«Χρυσό» πληρώνουν το ρεύμα τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, αφού έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή μεγαβατώρας στην Ευρώπη.
Κάθε προηγούμενο «σπάει» η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, μετά από νέο άλμα της τάξης του 12,3% μέσα σε λίγα 24ωρα.
Πιο συγκεκριμένα, η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε τη Δευτέρα στα 255,95 ευρώ, ενώ σήμερα Τρίτη – κατά τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας – κατέγραψε νέο άλμα ανερχόμενη στα 287,45 ευρώ.
Κατέγραψε δηλαδή συνολική αύξηση 45,2%.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα έχει μακράν την υψηλότερη τιμή, καθώς ακολουθούν Βουλγαρία και Ουγγαρία με 246,54 και 235,20 ευρώ αντίστοιχα.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας δημοσιεύει η ΡΑΕ.
Αυτός ο μηχανισμός ή ακόμα και η ΡΑΕ μπορεί να καθορίσει και ανώτατα όρια τιμής (πλαφόν) κυρίως στο το φυσικό αέριο, που είναι η βάση του ενεργειακού μας μείγματος.
Το σίγουρο είναι πως αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, οι όποιες εθνικές λύσεις επιλέγουν έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αναζητηθούν κονδύλια τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κινούνται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Ως πιθανή πηγή, ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει τα δάνεια ύψους 230 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αδιάθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε προτείνει στα τέλη Φεβρουαρίου την παροχή χαμηλότοκων δανείων στα κράτη-μέλη από τα κράτη-μέλη, τα οποία δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.
Εναλλακτική λύση είναι η αξιοποίηση εθνικών πόρων με τις ίδιες πρόνοιες, με τον πρωθυπουργό να έχει προτείνει την εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς στόχους (χρέος και έλλειμμα) των δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.