Αν για κάτι ξεχωρίζει η φετινή Ευρωλίγκα, είναι η ανταγωνιστικότητά της. Η Φενέρμπαχτσε έχει δείξει τρομερή αστάθεια, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της στα play off να τίθεται εν αμφιβόλω… Γράφει ο Αναστάσης Κατσαβός
Με τον πρώτο γύρο της Euroleagueνα έχει ολοκληρωθεί ακέραιος, συμβαίνει κάτι που πρέπει να έχει φέρει προβληματισμό στη Φενέρμπαχτσε. Η τουρκική ομάδα, έχει εισέλθει οριστικά στη μετά – Ομπράντοβιτς εποχή και η αστάθεια είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Συγκεκριμένα, αν και οι ιθύνοντες δεν έχουν αλλάξει τη σχολή προπονητών που εμπιστεύονται, φαίνεται να τους έχει επηρεάσει η φυγή του Κοκόσκοβ για το NBA. Ο Σέρβος κόουτς, την περασμένη αγωνιστική σεζόν, έπιασε το στοίχημα της 8αδας, ωστόσο δεν έθελξε με το μπάσκετ που παρουσίασε. Έφυγε στα μέσα του καλοκαιριού, για να αναλάβει ο συμπατριώτης του Σάσα Τζόρτζεβιτς.
Επί Κοκόσκοβ η Φενέρ είχε εικόνα οργανωμένης ομάδας που βασίζεται στην άμυνα, αλλά και τον αιφνιδιασμό στην επίθεση. Σαφώς οι αναταράξεις που προκάλεσε σε όλο τον οργανισμό η φυγή του, ήταν πολλές. Ωστόσο αυτό που παρουσιάζει ο κόουτς Τζόρτζεβιτς είναι κάτι πολύ ασταθές. Ουσιαστικά μιλάμε για μια «τρελή» ομάδα που μπορεί να νικήσει την Εφές και να χάσει από τη Ζαλγκίρις με την ίδια ευκολία. Ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι η 4η και η 5η αγωνιστική. Εκεί, οι Τούρκοι, αφού συνέτριψαν με 80-41 την Ούνικς, στον αμέσως επόμενο ευρωπαϊκό τους αγώνα έχασαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον πόντο 70-69.
Φενέρμπαχτσε: Τάσεις αυτοχειρίας ή κάτι άλλο;
Μιας και αναφέρθηκε το παιχνίδι με τη Ρεάλ και την ήττα στον πόντο από τους πληγωμένους Ισπανούς, ας δούμε κάτι που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον σαν στοιχείο. Η Φενέρ έχει χάσει 10 παιχνίδια σε 17 αγώνες. Στα 4 από αυτά έχει χάσει κατά το κοινώς λεγόμενο, «καθαρά». Από την άλλη αν παρατηρήσει κανείς τις υπόλοιπες 6 ήττες, αρκετά δεκάλεπτα μοιάζουν με… καρδιογραφήματα. Τρομερές μεταπτώσεις ακόμα και μέσα σε 2 αγωνιστικά λεπτά. Χάνει ένα δεκάλεπτο, όσο εύκολα μπορεί να το κερδίσει! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμα κι όταν χάνει με διψήφια διαφορά, η εικόνα του αγώνα να είναι εντελώς αναντίστοιχη του σκορ. Αρχικά, βασικό στοιχείο ήταν το ντεφορμάρισμα του Βέσελι. Επειδή όμως μιλάμε για ομαδικό άθλημα, ακόμα και το φορμάρισμα του Τσέχου άσου δεν έσωσε απολύτως την κατάσταση.
Στις 6 ήττες που είναι και το βασικό αντικείμενο της αναφοράς, συνήθως χάνει στο τέλος. Στο δεύτερο ημίχρονο, υπάρχει έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και λάθος αποφάσεις στα κρίσιμα σημεία του κάθε αγώνα. Κόντρα στον ΠΑΟ, κυριαρχεί για τρία δεκάλεπτα και στο τέλος χάνει με 91-87. Ακόμα, στη Ρεάλ έχει κάνει καλό πρώτο και κακό δεύτερο δεκάλεπτο, συνεχίζοντας αντίστοιχα με κακό τρίτο και κάπως καλύτερο τέταρτο. Στη συνέχεια, κόντρα στον Ολυμπιακό, οι Τούρκοι στη δεύτερη και τρίτη περίοδο έπαιξαν πολύ καλό μπάσκετ. Στο τέλος; 12 πόντοι μόλις επιθετική συγκομιδή και ήττα από τον πρώην άσο τους, Κώστα Σλούκα με 67-65.
Επιπρόσθετα, κόντρα στη Ζαλγκίρις στο Κάουνας έκανε καλή εμφάνιση σε πρώτο και τρίτο δεκάλεπτο. Ωστόσο πλήρωσε την πολύ κακή απόδοση σε δεύτερο και τέταρτο δεκάλεπτο. Αποτέλεσμα; Η ήττα με 86-75. Άλλο ένα ενδεικτικό παιχνίδι είναι και ήττα από τη Μπαρτσελόνα στην Τουρκία με 76-74. Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς έκαναν καλό πρώτο δεκάλεπτο. Ωστόσο κατέρρευσαν στο δεύτερο, με αποτέλεσμα το επιμέρους σκορ της περιόδου να είναι 20-9 υπέρ των Καταλανών. Τέλος, πριν ταξιδέψουν στη Γαλλία για το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν, οι Τούρκοι είχαν σημειώσει 4 σερί νίκες! Ωστόσο, τι κι αν έφτασαν να προηγούνται με τις βολές του Ντεσόν 75-74 στο 3.35′; Από εκεί και πέρα εξαφανίστηκαν, οι γηπεδούχοι ανέλαβαν δράση και επήλθε το μοιραίο…
Πλέον είναι στο DNA της ομάδας η «τρέλα»
Τα παραπάνω, σημαίνουν ότι η Φενέρμπαχτσε έχει κάτι σαν στοιχείο που είναι πολύ προβληματικό για ομάδα με τέτοιο ρόστερ και τέτοιους στόχους. Δε μπορούν να αντέξουν στην πίεση των συνθηκών. Δε μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις και να φτάσουν με καλή απόδοση μέχρι το τέλος ενός αγώνα.
Πλέον η «τρέλα» είναι στο DNA της ομάδας και αυτό μπορεί να μην της βγει σε καλό. Πρέπει να κάνει «κάτι» για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να μη χάσει το τρένο της 8αδας…