«Είναι προ προεξοφλημένο ότι θα έχουμε 400-500 θανάτους την εβδομάδα. Η ύφεση στις ΜΕΘ και στους θανάτους θα έρθει μετά τις 20-25 Μαΐου. Το ποσοστό θνητότητας σε αυτό το κύμα, είναι κατά 20-25% μικρότερο κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι νοσούν νεαρότερα άτομα που αντέχουν», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, δήλωσε πως σε σχέση με το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, αυτήν τη φορά το ποσοστό θνητότητας είναι 20 έως 25% χαμηλότερο, λόγω των μικρότερων ηλικιών που νοσηλεύονται αλλά και των εμβολιασμών που γίνονται.
Αποκλιμάκωση
Επίσης, σημείωσε ότι μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες θα έχουμε σταθερά χαμηλούς αριθμούς σε διασωληνώσεις και θανάτους, ανέφερε πως υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση στα κρούσματα ενώ μίλησε και για την ινδική μετάλλαξη.
«Βεβαίως είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Φαίνεται σε όλες τις περιοχές. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κάτω από τη μονάδα, ακόμα και στις δύσκολες περιοχές. Έχουμε έναν αποκλιμακούμενο δείκτη και σε ό,τι αφορά στα κρούσματα. Επίσης έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμών των νέων εισιτηρίων στα νοσοκομεία. Μειώνονται αργά αλλά σταθερά. Ελπίζω ότι μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα λειτουργήσουν όλα καλά, έτσι ώστε να πάμε μετά το Πάσχα στο άνοιγμα που έχει ήδη προαναγγελθεί».
Ινδική μετάλλαξη
Τέλος σε ό,τι αφορά στο νέο στέλεχος που χαρακτηρίζεται ως ινδική μετάλλαξη, είπε:
«Η μετάλλαξη αυτή δεν ξέρουμε ακόμα τι κάνει. Για να μας επηρεάσει θα πρέπει να επικρατήσει το στέλεχος στα κρούσματα. Το βρετανικό στέλεχος μεταδίδεται πολύ εύκολα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολούν οι νέες μεταλλάξεις. Τουλάχιστον για την ώρα».