Ο Τζον Φαν’τ Σχίπ αποτελεί παρελθόν από την εθνική ομάδα, με τον Ολλανδό τεχνικό μετά από 2,5 χρόνια στον πάγκο της «γαλανόλευκης» να μην έχει καταφέρει τον στόχο για τον οποίο προσλήφθηκε, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το να πάει την Ελλάδα ξανά σε τελική φάση τουρνουά.
Άλλωστε η σκεπτική των ανθρώπων της ΕΠΟ, όταν τους θερινούς μήνες του 2019 έπαιρναν την απόφαση να πορευτούν με τον συγκεκριμένο τεχνικό στον πάγκο αποσκοπούσε σε αυτό το πράγμα. Να μπορέσει δηλαδή η εθνική να μπει στους ομίλους του Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Άλλωστε η πρόκριση για το Euro του 2020 είχε ήδη χαθεί, οπότε ο Φαν΄τ Σχίπ είχε όλο τον χρόνο μπροστά του, προκειμένου να φτιάξει ένα συμπαγές και ικανό σύνολο, το οποίο θα πετούσε από πάνω του την ταμπέλα των looser, αλλά και τα περί εθνικής Μυκόνου.
Από τα πρώτα πράγματα που έκανε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός ήταν να βγάλει εκτός εθνικής τις παλιοσειρές Κώστα Μανωλά, Σωκράτη Παπασταθόπουλο, αλλά και τους Βασίλη Τοροσίδη, Κώστα Μήτρογλου, θέλοντας να μπολιάσει τους Έλληνες διεθνείς με διαφορετική νοοτροπία και πιο νέο αίμα. Οι κλήσεις των Παντελή Χατζηδιάκου και Βαγγέλη Παυλίδη ήταν οι πιο χαρακτηριστικές, με την αλλαγή να είναι ορατή από τους πρώτους αγώνες.
Το κλίμα εντός της ομάδας άλλαξε, η όρεξη υπήρχε και γενικότερα ο νέος αέρας ήταν εμφανής. Το ζητούμενο σε αυτό το λίφτινγκ δεν ήταν άλλο από το να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να καταφέρει η εθνική αφού έγινε ομάδα να μπορέσει να κερδίσει ομάδες στα μέτρα της, πράγμα που αδυνατούσε να κάνει στα προηγούμενα χρόνια.
Η αποτυχία στο Nations League
Η πρώτη δοκιμασία ήρθε στο Nations League, εκεί που σε ένα όμιλο με Σλοβενία, Κόσοβο και Μολδαβία η εθνική είχε στόχο να τερματίσει στην 1η θέση. Αντ’ αυτού τελικά η «γαλανόλευκη» με 12 πόντους έμεινε πίσω από τους Σλοβένους, οι οποίοι τερμάτισαν στην 1η θέση με 14 βαθμούς, αδυνατώντας σε 2 παιχνίδια να τους κερδίσει!
Tα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Στην συνέχεια ήρθαν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με το έργο να είναι αρκετά δύσκολο. Άλλωστε σε ένα όμιλο με Ισπανία και Σουηδία τα πράγματα δεν ήταν και εύκολα. Και παρά το ανέλπιστο αποτέλεσμα μέσα στην έδρα των Ισπανών(ισοπαλία) ανήμερα της 25ης Μαρτίου, αλλά και την αισιοδοξία για μια καλύτερη συνέχεια, εν τέλει τα πράγματα δεν κύλισαν καλά.
Και αυτό γιατί ήρθε η Γεωργία τη 2η αγωνιστική των ομίλων να δώσει ένα ηχηρό χαστούκι στην Ελλάδα, αφού μέσα στο γήπεδο της Τούμπας πήρε την ισοπαλία με 1-1, δείχνοντας πως η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη. Μετά το πέρας του Euro, η συνέχεια στα προκριματικά ήταν ζόρικη αφού η «γαλανόλευκη» είχε να ανέβει ένα βουνό και να κάνει σερί νικών, το οποίο δεν ήρθε ποτέ.
Απέτυχε να κερδίσει το Κόσοβο εκτός έδρας(δέχτηκε γκολ στο 90), την στιγμή που η Σουηδία νίκησε την Ισπανία για να κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Μοιραία και παρά τη νίκη με τους Σουηδούς στην Αθήνα, ο… τελικός με τους Σκανδιναβούς στην έδρα τους, δεν ήταν όπως θα θέλαμε μιας και γνωρίσαμε την ήττα με 2-0 και ουσιαστικά αποχαιρετήσαμε την διοργάνωση.
Άλλωστε μετά θέλαμε νίκη με την Ισπανία και το Κόσοβο και συνάμα οι Ισπανοί να μην κερδίσουν τους Σουηδούς, προκειμένου να μπορέσουμε να περάσουμε μαζί με την Σουηδία παρέα στο Μουντιάλ. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα αφού ηττηθήκαμε από την «φούριας ρόχας» στο ΟΑΚΑ να αποχαιρετήσουμε άλλη μια μεγάλη διοργάνωση και συνάμα ο Φαν’τ Σχίπ να είναι με το ένα πόδι εκτός ομάδας. Πράγμα που επισφραγίστηκε με την άσχημη εμφάνιση στην τελευταία αγωνιστική ενάντια στο Κόσοβο, το οποίο η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει και έμεινε στο 1-1.
To τέλος
Εν κατακλείδι μπορεί ο Φαν’τ Σχίπ να άλλαξε λίγο την διάθεση και την νοοτροπία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, ωστόσο δεν μπόρεσε να πετύχει τον μεγάλο του στόχο που δεν ήταν άλλος από το να οδηγήσει την «γαλανόλευκη» ξανά σε ένα τουρνουά, με αποτέλεσμα παρά τα όποια καλά του, το έργο του να θεωρηθεί λίγο και από πολλούς ο ίδιος αποτυχημένος.
Τέλος όσον αναφορά τους αριθμούς, ο Ολλανδός σε 26 επίσημα παιχνίδια στον πάγκο της εθνικής, είχε 11 νίκες, εννέα ισοπαλίες και έξι ήττες.