Διεθνή

Έρχεται η Σούπερ Λίγκα 2, πιο βελτιωμένη και ανοιχτή σε κάθε σύλλογο

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει τη νέα Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα 2, που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο Λονδίνο ο Αντρέα Ανιέλι

03.03.2022 | 09:52

Αν ήταν ταινία θα είχε ίσως τον τίτλο «Σούπερ Λίγκα  2, η επιστροφή». Η πρώτη ταινία, στην πραγματικότητα, δεν είχε μεγάλη επιτυχία: όταν κυκλοφόρησε στις αίθουσες, τον Απρίλιο του 2021, επικράτησε λίγο χάος και κάποιοι «δεύτεροι ηθοποιοί» αποσύρθηκαν αμέσως από τη σκηνή. Δίχως όμως να προχωρήσουν και σε καταγγελία της σύμβασης ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις . Εν αναμονή της απάντησης των δικαστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τον λόγο έχει ο σπουδαίος Έλληνας Γενικός Εισαγγελέας του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Αθανάσιος Ράντος, που θα κρίνει  για την υποτιθέμενη δεσπόζουσα θέση της UEFA στη διοργάνωση του Champions League. Οι πρόεδροι και ιδιοκτήτες  δεν το βάζουν κάτω και παρουσιάζουν σήμερα τη συνέχεια της ταινίας στο Λονδίνο. Με σενάριο το οποίο  λέγεται πως είναι πολύ ανανεωμένο και βελτιωμένο .

Formula 2

Η Σούπερ Λίγκα  θα είναι μία διοργάνωση η οποία δεν θα αποτελεί κλειστό κλάμπ. Με προβιβασμούς και υποβιβασμούς. Σε δύο σειρές των 20 ομάδων η καθεμία. Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι σήμερα ως επικεφαλής του μεγάλου αυτού project (με τον ομόλογό του της Ρεάλ Μαδρίτης), Φλορεντίνο Πέρεθ. Θα εξηγήσει κάτι περισσότερο στο αθλητικό-οικονομικό συνέδριο που διοργανώνουν οι Financial Times στο Λονδίνο (στο οποίο συμμετέχει μέσω βίντεο και ο αντίπαλος, Αλεξάντερ Τσεφερίν, πρόεδρος της UEFA).

Κλειστή ή ανοιχτή;

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για γενική επισκευή της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι σκληροπυρηνικοί (Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπαρσελόνα) στράφηκαν σε πρακτορεία το περασμένο καλοκαίρι (Φλιντ και Α22). Για να δώσουν μια διαφορετική εικόνα στη διοργάνωση: το πιο σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και από νομική άποψη, ήταν πάντα αυτό του «κλειστού». Αμερικάνικης φόρμουλας, κατόπιν πρόσκλησης, απαράδεκτη στο ευρωπαϊκό σύστημα που αντίθετα είναι ανοιχτό. Φαίνεται ότι αναζητείται συμβιβασμός. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, όποια και αν είναι η προτεινόμενη φόρμουλα, ότι τα πανελλήνια πρωταθλήματα είναι το μόνο κριτήριο πρόκρισης. Η νέα Σούπερ Λίγκ  θα μπορούσε μάλλον να αναφέρεται στο πρώτο project των νέων Πρωταθλητών από το 2024. Αυτό που προέβλεπε τις καλύτερες 24 ομάδες που επιβεβαιώθηκαν και την επόμενη σεζόν συν 8 προκρίθηκαν από τα πρωταθλήματα. Η καινοτομία θα ήταν Serie A και Serie B, με προαγωγές και υποβιβασμούς, όπως στο Uefa Nations League.

Το έργο τους ισχυρίζονται  είναι «μια αναγνώριση ενός κατεστραμμένου συστήματος». Η A22 συμβουλεύεται από τους χρηματοδότες Ανάς Λαγκάρι και Τζων Χάν.

Ολική αντίθεση

Η επανάληψη της ιστορίας με υπόθεση είναι αδύνατη. Ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί αν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είχε αντιταχθεί σθεναρά σε αυτό το πρώτο έργο. Από τότε, ενώ η UEFA μελετούσε μια λιγότερο «μπλοκαρισμένη» φόρμουλα, οι κορυφαίοι σύλλογοι δούλευαν κρυφά, λίγο πολύ, στο εναλλακτικό έργο.

Αποτέλεσμα:

Η Εκτελεστική επιτροπή αποφασίζει στην συνεδρίασή της στην Λωζάνη στις 20 Απριλίου 2021 και εγκρίνει το Champions League με 36 ομάδες. Με έναν μόνο όμιλο, με 10 παιχνίδια όπου όλοι θα παίζουν με όλους (και ξαφνικά γίνονται 8), αφού την προηγούμενη ημέρα η Super League ανακηρύχθηκε από 12  συλλόγους που κήρυξαν «επανάσταση». Εννέα από αυτούς (οι 6 μεγάλοι Άγγλοι παίκτες, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο) αποσύρονται αμέσως, δεδομένης της συλλογικής αντιπολίτευσης. Η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μπάγερν, η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Πόρτο έχουν ήδη πει όχι.

Όμως ο Ανιέλι, ο Πέρεθ και ο Λαπόρτα δεν εγκατέλειψαν ποτέ το έργο. Προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μέσω ενός φιλικού Ισπανού δικαστή. Εν αναμονή απάντησης, υποτίθεται ότι όχι πριν το τέλος της χρονιάς, η Σούπερ Λίγκα στέλνει σήμερα τις νέες συμμετοχές.

Το νέο μοντέλο θα επιτρέψει τη δημιουργία ανταγωνιστικών συλλόγων

Τώρα οι  υποστηρικτές του ESL (Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα- που αποκαλείται και Α 22 για συντομία ). Ισχυρίζονται  ότι το νέο τους μοντέλο θα επιτρέψει τη δημιουργία ανταγωνιστικών συλλόγων σε ευρωπαϊκές πόλεις που δεν διαθέτουν αυτήν τη στιγμή – αναφέροντας το Λουξεμβούργο και το Δουβλίνο ως παραδείγματα.

Ο Ανιέλι ο οποίος για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ήταν «κολλητός» του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν. Τώρα ούτε καλημέρα δεν ανταλλάσσουν. Θα ασκήσει κριτική για την ποιότητα του ποδοσφαίρου στις τρέχουσες διοργανώσεις της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου Champions League. Αυτό  που λένε η ESL και η A22 είναι η αποτυχία των κανονισμών για το οικονομικό δίκαιο παιχνίδι της UEFA. Καθώς και για το αθέμιτο πλεονέκτημα των κρατικών συλλόγων. Η  ESL (Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα)  θα στοχεύσει επίσης στον πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν, Νάσερ Αλ Κελαίφι, τον πρόεδρο της Qatari Sports Investments, ο οποίος είδε τη θέση του στο «μεγάλο  παιχνίδι» να γιγαντώνεται. Μετά την εκκαθάριση στελεχών συλλόγων από μεγάλους οργανισμούς μετά την δημιουργία της  Σούπερ Λίγκα. Τώρα ο Αλ Κελαιφί είναι πρόεδρος της ECA (Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων) και πρόσφατα απέβαλλε από τις τάξεις της, τις Ρωσικές ομάδες.

Ένας σύλλογος δεν μπορεί να επωφεληθεί από κρατικές ενισχύσεις

Ο Ανιέλι θα αναφερθεί στο θέμα της  ΕΕ και θα θέσει το ερώτημα (σύμφωνα με πληροφορίες μας) πως ένας σύλλογος δεν μπορεί να επωφεληθεί από κρατικές ενισχύσεις (sic) από το δικό του κράτος μέλος… οπότε γιατί να επιτραπεί να διαταραχθεί η ποδοσφαιρική αγορά, προς αποκλειστικό όφελος μερικών κρατικών συλλόγων, λόγω των κρατικών ενισχύσεων που έρχονται από κράτη μη μέλη;

Αφήνοντας φυσικά καθαρά αιχμές τόσο για τον ιδιοκτήτη της Παρί, όσο και για τον ομόλογό του της Μάντσεστερ Σίτι αλλά και εν γένει τους Άραβες και Ρώσους ιδιοκτήτες που έχουν εισβάλλει στο ποδόσφαιρο.

Ο Αλ Κελαίφι να σημειώσουμε, του οποίου η Παρί δεν συμμετείχε στο «πραξικόπημα» του περασμένου Απριλίου. Eίναι τώρα επίσης ο πρόεδρος της επιρροής European Club Association (ECA-  ουσιαστικά η παλιά G 14), η οποία ασκεί πιέσεις στην UEFA για λογαριασμό των συλλόγων (και της δικής του). Παράλληλα, είναι συνιδιοκτήτης της εμπορικής οντότητας στην καρδιά των διοργανώσεων της UEFA, της  UCCSA. Είναι επίσης πρόεδρος της beIN Media που κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα μεταδόσεων  των διοργανώσεων της  UEFA στη Μέση Ανατολή.

Γεγονός είναι ότι θα δούμε αρκετά ακόμη επεισόδια στο… σήριαλ αυτό και την λύση θα την δώσει ο Έλληνας δικαστής, Αθανάσιος Ράντος μαζί με έναν Τσέχο συνάδελφό του στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου… Έως τότε υπομονή…

 

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo, Sportpress24.com

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή