Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον νέο προπονητή της Μάντσεστερ, Έρικ Τεν Χάγκ που θέλει να πετύχει εκεί που άλλοι απέτυχαν.
Ο Τεν Χάγκ συμφώνησε να αναλάβει το βαρύ φορτίο να γίνει ο επόμενος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Να αναστήσει το μεγαθήριο. Ο Ολλανδός τεχνικός θέλει να πετύχει αυτό που δεν κατάφεραν οι Ντέιβιντ Μόγιες, Λούις Φαν Χάααλ, Ζοσέ Μουρίνιο, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και Ραλφ Ράνγκνικ.
Ίσως για ορισμένους να θεωρείται και να είναι εκνευριστικός. Μάλιστα ο συνάδελφος Τεν Φούρντε είχε γράψει σε μία τοπική εφημερίδα Tubantia του Ένσχετε για τον Τεν Χάγκ: «Αν όλοι πιστεύουν ότι ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο καλύτερος τενίστας, τότε ο Έρικ Τεν Χάγκ θα επιμείνει ότι είναι ο Ράφα Ναδάλ».Τόσο επίμονος αλλά και πείσμων είναι.
Ένοιωθε ότι δεν είχε τίποτε άλλο να προσφέρει
Τον Οκτώβριο, η περιοχή του Ένσχεντε θα φιλοξενήσει το Τουρνουά Ερικ Τεν Χάγκ, στο οποίο θα λάβουν μέρος ομάδες νέων που εκπροσωπούν την Τβέντε ,η Ολλανδική Χέρκαλις, η Βελγική Μπεερσχότ και η γερμανική Γκλάντμπαχ. Όταν προτάθηκε στον Τεν Χάγκ να βάλει το όνομά του σε αυτό, συμφώνησε υπό τον όρο ότι θα είναι «ένα τουρνουά γεμάτο ποιότητα».
Ο Τεν Χάγκ ως ποδοσφαιριστής (κεντρικός αμυντικός) δεν ήταν κάτι το άξιο αναφοράς και στα 32 του έβαλε τέλος. ‘Ένοιωθε ότι δεν είχε τίποτε άλλο να προσφέρει. Είχε αγωνισθεί στην αγαπημένη του Τβέντε και μετά στις Ντε Γκράαφσαπ, Βάαλβαικ και Ουτρέχτη κατακτώντας ένα κύπελλο με την πρώτη το 2001. Βεβαίως η πρώτη του ουσιαστικά ομάδα που κλώτσησε ήταν η Μπονμπόις , στην οποία έμεινε έως τα 12 ή 13 του χρόνια, όταν μετακινήθηκε στην ακαδημία της Τβέντε.
Η Μπονμπόις είναι το είδος του συλλόγου που σε κάνει να καταλάβεις γιατί η Ολλανδία παράγει τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές από έναν σχετικά μέτριο πληθυσμό. Οι εγκαταστάσεις συναγωνίζονται τους περισσότερους επαγγελματικούς συλλόγους της Αγγλίας. Δεκάδες παιδιά προπονούνται από σοβαρούς νεαρούς προπονητές με αθλητικές φόρμες σε τρία τεχνητά γήπεδα πλήρους μεγέθους.
Όταν σταμάτησε λοιπόν το ποδόσφαιρο πήγε απευθείας στην προπονητική. Δούλεψε μέσα από τα τμήματα νέων, ενώ φρόντισε στο διάστημα αυτό να επηρεάσει αρκετά πράγματα στους συλλόγους που εργάσθηκε , μαζί με τον προπονητή μέντορα του Φρέντ Ρούτεν.
Έχει πάντα τον έλεγχο
Ο Ρούτεν έφυγε για τη Σάλκε της Γερμανίας το 2008. Αλλά ο Τεν Χαγκ έμεινε στην Γκό Αχιντ Ιγκλς και σύντομα έγινε το νέο της αφεντικό. Χρηματοδότης ήταν ο Μάρκ Όφερμαρς.
Ο Μάρνιξ Κόλντερ αρχηγός της Γκο Άχιντ είχε μια πρώιμη ένδειξη ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά κάτω από τον νέο προπονητή. «Στην προετοιμασία της σαιζόν, πήγα στο γραφείο του και είπα: «Προπονητά, αύριο έχω ένα ιδιωτικό ραντεβού, η προπόνηση δεν είναι τόσο σημαντική». Σήκωσε το δάχτυλό του ο Ερικ και είπε: «Μάρνιξ, κάθε προπόνηση κάτω από εμένα είναι σημαντική».
Μια άλλη λέξη που εμφανίζεται συνεχώς όταν συζητάμε για το Τεν Χάγκ είναι ο έλεγχος. «Έχει πάντα τον έλεγχο», λέει ο Κόλντερ. «Δεν φώναξε. Πάντα προστάτευε τους ποδοσφαιριστές του στον Τύπο ή στην τηλεόραση. Κάνει κάθε παίκτη καλύτερο.
Πάει στο Μάντσεστερ με μοναδικό στόχο να πετύχει στη Γιουνάιτεντ
Δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Προετοιμάζει την ομάδα για τον κάθε αντίπαλο, δίνοντας έμφαση και στην τελευταία λεπτομέρεια. Πάντα σε κάθε προπόνηση παρουσιάζει και μια νέα ιδέα, κάτι που λείπει από αρκετούς προπονητές.
Πάντα έχει μαζί του έναν φάκελο με προγραμματισμένες προπονήσεις για τις επόμενες 6 εβδομάδες. Κάθε λεπτό της κάθε μέρας ήταν σχεδιασμένο, από απλές συνεδρίες έως ζέσταμα, και ατομική προπόνηση.
Όταν βοήθησε την Γκο Αχιντ Ιγκλς να ανέβει στην 1η κατηγορία όλοι πίστευαν ότι θα παραμείνει κοντά της ή θα μετακινηθεί σε κάποιο εξίσου ισχυρό σύλλογο της μεγάλης κατηγορίας. Αντιθέτως αυτός πήγε στην Μπάγερν Μονάχου. Όχι σε αυτή της Μπουντεσλίγκα (ήταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα) αλλά στην δεύτερή της που αγωνίζεται στην 4η κατηγορία. Ο Τεν Χάγκ το είδε ως μία σπουδαία ευκαιρία να εκπαιδεύσει τον εαυτό του, να προωθήσει τις προπονητικές του δεξιότητες. Αντί να προωθήσει αμέσως την καριέρα ή τη φήμη ή το εγώ του.
Εκεί θα μάθαινε από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, που μόλις είχε αναλάβει την πρώτη ομάδα, αλλά ίσως το ίδιο σημαντικό, θα μπορούσε να μάθει πώς να δουλεύει σε ένα ελίτ περιβάλλον, δίχως πίεση και προσδοκίες.
Ο Τεν Χάγκ ζητά πάντα από τους ποδοσφαιριστές του το 100%, ούτε ένα τοις εκατό λιγότερο. Πάει στο Μάντσεστερ με μοναδικό στόχο να πετύχει στη Γιουνάιτεντ. Θα τα καταφέρει ή όχι, θα το μάθουμε σύντομα…Σίγουρα πάντως είναι αποφασισμένος να πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις…