Η τουρκική προεδρία, με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι σε αυτήν συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Μισέλ ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».
«Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουμε απτά βήματα από την Ευρώπη» κατέληξε η (προκλητική) ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας είναι απαράδεκτοι, να …σταματήσουν τις προκλήσεις
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για την «επιστροφή» του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγες ώρες μετά την έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX αργά το βράδυ της Κυριακής 11 Οκτωβρίου.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στις κατηγορίες της Αθήνας, που έκανε λόγο για «πειρατική και στοχευμένη έξοδο» του ερευνητικού σκάφους, ενώ καλεί την Ελλάδα να …σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.
«Το πλοίο Oruç Reis συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, που θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Παράλληλα, η ανακοίνωση κάνει λόγο για αβάσιμους και απαράδεκτους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και για «μαξιμαλιστική στάση» από τη χώρα μας.
Η Άγκυρα καλεί την χώρα μας να σταματήσεις τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.
Κλιμακώνει ο Ακάρ για Oruc Reis στο Καστελόριζο, αναζωπύρωση στη σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας βλέπει το Spiegel
Νέες εμπρηστικές δηλώσεις, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για το Oruc Reis. Η Τουρκία βγάζει εκ νέου ερευνητικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειοκαι η απόφαση ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση με τους Έλληνες, σημειώνει ο Spiegel.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, λίγη ώρα αφού το Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια, υποστήριξε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα παρέχει προστασία και θα συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος όπου χρειάζεται.
«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται. Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για να “ακτινογραφήσει” τη Μεσόγειο», σημείωσε ο Ακάρ.
Η απάντηση της Αθήνας
Με την έκδοση αντί-Navtex απάντησε η Ελλάδα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας η οποία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής αποφάσισε να βγάλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.
Η αντί-Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνει ότι η τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου «αφορά παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ναυτική αναγγελλία τονίζοντας πως η τουρκική Navtex FA06-1262/20 εκδόθηκε από σταθμό (σ.σ. της Αττάλειας) που δεν έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή του Καστελόριζου. Στην περιοχή αυτή αρμοδιότητα έχει η Ελληνική Υπηρεσία, σημειώνεται.
Ακόμη ο σταθμός του Ηρακλείου διαμηνύει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επισημαίνεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είναι ο αρμόδιος για την έκδοση ναυτικών αγγελιών σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή. Καλούνται δε όλοι οι ναυτικοί να αγνοήσουν την τουρκική αναγγελία.
Δένδιας: Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης
«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Νίκος Δένδιας.
«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε:
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο. Τους εξήγησα επίσης αυτό που είναι προφανές, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή. Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία λειτουργεί ως o υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Spiegel: Προς αναζωπύρωση η σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας
«Η Τουρκία βγάζει εκ νέου ερευνητικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, που σημειώνει: «Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση με τους Έλληνες: η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της πλοίο Oruc Reis σε νέα αποστολή στα διαφιλονικούμενα νερά της Μεσογείου».
Όπως παρατηρεί το γερμανικό περιοδικό, «μόλις είχε αρχίσει να διαφαίνεται ελαφρά αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τώρα όμως η Άγκυρα βγάζει και πάλι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
Το ερευνητικό πλοίο θα βρίσκεται εκεί από σήμερα μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Oruc Reis θα κινηθεί νοτίως του ελληνικού νησιού Καστελόριζο και θα συνοδεύεται από δυο ακόμη πλοία».
Κατά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου προ εβδομάδων από τα διαφιλονικούμενα νερά, ο Ερντογάν είχε πει ότι έτσι δίνεται μια ευκαιρία στη διπλωματία, υπενθυμίζει το Spiegel. «Την ίδια ώρα όμως η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι το Oruc Reis αποσύρεται μόνο για εργασίες συντήρησης και πως στη συνέχεια θα επέστρεφε στην περιοχή».
Πηγή: Dikaiologitika.gr