Ο Νίκος Αλέφαντος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο αρχικά ως παίκτης και στη συνέχεια ως προπονητής. Η πρώτη του ομάδα και ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής ήταν ο εμβληματικός Αστέρας Εξαρχείων. Όσον αφορά στην προπονητική πέρασε από πολλές μεγάλες ομάδες με αποκορύφωμα το τιμόνι της ομάδας της καρδιάς του που δεν ήταν άλλη από τον Ολυμπιακό (1984-1994-2004): και τις τρεις αυτές χρονιές ο Παναθηναϊκός πήρε double.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μορφή των ελληνικών γηπέδων κατέχει το χρόνο ρεκόρ μικρότερης παραμονής στον πάγκο ομάδας το Σεπτέμβριο του 2002 όπου κατάφερε να κρατήσει τη θέση του για μόλις 3 ώρες με την ομάδα του Φωστήρα. Η φράση του «Στα εξηγώ ωραία; μάθε μπαλίτσα, βρε μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα» ήταν μια ατάκα που έμεινε στην ιστορία και αναπαράγεται εκατομμύρια φορές σε κάθε ποδοσφαιρική – και μη ανάλυση.
Η ιστορία με τα χρώματα του Παναργειακού και το κεφτεδάκι δεξί μπακ
Ο Νίκος Αλέφαντος βρισκόταν σε συζητήσεις με την ομάδα του Παναργειακού ώστε να αναλάβει το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας. Στην πρώτη του επαφή με το γήπεδο και τα αποδυτήρια διαπίστωσε ότι τα χρώματα της ομάδας ήταν το πράσινο και το λευκό πράγμα που την έκανε να μοιάζει σατανικά με το σύλλογο του τριφυλλιού. Μνημειώδης είναι η αντίδρασή του: μόλις αντίκρυσε γύρω του τόσο πράσινο αποφάσισε πως δεν θέλει να υπογράψει στη συγκεκριμένη ομάδα διότι του θύμιζε τον Παναθηναϊκό και η συνεργασία τελείωσε πριν καν αρχίσει.
Ο Αλέφας συχνά χρησιμοποιούσε διάφορα παράξενα αντικείμενα για να κάνει αναπαράσταση των ποδοσφαιρικών συστημάτων, όπως οδοντογλυφίδες, παντόφλες κλπ. Μια φορά τρώγοντας σε μια ταβέρνα με τους φίλους του σχημάτισε το σύστημα χρησιμοποιώντας κεφτέδες. Ένας φίλος του μάλλον πεινούσε πολύ κατά τη διάρκεια της ανάλυσης έπιασε έναν κεφτέ και χάλασε τη φάση. Τότε ο αείμνηστος Αλέφαντος του είπε: « Ρε συ που πας το δεξί μπακ άστο κάτω». Θα τον θυμόμαστε πάντα για το πηγαίο χιούμορ του, την αυθεντικότητά του και την παρακαταθήκη που άφησε στον τομέα του ποδοσφαίρου.