H κίνηση παικτών-προπονητών να γονατίζουν πριν την έναρξη των αγώνων, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν την αντίθεσή τους στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις, προκαλεί διαμάχη στο Euro που άρχισε εχθές (22:00) στη Ρώμη, με την άνετη νίκη της Ιταλίας επί της Τουρκίας με 3-0.
H κίνηση παικτών-προπονητών να γονατίζουν πριν την έναρξη των αγώνων, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν την αντίθεσή τους στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις, προκαλεί διαμάχη στο Euro που άρχισε εχθές (22:00) στη Ρώμη, με την άνετη νίκη της Ιταλίας επί της Τουρκίας με 3-0.
Η Αγγλία «σφυρίχθηκε» από μερικούς φιλάθλους της σε δύο φιλικά, ενώ η Ιρλανδία αποδοκιμάστηκε στην Βουδαπέστη πριν αρχίσει ο φιλικός με την Ουγγαρία, όταν οι παίκτες της γονάτισαν, μία κίνηση που «δανείστηκε» από τον Αμερικανικό παίκτη του NFL, Κόλιν Κάρπερνικ και διαδόθηκε από το κίνημα Black Lives Matter.
Οι παίκτες της Γαλλίας, που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια και ένα από τα φαβορί του τουρνουά, γονάτισαν στα πρόσφατα παιχνίδια, όπως και εκείνοι του Βελγίου, της Ουαλίας και της Φινλανδίας, οπότε η στάση αυτή αναμένεται να εμφανιστεί ευρέως κατά την διάρκεια του Euro 2020.
Η UEFA, από τη μεριά της, ανέφερε ότι εναπόκειται σε κάθε ομάδα να αποφασίσει και να ενημερώσει τον διαιτητή εκ των προτέρων.
Αν και η συγκεκριμένη ενέργεια, υποστηρίζεται ευρέως από τους περισσότερους φιλάθλους στην Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με μια έρευνα, ορισμένοι απορρίπτουν τη συμβολική κίνηση ως υπερβολικά πολιτική.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, υπερασπίστηκε τους οπαδούς στην Βουδαπέστη, χαρακτηρίζοντας την κίνηση των Ιρλανδών «ακατανόητη» για τον πολιτισμό τους.
«Αν είστε επισκέπτης σε μια χώρα, τότε κατανοήστε τον πολιτισμό της και μην τον προκαλέσετε», είπε.
Δύο από τους αντιπάλους του 4ου ομίλου της Αγγλίας -η Κροατία και η Τσεχία- είναι απίθανο να ακολουθήσουν τους Αγγλους, ενώ η Σκωτία, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο κατά την διάρκεια του αγώνα ενάντια στην Αγγλία στο Wembley, λόγω αλληλεγγύης.
Μια δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των οπαδών σε εννέα χώρες της Δυτικής Ευρώπης που συμμετείχαν στην έρευνα, υποστηρίζουν την κίνηση, κυμαινόμενη από 79% στην Πορτογαλία έως 44% στην Ολλανδία και 54% στην Αγγλία όπου η διαμάχη ήταν πιο έντονη και με το 39% να αντιτίθενται.
Ένα μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Λι Άντερσον, του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ανέφερε ότι δε θα παρακολουθήσει τα παιχνίδια.
«Για πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν θα παρακολουθώ την αγαπημένη μου ομάδα την Αγγλία, επειδή υποστηρίζουν ένα πολιτικό κίνημα του οποίου οι βασικές αρχές αποσκοπούν στην υπονόμευση του ίδιου του τρόπου ζωής μας», είπε.
Ο προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ωστόσο, υποστήριξε και συμμετείχε στην κίνηση, λέγοντας ότι οι μαύροι παίκτες πρέπει να αισθάνονται αλληλεγγύη μετά από έναν βομβαρδισμό κακοποίησης στο διαδίκτυο και σε ορισμένα παιχνίδια.
«Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι μια πολιτική στάση με την οποία δεν συμφωνούν. Αυτός δεν είναι ο λόγος που το κάνουν οι παίκτες. Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Σάουθγκέιτ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους φιλάθλους, να μην αποδοκιμάζουν τους παίκτες, ενώ ο πρώην επιθετικός της Αγγλίας και νυν τηλεοπτικός παρουσιαστής, Γκάρι Λίνεκερ, απευθυνόμενος σε εκείνους που αποδοκίμασαν τους παίκτες, είπε:
«Αν αποδοκιμάζεις τους παίκτες της Αγγλίας επειδή γονατίζουν, είσαι μέρος του λόγου για τον οποίο οι παίκτες το κάνουν αυτό», έγραψε στο Twitter.
Ο πρόεδρος της πολωνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, και αντιπρόεδρος της UEFA, Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, απέρριψε επίσης την κίνηση:
«Αυτό είναι σαφής λαϊκισμός, γιατί δεν γίνεται τίποτα εξαιτίας αυτού. Οι ποδοσφαιριστές μερικές φορές γονατίζουν και αν ρωτήσεις μερικούς από αυτούς γιατί γονατίζουν, δεν θα μπορούσαν καν να σας πουν γιατί», δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Απρίλιο όταν η ομάδα του έμεινε όρθια, καθώς οι παίκτες της Αγγλίας, γονάτισαν πριν από έναν αγώνα στο Wembley.