Βρήκε τρόπο ο Βαγγέλης Λιόλιος να γεμίσει τα άδεια ταμεία της ΕΟΚ, μέσω βαριάς (κι ασήκωτης) φορολογίας όλων όσων εμπλέκονται με το άθλημα. Γράφει ο Γιώργος Κογκαλίδης.
Σε διαβούλευση έφερε η ΕΟΚ το πλάνο για τις μεταγραφές παικτών, δια του οποίου θέλει να χρηματοδοτήσει την παραγωγική της διαδικασία. Η Ομοσπονδία μετατρέπεται σε μηχανισμό φορολογίας και δη άγριας. Είναι φανερό, από τις προτάσεις, που έθεσε προς συζήτηση, ότι πλέον βασικές πηγές εσόδων της, θα είναι οι ίδιοι οι αθλητές!
Από τις εξαγγελίες για ελάφρωμα των βαρών από τις πλάτες των σωματείων, βρισκόμαστε στην αφαίμαξη των παικτών. Όσοι πορευτούν τον δρόμο του μπάσκετ, οι ομάδες κι οι εκπρόσωποί τους, θα… πονέσουν! Γιατί; Επειδή το ταμείο είναι μείον.
Με μια απλή ανάγνωση, αν θέλεις να παίζεις μπάσκετ, ή να ασχολείσαι με οποιονδήποτε τρόπο με το άθλημα, πρέπει να πληρώνεις. Τα χρήματα θα πηγαίνουν τα μισά στην Ομοσπονδία και τα μισά στα σωματεία/ψηφοφόρους της Ομοσπονδίας.
Δώστε και σώστε
Για να αποκτήσετε γνώση, παρακάτω (φορολογίας το ανάγνωσμα) τις πληρωμές υπέρ ΕΟΚ και δράσεων:
● Επαγγελματίας, ή ερασιτέχνης αθλητής άνω των 18 (συμπεριλαμβάνονται και οι παίκτες της Α1): 2% επί των αποδοχών του στην Ομοσπονδία, για όλη του την καριέρα, μέσω του εκπροσώπου του, ή απευθείας σε περίπτωση που δεν εκπροσωπείται.
Για να καταλάβετε με ένα παράδειγμα, ο Σλούκας πρέπει να δώσει κοντά 40.000 ευρώ στην ΕΟΚ. Όχι για όλη του την καριέρα, για ένα μικρό μέρος της.
● Ξένοι παίκτες: 3% επί των απολαβών τους, από ξένους αθλητές που αγωνίζονται στην Ελλάδα, μέσω των εκπρόσωπών τους.
● Μάνατζερ: 1.000 ευρώ ανά νέο αθλητή που εκπροσωπούν.
Ανεξάρτητα αν ο παίκτης θα… φέρει αυτά τα χρήματα. Άντε μετά οι μάνατζερ να εκπροσωπήσουν παίκτες χαμηλής χρηματικής απόδοσης.
● Ομάδες Α1 ανδρών: 1.000 ευρώ ανά Έλληνα παίκτη που απασχολούν, 3.000 ευρώ ανά ξένο παίκτη που απασχολούν μέχρι τους τέσσερις. Το ποσό ανεβαίνει στα 4.000 ευρώ ανά ξένο παίκτη που απασχολούν (για τον πέμπτο κι έκτο ξένο) και 5.000 ευρώ για κάθε αλλαγή που κάνουν (ομάδα 7 ξένων μέσα στο πρωτάθλημα = 25.000 ευρώ).
Αν, δηλαδή, τραυματιστεί ένας παίκτης σου, θα πληρώσεις 5.000 ευρώ. Αλήθεια, αυτό βοηθά τον ανταγωνισμό; Δεν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους;
Κανείς δεν εξαιρείται
● Ομάδες Α1 γυναικών: 2.000 ευρώ για την 1η ξένη, 3.000 ευρώ για τη δεύτερη, 4.000 ευρώ από εκεί και πάνω.
Για το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ στη χώρα, τα 4.000 ευρώ ενδέχεται να είναι το μισό συμβόλαιο. Είπαμε, αλλά να φτάνεις το επίπεδο της φορολογίας στο 50% είναι τρομερή προσέγγιση.
● Ομάδες Α2 ανδρών: 500 ευρώ ανά Έλληνα παίκτη.
● Ομάδες Β’ εθνικής: 300 ευρώ ανά Έλληνα παίκτη.
● Ομάδες Γ’ εθνικής: 150 ευρώ ανά Έλληνα παίκτη.
● Ομάδες Α1 Γυναικών: 700 ευρώ ανά Ελληνίδα παίκτρια.
● Ομάδες Α2 Γυναικών: 300 ευρώ ανά Ελληνίδα παίκτρια.
● Ομάδες Β, Γ κατηγορίας: 2.000 ανά ξένο παίκτη.
● Για το πρωτάθλημα Τύπου δεν υπάρχει (ακόμα) χαράτσι. Η ιδέα της φορολογίας δεν έφτασε μέχρι εκεί. Ούτε στα ανεξάρτητα πρωταθλήματα. Ευτυχώς.
Αν κάποιος θέλει να στείλει το παιδί του στο μπάσκετ, πρέπει να αποφασίσει ότι από τα 18 και μετά θα πληρώνει κεφαλικό φόρο. Οι ομάδες και οι παράγοντες, που προσπαθούν να τις κρατάνε ζωντανές, να γνωρίζουν πώς χρεώνονται… αναπνοή και ευρώ.
Λεφτά με ουρά
Ας υπολογίσουμε ότι ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός έχουν μέσο όρο 6.000.000 ευρώ στο μπάτζετ τους (το όλον 12 εκατομμύρια). Ας υπολογίσουμε (αυθαίρετα) ότι τα μισά δίνονται σε ξένους και τα μισά σε Έλληνες. Πάμε να κάνουμε απλές πράξεις:
● 3% Χ 6.000.000 για τους ξένους: 180.000 ευρώ
● 2% Χ 6.000.000 για τους Έλληνες: 120.000 ευρώ
● 16 Έλληνες Χ 1.000 ευρώ παράβολο: 16.000 ευρώ
● 7 ξένοι ανά ομάδα Χ τα παράβολα τους: 50.000 ευρώ (σ.σ. τα είχαμε υπολογίσει πιο πάνω, σε 25.000 ευρώ ανά ομάδα.
Η ΕΟΚ ζητά 366.000 ευρώ, από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για να αγωνίζονται σε ένα πρωτάθλημα, που ΔΕΝ της ανήκει! Οι άνθρωποι πήγαν την ιδέα της φορολογίας σε άλλο επίπεδο.
Εισπρακτικός μηχανισμός
Με τους ίδιους υπολογισμούς, κάθε ομάδα της Α1 που έχει μίνιμουμ μπάτζετ (των 400.000 ευρώ για παίκτες) θα πληρώνει περίπου 40.000 ευρώ στην Ομοσπονδία για να υπάρχει. Μην βιαστείτε να πείτε, ας μην ξόδευαν τόσα πολλά. Λιγότερο μπάτζετ απαγορεύεται από τον κανονισμό!
Από τις ομάδες τις Α1 και μόνο η ΕΟΚ φιλοδοξεί να εισπράττει περίπου 1.000.000 ευρώ ετησίως. Κι ας αγωνίζονται σε πρωτάθλημα, που ΔΕΝ της ανήκει…
Αν προσθέσετε τις παρακάτω κατηγορίες, καθώς και το γυναικείο, μιλάμε για έναν απίστευτο εισπρακτικό μηχανισμό. Στο ερώτημα «εντάξει, να πάρεις αυτά τα χρήματα. Τι μας προσφέρεις;» δεν βρήκαμε απάντηση.
Η προηγούμενη διοίκηση σταμάτησε να πληρώνει. Η νέα θέλει και να εισπράττει. Η επόμενη μπορεί να ζητήσει από τους παίκτες, τους μάνατζερ, τους παράγοντες, να δώσουν κανένα… νεφρό.