ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόρουμ Δελφών: Προς ιστορική συμφωνία με την ΕΕ για τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων

Συνεχίζονται οι εργασίες του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

07.04.2022 | 16:45

Τη δημιουργία στην Ελλάδα, εντός του 2022, μιας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της κοστολόγησης για τη διαχείριση των αποβλήτων προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, συμμετέχοντας στη σχετική συζήτηση για τις προκλήσεις της κυκλικής Οικονομίας και της βιώσιμης συσκευασίας, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι θα παρθούν οι καλύτερες πρακτικές από το εξωτερικό. «Αυτός είναι ο ρυθμιστής που θα δημιουργήσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε ένα βήμα πριν την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας με την ΕΕ η οποία λέει ότι οι μονάδες αναγκαίες για τη χώρα θα τύχουν χρηματοδότησης και την επόμενη περίοδο, αρκεί να εξυπηρετούν την κυκλική Οικονομία. Όχι μόνο θα χρηματοδοτηθούν αυτές που θα γίνουν, αλλά και αυτές που ήδη σχεδιάζονται. Μιλάμε για μια πλήρη αλλαγή σελίδας».

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γραφάκος:

«Δεν υπήρχε προοπτική χρηματοδότησης για τη χώρα και έπρεπε να προχωρήσουμε. Λειτουργούν σήμερα 5 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και έχουν ήδη δημοπρατηθεί πάνω από 25». Έκανε δε λόγο για επίτευξη, έως το 2030, ποσοστού διαχείρισης – υγειονομικής ταφής αποβλήτων, πάνω από 10%.«Να δουλέψουμε γύρω από τη λέξη εμπιστοσύνη. Με βάση αυτήν λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς. Να πειστεί ο πολίτης ότι τα χρήματα που πληρώνει για την κυκλική οικονομία θα πιάσουν τόπο. Θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και αυτό θα πρέπει να το πληρώσουμε παραπάνω» ανέφερε ακόμα.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Οικονομάκης πρόεδρος του Petros Petropoulos Group; Hellenic Recovery Recycling Corp. (HERRCO), αναφέρθηκε στην ανακύκλωση ως βασικού συντελεστή της κυκλικής Οικονομίας, ωστόσο όπως είπε πρέπει να επισημανθεί η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. «Πρακτικά, ο μπλε κάδος διαχειρίζεται τα απόβλητα συσκευασίας. Δεν πρόκειται για τη διαχείριση όμως όλων των αποβλήτων της χώρας. Τα απόβλητα συσκευασίας στο σύνολο των απορριμμάτων της χώρας, είναι το 20%. Εκεί η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο. Για το υπόλοιπο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων, υπεύθυνη είναι η πολιτεία».

Στα λεγόμενα του, ο Managing Director της EXPRA, Joachim Quoden, αναφέρθηκε στην ευθύνη του παραγωγού, η οποία όπως είπε είναι να εξετάζει όλα τα στάδια παραγωγής, αλλά και την τύχη της συσκευασίας μετά τη χρήση του προϊόντος.«Πρέπει να γίνεται σωστή διαλογή μετά, και πολύ βασικό είναι να υπάρχει μια καλή χρηματοδότηση. Δεν μπορούμε να ζητάμε από κάθε εταιρεία να συνάδει με αυτήν την πρακτική. Είναι βασικό πολλές μαζί εταιρείες να ορίσουν τη μια που θα τις εκπροσωπεί.

Αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της κυκλικής Οικονομίας. Είναι ευτυχές το γεγονός που έχουμε σήμερα παρόντες εδώ όλων των μερών. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Η ουσία έγκειται στη συνεργασία και στο να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον» είπε, ενώ πρόσθεσε σχετικά: «Εφόσον υλοποιηθούν τα συστήματα από αρκετούς τότε και οι υπόλοιποι θα το ακολουθήσουν καταλαβαίνοντας ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε άλλους. Αν γίνει μια καλή προσπάθεια από την (εκάστοτε) κυβέρνηση τότε κάποιοι θα δουν τα καλά αποτελέσματα και θα δεσμευθούν για τα περαιτέρω. Πρέπει και να πείσουμε την ΕΕ να εργάζεται προς όφελος μας. Βλέπω ότι κάποιοι θεωρούν πως η κατάσταση στην Ευρώπη είναι αυτή που υπάρχει στις Βρυξέλλες. Αυτό δεν ισχύει».

Ο Δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε από την πλευρά του:

«Με εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση να δούμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η τεχνολογία και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε ακραία φυσικά γεγονότα».Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει. «Οι προκλήσεις είναι μπροστά. Οι Δήμοι πρέπει να καλύψουν τα χαμένα έξοδα λόγω της φοροδιαφυγής. Με τα όποια λάθη όμως έχουν γίνει από τις τοπικές αρχές, όσοι έχουν “τρέξει μπροστά” έχουν κάνει βήματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να παραμείνει υπόθεση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Με τη συνεργασία που υπάρχει ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε πρόσφατα τη χρηματοδότηση που απαιτείται», υπογράμμισε.

Ο Ιδρυτής & CEO της Polygreen Group of Companies, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο οποίος όπως είπε είναι να καινοτομεί. «Για να πετύχουμε όλους τους στόχους μας θα πρέπει όλα τα συστήματα εφαρμογής να μην βασίζονται απλώς σε μια τεχνολογία, αλλά χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που θα βασίζεται στην αλλαγή κουλτούρας και στην αλλαγή των συνηθειών του καταναλωτή. Μια εφαρμογή έχει γίνει στο νησί της Τήλου, όπου αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται διαλογή από το σπίτι κιόλας του καταναλωτή».

Ερωτηθείς από τον Ηλία Παλιαλέξη, δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης, για το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα μέσω της κυκλικής οικονομίας να γίνει «πρωταθλήτρια» στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο ίδιος σημείωσε σχετικά: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα συστήματα, η καλή διάθεση και η τεχνολογία υπάρχει, και η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει. Με τον κατάλληλο τρόπο και την κατάλληλη συνέργεια με πολιτεία, θεσμούς, τοπική αυτοδιοίκηση μπορούμε να φέρουμε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Επιπλέον, χώρες ειδικά της Μέσης Ανατολής θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας».

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας
στη σελίδα μας στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram, στο Youtube, στο TikTok

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή