Με την παραχώρηση του κλειστού του Ο.Α.Κ.Α, για 49 χρόνια, στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα την Παρασκευή από την Κυβέρνηση. Το «τριφύλλι» θα έχει στεγασμένα, σε λίγα χρόνια, για όλα του τα τμήματα. Μάλιστα με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τον σύλλογο, καθώς έχει μπει στην τελική ευθεία και η «Διπλή Ανάπλαση». Μέσω της οποίας θα αποκτήσει αθλητικές εγκαταστάσεις για όλα τα ερασιτεχνικά του τμήματα, αλλά και υπερσύγχρονο γήπεδο για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Συγκεκριμένα το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο -κόστους 115 εκατ. ευρώ- θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ο σχετικός φάκελος έχει ήδη προεγκριθεί απ’ τα αρμόδια υπουργεία κι έχει «μπει» στο νέο κρατικό προϋπολογισμό). Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα κατασκευαστούν με έξοδα της ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Πειραιώς), που θα καταβάλλει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ για την ανέγερση τους.
Όσα είχαν προηγηθεί…
Είχε προηγηθεί το 2020 η παραχώρηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην ΚΑΕ ΑΕΚ του κλειστού των Άνω Λιοσίων για 10 συν 10 χρόνια, το οποίο ήδη στεγάζει την ομάδα μπάσκετ της «Ένωσης». Η υπογραφή του «Μνημονίου Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων» είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 στην αρένα του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων. Παρουσία του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Μάκη Αγγελόπουλου, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, του δήμαρχου Φυλής Χρήστου Παππού, της διοίκησης του ΣΕΦ και εκπροσώπων των Taekwondo, Πάλης, Τζούντο, Καράτε, Παγκρατίου, Ζίου Ζίτσου, Kick Boxing και Γουσού Κουνγκ Φου.
Τεράστια η συνεισφορά της Πολιτείας και για την κατασκευή της «ΟΠΑΠ Αρένα». Του γηπέδου ποδοσφαίρου, δηλαδή, της ΑΕΚ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής του 2022 δαπανούνται για το έργο κονδύλια συνολικού ύψους 22,33 εκατ. ευρώ.
Αφορούν: Την εργολαβία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ για τη μεγάλη υπογειοποίηση στις οδούς Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών. Την εργολαβία της ΤΟΜΗ ΑΕ για έργα οικοδομικής φύσεως και δικτύων τα οποία εκτελούνται στο γήπεδο της ΑΕΚ. Επίσης, της νέας εργολαβίας για μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, της οποίας ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021.
Η Πολιτεία βοηθάει και τον ΠΑΟΚ
Στη Θεσσαλονίκη τώρα, ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη «Νέα Τούμπα» και με τη «Διπλή Ανάπλαση» να προχωρά μετά το «Ναι» των μελών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από την Πολιτεία. «Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει. Η Πολιτεία λύνει όλα τα θέματα χωροταξίας και χρήση γης», είχε πει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Δ.Ε.Θ.
Ο ΠΑΟΚ, δε, έχει ήδη δεχθεί απλόχερα την κρατική βοήθεια για το κλειστό γήπεδο, το «PAOK Sports Arena». Το οποίο έχει χτιστεί σε οικόπεδο, που παραχώρησε στον σύλλογο ο αείμνηστος πρόεδρος (1988-89) της ΠΑΕ, Γιάννης Δεδέογλου και σε οικόπεδο του Δημοσίου, στο οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί νοσοκομείο.
Η σχετική σύμβαση του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ με τη ΓΓΑ υπογράφτηκε το 1995 και το κόστος ανήλθε στα 10 δις ευρώ. Και αφήνουμε για το τέλος τι έχει γίνει ή καλύτερα τι ΔΕΝ έχει γίνει στο μεγάλο λιμάνι και στον Ολυμπιακό.
Τι έκανε η Πολιτεία για τον Ολυμπιακό;
Αρχικώς να αναφέρουμε πως για την ανέγερση του νέου γηπέδου, το 2004, το ελληνικό Δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε ούτε με ένα ευρώ, καθώς η χρηματοδότηση έγινε από την «Καραϊσκάκη Α.Ε» κι από τραπεζικό δανεισμό. Η παραχώρηση στον Ολυμπιακό αφορά περίοδο 49 ετών, ενώ το ποσοστό (50 %) που είχε πουλήσει ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης στον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη παραμένει δεσμευμένο από τις Τράπεζες εξαιτίας του δευτέρου. Καμία βούληση από πλευράς Πολιτείας να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Ακόμη κι έτσι, χωρίς ν’ αποτελεί ιδιοκτησία του, ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης το αναβαθμίζει, χρόνο με τον χρόνο. Όπως κάνει και με το προπονητικό κέντρο στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Απλώς θα αναφέρουμε πως μόνο για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα, το 2016, ο κ. Μαρινάκης δαπάνησε 500.000 ευρώ. Επίσης, έχουν ανακαινιστεί πλήρως τα αποδυτήρια, τα δημοσιογραφικά θεωρεία, η αίθουσα Τύπου, η αίθουσα εργασίας των δημοσιογράφων κ.α.
Παραδίπλα, η ΚΑΕ Ολυμπιακός πληρώνει αδρά για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο για πολλά χρόνια είχε παραμείνει σε κακή κατάσταση. Μόνο τα τελευταία, με τη νέα διοίκηση (Τσιλιγκίρη), αλλάζει προς το καλύτερο η εικόνα του. Τόσο στις αθλητικές εγκαταστάσεις του, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν διαρροές
Απ’ όσο, μάλιστα, γνωρίζουμε δεν έχει εκφραστεί καν η διάθεση από την Πολιτεία να μπει σε συζητήσεις με την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Προκειμένου να προκύψει μία συμφωνία παρόμοια με αυτή που ανακοινώθηκε προσφάτως με την ΚΑΕ ΠΑΟ για το κλειστό του ΟΑΚΑ. Μόνο τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν κάποιες διαρροές από πλευράς κυβέρνησης για αυτό το ενδεχόμενο.
Στο μεταξύ, έχει επισημοποιηθεί master plan με εγγυητή τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Για να κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο Κολυμβητήριο στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ. Μετά από τη σχετική ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει επισήμως, τουλάχιστον, κάποια εξέλιξη ή σχετική τοποθέτηση.
Τέλος, το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» που χρησιμοποιούν ως έδρα οι ομάδες βόλεϊ και χάντμπολ του Ολυμπιακού. Μπορεί να είναι βαμμένο στα… ερυθρόλευκα. Ωστόσο ανήκει στον Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη και ο Ερασιτέχνης το νοικιάζει. Λεπτομέρεια, αλλά σημαντική: Το κλειστό ανακατασκευάστηκε πριν από 17 χρόνια από τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη όταν ήταν πρόεδρος του Τ.Α.Α. Ολυμπιακός!!!
Η διαρροή από πλευράς κυβέρνησης ότι όπως και το ΟΑΚΑ, έτσι και το ΣΕΦ θα δοθεί στον Ολυμπιακό, είναι απλά κάποιες φήμες. Στον Ολυμπιακό περιμένουν τις εξελίξεις, όπως και στη δημιουργία κολυμβητηρίου για μια ομάδα που έχει φέρει αμέτρητους ευρωπαϊκούς τίτλους. Το μονό που ξέρουν κάποιοι είναι να λένε για το Καραϊσκάκη που έφτιαξε το κράτος(!). Ωστόσο, τελικά ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει δικό της γήπεδο, ενώ όλοι οι άλλοι κάτι «τσιμπάνε» από εδώ και από εκεί όλα αυτά τα χρόνια…