Ελλάδα – Ισπανία 0-1: Διαφορά ποιότητας. Αν και η «φούρια ρόχα» προηγήθηκε με πέναλτι που σηκώνει συζήτηση, ορθά έφυγε νικήτρια από το ΟΑΚΑ.
Η διαφορά ποιότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι ολοφάνερη. Αυτή έκρινε το ματς του ΟΑΚΑ. Αυτή οδήγησε τη «φούρια ρόχα» στη νίκη και την πρώτη θέση του ομίλου. Την οποία θα «κλειδώσει» την Κυριακή το βράδυ στη Σεβίλλη, με αντίπαλο τη Σουηδία. Ελλάδα – Ισπανία 0-1: Διαφορά ποιότητας.
Ένα γκολ από πέναλτι που σηκώνει συζήτηση. Αλλά στην τελική, η ομάδα που νίκησε ήταν συνολικά η πιο καλή στον αγωνιστικό χώρο. Μια φάση ήταν αρκετή κι έδωσε στην Ισπανία τη νίκη που της δίνει πλέον τον τίτλο του απόλυτου φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο και την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Κατάρ.
Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ: Ο Γκάμπι είναι ένα παιδί που έχει όλα τα φόντα να γίνει ο ηγέτης της «φούρια ρόχα» στο μέλλον. Αν και μόλις 17 ετών, έδειξε ξεκάθαρα γιατί ο Λουίς Ενρίκε τον εμπιστεύεται και του δίνει φανέλα βασικού στην εθνική Ισπανίας.
Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Σε ένα ματς που έχει κριθεί από ένα πέναλτι, η φάση του 24′ είναι εκείνη που καθόρισε τον αγώνα. Ο Γιαννούλης έχει κάνει φάουλ-πέναλτι στον Μαρτίνεθ, αλλά υπάρχει και το σπρώξιμο του Λαπόρτ στον Μασούρα που πέρασε… απαρατήρητο!
Η «ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ: Οι αρχικές επιλογές του Φαν’τ Σχιπ δεν απέδωσαν. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα. Η Ισπανία ήταν πιο ποιοτική και καλύτερη. Οι κινήσεις από τον πάγκο στο δεύτερο ημίχρονο βελτίωσαν λίγο την εικόνα μας. Αλλά αυτή η ομάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη για υπερβάσεις.
Η… ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ: Ο… γνωστός Πολωνός Μαρτσίνιακ. Καταλόγισε εύκολα το πέναλτι στη φάση του 24′, αλλά ούτε εκείνος ούτε το VAR είδαν το επιθετικό φάουλ του Λαπόρτ στον Μασούρα. Γενικά, πάντως, ήταν διαιτητής που «έπαιξε» υπέρ του φαβορί με τον τρόπο του.
Ελλάδα – Ισπανία: Η πίεση της «φούρια ρόχα» απέδωσε
Το κύριο χαρακτηριστικό του πρώτου ημιχρόνου ήταν η μορφή του ματς. Οι Ισπανοί από την αρχή πήραν τα ηνία του ματς και την κατοχή της μπάλας. Με ποσοστά άνω του 75% και την Εθνική να παίζει πίσω από την μπάλα. Το πρόβλημα ήταν πώς δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα. Παρόλα αυτά, η πρώτη φάση ήταν για την Ελλάδα στο 3′ με τον Ανδρούτσο, αλλά η κεφαλιά του δεν ανησύχησε τον Σιμόν. Η «φούρια ρόχα» πίεζε και έψαχνε τους χώρους, με την «γαλανόλευκη» να αμύνεται σωστά. Στο 17′ θέλησε να απειλήσει με τον Ντε Τομάς, αλλά ο Γούτας είχε καίρια παρέμβαση.
Η Ελλάδα, στην πρώτη της αξιόλογη κόντρα στο 21′, κατάφερε να σκοράρει. Η πάσα του Ανδρούτσου στον κενό χώρο για τον Μασούρα βγήκε και ο διεθνής εξτρέμ σκόραρε. Αλλά είχε ξεκινήσει από θέση οφ σάιντ και το γκολ, ορθά, δεν μέτρησε. Για να έρθει η φάση του 24′. Μαρκάρισμα του Γιαννούλη στον Μαρτίνεθ. Πέναλτι από τον Πολωνό, «ψυχρή… εκτέλεση» του Σαράμπια και 0-1. Με τον Βλαχοδήμο να κάνει σπουδαία επέμβαση στο 36′, στο σουτ του Μοράτα από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή.
Ελλάδα – Ισπανία: Θέμα ποιότητας
Η διπλή αλλαγή του Φαν’τ Σχιπ με την είσοδο των Τζόλη και Δουβίκα έγινε για να αποκτήσει η Ελλάδα «φρεσκάδα» επιθετικά. Στο 53′ ήρθε και το πρώτο κόρνερ για την Εθνική. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν άλλαξε σε ό,τι αφορά την εικόνα του ματς. Η μεν Ισπανία διατήρησε τον έλεγχο, την κατοχή της μπάλας, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η Ελλάδα έψαχνε τρόπο να αντιδράσει. Ευκαιρίες, πάντως, δεν κάναμε. Την ίδια ώρα και ο Λουίς Ενρίκε έκανε τις πρώτες του κινήσεις από τον πάγκο. Οι διεθνείς, πάντως, μετά τις αλλαγές που έγιναν, κέρδισαν ορισμένα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο.
Θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι καλύτερο. Όμως, αυτό δεν συνέβη. Δεν δημιούργησαν φάσεις, με εξαίρεση την κεφαλιά του Τζαβέλλα στο 79′ που δεν βρήκε καλά την μπάλα, μετά το φάουλ του Τσιμίκα. Αλλά ήταν και εκτεθειμένος. Ακόμα κι αν σκόραρε, το γκολ ενδεχομένως δεν θα μετρούσε. Ο ίδιος, πάντως, με το καίριο τάκλιν που έκανε στο 83′, δεν επέτρεψε στον Ροντρίγκο να απειλήσει την εστία του Βλαχοδήμου. Το ματς έληξε με ήττα, η εθνική κατετάγη στην 3η θέση και το ματς με το Κόσοβο είναι διαδικαστικό. Ελλάδα – Ισπανία 0-1: Διαφορά ποιότητας.