Η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις αναστολές της Κροατικής και της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης, που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Κολυμβητική Ομοσπονδία (LEN), μετά από συνεδρίαση του προεδρείου της. Αποφάνθηκε ότι θα απέρριπτε τις αγωγές, μετά από υποστήριξη έξι ανεξάρτητων νομικών γνωμοδοτήσεων, βάσει τριών κριτηρίων.
Η FINA ισχυρίστηκε ότι η LEN «δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία», ότι οι ενέργειες της «είχαν σαφώς πολιτικά κίνητρα και καθοδηγούνταν από προσωπικό συμφέρον» και ήταν «ενάντια στο ήθος της νέας ηγεσίας της FINA που ασπάζεται τη συμμετοχή, την ισότητα, την ακεραιότητα και τη δημοκρατία».
«Με απόφαση της FINA, οι Ομοσπονδίες της Πορτογαλίας και της Κροατίας θα διατηρήσουν πλήρη δικαιώματα συμμετοχής στη LEN, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής με δικαίωμα ψήφου, στο προσεχές έκτακτο εκλογικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, στις 5 Φεβρουαρίου 2022 και στο Έκτακτο Συνέδριο της FINA στις 18 Δεκεμβρίου 2021 στο Άμπου Ντάμπι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η FINA.
Στις 6 Νοεμβρίου, η LEN ανέστειλε και τις δύο Ομοσπονδίες, για ένα χρόνο, καθώς το λογότυπό της χρησιμοποιήθηκε σε επιστολή που εκδόθηκε από μια ομάδα χωρών, που ζητούσε την παραίτηση της σημερινής ηγεσίας.
Ο Ιταλός Πάολο Μπαρέλι είναι ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. Στην επιστολή, οι εκπρόσωποι τον κατηγόρησαν, για οικονομικές παρατυπίες που οδήγησαν σε ψήφο δυσπιστίας στο Συνέδριο της LEN τον περασμένο Σεπτέμβριο, από 23 χώρες.
Ο Μπαρέλι επανεξελέγη για τρίτη θητεία ως πρόεδρος της LEN με ψήφους 86-13, αλλά έκτοτε δεν τα πάει καλά με πολλά από τα μέλη της. Στο Συνέδριο τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη διαφάνειά του και την έλλειψη επικοινωνίας με τη FINA.
Ο γενικός γραμματέας της LEN, Ντέιβιντ Σπάρκς, εξέδωσε επιστολή ως απάντηση ενημερώνοντας τα μέλη να αγνοήσουν την επικοινωνία από το «Europe 4 All Aquatics», την ομάδα των ενδιαφερόμενων χωρών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πορτογαλικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Αντόνιο Ζοζέ Σίλβα και τον Κροάτη εκπρόσωπο Γιόζιπ Βάρντοβιτς. Η ομοσπονδία έκρινε ότι η χρήση του λογότυπου της, ήταν «πλήρης παραβίαση του συντάγματος» και αποφάσισε να αναστείλει τις δύο χώρες.