Πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το εργασιακό νομοσχέδιο.
Με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 158 θετικές ψήφους υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο καταψήφισε επί της αρχής και επι του συνόλου σύσσωμη η αντιπολίτευση, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr.
Στην ονομαστική ψηφοφορία – τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός του ΚΚΕ, είπαν “ναι” στις ρυθμίσεις με θετικό πρόσημο, οι οποίες αφορούσαν κυρίως κοινοτικές οδηγίες, γεγονός που καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως φερετζές των αντεργατικών μέτρων.
Ανάμεσα στις διατάξεις που υπερψηφίστηκαν από την αντιπολίτευση είναι εκείνες για τις πατρικές άδειες και τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.
Το μόνο κόμμα που καταψήφισε όλες τις διατάξεις είναι το ΚΚΕ, επιμένοντας στην ανάγκη απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου.
Σε υψηλούς τόνους η μάχη των πολιτικών αρχηγών
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη από το πρωί η μάχη των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Με αντεγκλήσεις προσωπικού χαρακτήρα και στιγμές έντασης επί του εργασιακού νομοσχεδίου οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, στην κορύφωση της τριήμερης διαδικασίας για το νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «μητέρα των μαχών». «Θα ήταν πιο εύστοχο αν αντί για τη «μητέρα των μαχών» η αντιπολίτευση να μιλούσε για τη «γιαγιά των μαχών», σχολίασε ο πρωθυπουργός που αντάλλαξε «δηλητηριώδεις» ατάκες με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά.
Οι ατάκες ωστόσο που τράβηξαν τα βλέμματα ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού προς τη Φώφη Γεννηματά ότι αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πιστό αντίγραφο, η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου και το πινκ πονγκ των δύο μονομάχων για την ικανότητα διαχείρισης μιας πολυκατοικίας, χρωμάτισαν μια κατά τ’ άλλα αναμενόμενη πολιτική αντιπαράθεση.
Ο κοινός παρονομαστής ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του νομοσχεδίου αν πάρουν λαική εντολή έβαλε εμμέσως στο τραπέζι και θέμα μετεκλογικής συνεργασίας μιας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τέλος στην εργασιακή ζούγκλα»
Για ένα εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο που θέτει κανόνες στην εργασιακή ζούγκλα και απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ χαρακτήρισε οπαδούς της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης όσους το αμφισβητούν.
Ανακοίνωσε δε ότι η ΝΔ καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να αναλάβει η αντιπολίτευση της ευθύνες της σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν την επιθεώρηση εργασίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «σπάει παραμάγαζα που είχαν στηθεί στην επιθεώρηση εργασίας», ενώ τόνισε ότι με την ρύθμιση για την συνδικαλιστική δράση διαχωρίζεται η απεργία από την παρανομία. «Όταν μια απεργια κρίνεται παράνομη από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για τις υπερωρίες, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι οποιος φωνάζει ότι οι «Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό», έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμη, τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για τις «σαχλαμάρες» Πολάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι δεν ήταν ο κ. Πολάκης στην επιτροπή που άλλαξε γνώμη για το εμβόλιο Astra Zeneca. «Ποιος εργαλειοποίησε επιστήμονες και επιτροπή; Εγώ ήμουν; Εσείς ήσασταν, τάζατε θέση στον επικεφαλής στα ψηφοδέλτια… μετατρέψατε τα μέλη της επιτροπής σε κομματικούς και πολιτικούς ταγούς σκοπιμοτήτων σας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό να επιμένει πως η αντιπολίτευση δεν έβαλε πλάτη στην πανδημία.
Στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι τα ΜΜΕ «λιβανίζουν» όλη την ημέρα την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αντέτεινε δημοσιεύματα του ξένου τύπου που μιλούν με θετικά λόγια για την Ελλάδα. «Αυτά υποθέτω ανήκουν στη λίστα Πέτσα International και όχι στη λίστα Πέτσα Domestic», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Αλέξης Τσίπρας: «Ξεστοκάρει μίσος στους νέους»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ξεστοκάρει στους νέους όλο το μίσος που στοκάρουν τα αυταρχικά καθεστώτα», ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι «είναι ό,τι πιο αντεργατικό έχει έρθει στη Βουλή την περίοδο της μεταπολίτευσης».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεσμεύτηκε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα έχει τον τίτλο «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη» και το οποίο θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση,που θα προκύψει από τις εκλογές όποτε κι αν αποφασιστεί προσφυγή στην κάλπη.
Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από δύο συμβάσεις και μια Κοινοτική Οδηγία,που χρησιμοποιεί ως φερετζέ για να κρύψει το διακαή πόθο του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων,να διευθετηθεί ο χρόνος εργασίας μέσα από ατομικές συμβάσεις».
Εκανε λόγο για ομιλία προκατασκευασμένων επιχειρημάτων ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σχολίασε πως όταν μια κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνία είναι μετρημένες οι μέρες της. «Αυτή είναι η αρχή του τέλους σας», είπε και δεσμεύθηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο όταν οι πολιτικές συνθήκες επιτρέψουν, μέσω της απλής αναλογικής που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση.
Η κόντρα για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και τον Ανδρέα Παπανδρέου
«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τις θα γίνει στις επόμενες εκλογές, να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου και κινδυνεύετε να διαψευστείτε από τις εξελίξεις», απάντησε ο πρωθυπουργός που επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Στην αναφορά δε, του Αλέξη Τσίπρα ότι οι δύο του λογογράφοι ποτέ δεν «συναντήθηκαν» με συνέπεια την επανάληψη, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως μιας κι έχει δύο λογογράφους, θα στείλει στον Αλέξη Τσίπρα τον έναν, για να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ακόμη, μεγάλη απρέπεια την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. «Σίγουρα δεν θα ήμουν διαχειριστής σε πολυκατοικία που χτίσατε εσείς ως πολιτικός μηχανικός», είπε και πρόσθεσε πως «οι Έλληνες μου ανέθεσαν να διαχειριστώ τις τύχες της χώρας που κατεδαφίσατε κι αυτό είναι δύσκολο έργο».
Στην αιχμή του πρωθυπουργού περί διαχειριστή απάντησε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσιπρας λέγοντας «Κι εγώ δεν ξέρω κανένα τίμιο εργολάβο που θα έδινε διαμέρισμα της πολυκατοικίας του, στο μεγαλύτερο μπαταχτσή ,αφού δεν θα έπαιρνε ποτέ πίσω τα λεφτά του».
Η κόντρα Μητσοτάκη – Γεννηματά
Αίσθηση προκάλεσαν τα καρφιά του Κ. Μητσοτάκη στην Φ. Γεννηματά ότι αντιγράφει τον Α. Τσίπρα. «Άκουσα κρεσέντο μηδενισμού και αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στην χώρα και νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς αλλά τον κ. Τσίπρα, μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες», είπε απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Η Φ. Γεννηματά δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είπατε ότι το πρωτότυπο επικρατεί, θα συμφωνήσω γιατί ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στη χώρα είναι το ΚΙΝΑΛ και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες και τις προβοκάτσιες… Ξαναβρίσκουμε τις σχέσεις μας με τις παραγωγικές δυνάμεις και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά».
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κάλεσε δε, τον πρωθυπουργό αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα να μην αναφέρονται στον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς κανένας τους δεν μπορεί να τον ακουμπήσει ούτε στο δαχτυλάκι του. «Μην κάνετε αστειάκια», είπε.
Κουτσούμπας: Νομοσχέδιο σκουπίδι
Για νομοσχέδιο «σκουπίδι» έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο έχει οριστικά καταδικασθεί στην συνείδηση των εργαζομένων και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ότι έχει ξεπεράσει σε αντεργατικότητα όλους τους προκατόχους του. «Δίνετε το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του 8ωρου και της συνδικαλιστικής δράσης», είπε και πρόσθεσε πως «το έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά».
Γ. Βαρουφάκης: «Νομοσχέδιο Casus Belli»
«Είμαστε ψυχή τε και σώματι ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όσους από εσάς αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον δικαστικό δρόμο κατά των απεργιών», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του εργασιακού για την συνδικαλιστική δράση. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σημείωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι casus belli για το κόμμα του και χαρακτήρισε ψηφιακό Γκοτζαμάνη τον υπουργό Εργασίας.