Ο Βασιλακόπουλος τέχνας κατεργάζεται, προκειμένου αφενός να κρατήσει τα ηνία, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος τη διαιτησία, αφετέρου να πείσει ότι ο Ολυμπιακός γύρισε με την ουρά στα σκέλια, ότι το #mexritelous δεν έφτασε ποτέ στο τέλος του κι ότι οι αδερφοί Αγγελόπουλοι σύρθηκαν στα… πόδια του. Οι 50άρηδες ήταν το τελευταίο «κόλπο» του, αλλά θα τον… ταράξουν στη νομιμότητα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ΦΙΜΠΑ, η οποία ανέκαθεν άφηνε τις ομοσπονδίες να κρίνουν κατά το δοκούν, αύξησε το όριο ηλικίας (από τα 50 στα 54) ΜΟΝΟ για διαιτητές, οι οποίοι έχουν «σφυρίξει» σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Τους πρωτοκλασάτους, δηλαδή, ανάμεσα στους οποίους δεν υπάρχει κανείς από τους Έλληνες 50άρηδες.
Τι ισχύει σε άλλες χώρες; Για παράδειγμα η Ισπανία έχει το όριο στα 55 χρόνια, αλλά ο διαιτητής πρέπει να είναι στην πρώτη 5αδα, στο ranking που υπάρχει. Στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει αντίστοιχη αξιολόγηση, όχι μόνο για τους 50άρηδες, αλλά για κανέναν. Κι είναι λογικό να σφυρίζει και μετά τα 50 ένας διαιτητής υψηλής εμπειρίας, αλλά είναι (για παράδειγμα) ο Ψαριανός τέτοιος διαιτητής;
Πρώτο ζητούμενο είναι τα κριτήρια. Η λογική λέει πως για να βγει ένα πρωτάθλημα χρειάζονται οι διαιτητές που αρκούν να διευθύνουν μια αγωνιστική (3Χ7 αγώνες = 21) + 50%. Θέλεις δηλαδή το πολύ 35 διαιτητές κι αυτή τη στιγμή στη λίστα υπάρχουν 110 αξιολογημένοι να διευθύνουν αγώνες της Basket League.
Αν πάει και πάνω από 50 χρόνια το όριο διαλύεται η διαιτησία, καθώς κανείς νεαρός δεν θα έχει λόγο να μπει, αφού δεν πρόκειται να δει Α1 πριν να… περπατήσει το δεύτερο μισό των 40 ετών. Κι αυτό έχει γενικότερες επιπτώσεις, σε όλες τις βαθμίδες και τα πρωταθλήματα, γι’ αυτό η ΟΔΚΕ είναι αντίθετη.
Όλα αυτά είναι θεωρητικά, πάμε στην ουσία. Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος είναι ενεργός διαιτητής μέχρι τις 30 Αυγούστου, οπότε και λήγει (για τους διαιτητές) η σεζόν. Από εκεί και πέρα παύει, όπως και οι Σχινάς, Καρακατσούνης, Ψαριανός (δεν έκαναν δήλωση ενεργείας) να είναι δυνάμει διαιτητής. Η ΟΔΚΕ δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα ΜΟΝΟ στην ΕΟΚ.
Ο ίδιος πιέζει τον ΣΕΔΚΑ (Σύνδεσμος της Αθήνας), αλλά ούτε ο Θοδωρής Βιδάλης δικαιούται βάσει νόμου να κάνει παρέμβαση. Μόνο η ΕΟΚ. Ποια ΕΟΚ, όμως; Όχι αυτή που μοναδικό της μέλημα έχει τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά η διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Όποια πράξη επιχειρήσει να κάνει η Διοίκηση Πρωτοδικείου είναι παράνομη και παράτυπη κι ο Ολυμπιακός (και όχι μόνο) καραδοκεί να τους… ταράξει στη νομιμότητα.
Οι εκλογές (λέμε τώρα) έχουν οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου. Ακόμα κι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, να έβγαινε και να ήθελε να κρατήσει τους 50άρηδες, έπρεπε να συνεδριάσει για να συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ. κι αμέσως μετά να γίνει η δεύτερη συνεδρίαση και να τεθεί το θέμα των διαιτητών.
Ακόμα κι έτσι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πριν τις 15 Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός για τους 50άρηδες. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, αν επανέρθουν μη ενεργοί διαιτητές, θα μπορούν να το κάνουν κι ο Λάζαρος Βορεάδης, ο Σπύρος Γκόντας, ακόμα κι ο Κώστας Ρήγας. Γιατί όχι;
Όπως αντιλαμβάνεστε η προσπάθεια του Βασιλακόπουλου και κάποιων επιτελών του να διατηρήσουν διαιτητές, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον Ολυμπιακό, δεν έχει τύχη. Ο νόμος δεν είναι με το μέρος τους κι αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι οι σημερινοί 50άρηδες είναι υποχρεωμένοι να κρεμάσουν τις σφυρίχτρες τους.
Αντί επιλόγου: Επειδή καθένας κοιτάζει το συμφέρον του και το… αύριο δεν αργεί να έρθει, ακούστηκε ότι «οι διεθνείς διαιτητές Ηλίας Κορομηλάς και Βάσω Τσαρούχα, είναι υπέρ της αύξησης του ορίου». Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι διεθνείς διαιτητές, καθώς βγήκαν από τη λίστα της ΦΙΜΠΑ (από την ΕΟΚ), όταν προτίμησαν να σφυρίξουν στην Ευρωλίγκα.
Προδήλως, αν περνούσε η αύξηση ορίου ηλικίας θα τους βόλευε, καθώς κι αυτοί σε λίγα χρόνια (του χρόνου ο Κορομηλάς) θα είναι 50άρηδες, όμως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Όχι τώρα, όχι κάτω από αυτές τις συνθήκες…