Η Τσεχία – που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κάλεσε τη Δευτέρα τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου, η οποία θα εξετάσει προτάσεις όπως την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Την ώρα που οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας «σκαρφαλώνουν» αύριο στην Ελλάδα στα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Γαλλία στα 744 ευρώ και στη Γερμανία στα 660 ευρώ, εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής γραμμής άμυνας στην ενεργειακή κρίση – επαναφέροντας «στο τραπέζι» την ελληνική πρόταση περί επιβολής πλαφόν.
Σημειώνεται πως σημαντικές συναντήσεις έχουν δρομολογηθεί, άλλωστε, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, ενώ προγραμματίζεται και Σύνοδος Κορυφής για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
«Ευνοιακό κλίμα» για την επιβολή πλαφόν: Στροφή 180 μοιρών και για την Αυστρία
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Γιώργο Παππά, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας γεμίζουν γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να υπολογίζει ότι θα πιάσει τους στόχους πληρότητας τους επόμενος μήνες για να βγει ο φετινός δύσκολος χειμώνας.
Η γερμανική κυβέρνηση, άλλωστε, θέλει να αποσυνδέσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά φυσικού αέριου. Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών μάλιστα πιέζει τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καταρχήν στη Γερμανία.
Υπέρ του πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τάσσεται πλέον ο καγκελάριος της Αυστρίας ο οποίος θέλει ένα ανώτατο όριο σε όλη την ΕΕ στις ανεπίτρεπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όπως τις χαρακτήρισε δήλωση του γραφείου του στη Βιέννη. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αυστρία αντιδρούσε στο πλαφόν και τώρα κάνει στροφή.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αυστριακό καγκελάριο, ο Σικέλα τόνισε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κι επισήμανε ότι μία πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει πριν από λίγους μήνες στη Σύνοδο Κορυφής
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα είχε προαναγγείλει τη σύγκληση της συνόδου, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας είχε δηλώσει ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της Ε.Ε.».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Τσέχο ομόλογό του, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του
Πηγή: Dnews.gr
Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook στο Twitter στο Instagram στο Youtube στο TikTok.