην μείωση των τιμών τότε και σε νέα προγράμματα. Πάει το κλασικό του Έλληνα που έλλειπε πάντα Αύγουστο από τα αστικά κέντρα!