Ο τερματοφύλακας της Χόλσταϊν Κίελ, Γιάννης Γκέλιος, μίλησε στον Over FM και την εκπομπή Overreact με τον Παύλο Σαχτούρη, για τις διαφορές μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ποδοσφαίρου και τη σπουδαία φετινή σεζόν της ομάδας του.
Υπάρχουν παράγοντες που κάνουν το γερμανικό ποδόσφαιρο να ξεχωρίζει έντονα από το ελληνικό…
«Οι αρχές στη Γερμανία είναι βασικό πράγμα. Και στην Ελλάδα υπάρχει πειθαρχία, προσπαθούν οι ομάδες να βελτιωθούν κάθε χρονιά. Πιστεύω είναι και ο χαρακτήρας της Γερμανίας, είναι το ποδόσφαιρο εδώ έτσι. Στην Ελλάδα είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Η Γερμανία έχει το πλεονέκτημα πως έχει ομάδες όπως η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ, η Βέρντερ, που ακούγονται τα τελευταία 50 χρόνια και ακούστηκαν και κάνουν πολύ καλή δουλειά και στις ακαδημίες. Η Γερμανία ακούγεται και λόγω εθνικής ομάδας. Και η δική μας εθνική με έναν Γερμανό πήρε το Euro. Δεν ξέρω αν ήταν ο κύριος λόγος, αλλά όποιος κι αν ήταν θα έβαζε το χέρι του. Και πιστεύω εκείνη η ομάδα θα το έπαιρνε και με Ολλανδό και με Γάλλο».
Η φιλοσοφία των Γερμανών σε επίπεδο ακαδημιών περιλαμβάνει μια βασική αρχή…
«Όπως το έζησα εγώ, όταν ήμασταν στις ακαδημίες, το πρώτο πράγμα που μας έλεγαν ότι είναι σημαντικό στη ζωή ήταν το σχολείο. Αυτή ήταν τότε η πειθαρχία και η συμβουλή των Γερμανών. Να κοιτάξουμε πρώτα να έχουμε καλό απολυτήριο ώστε αν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε να κάνουμε κάτι άλλο στη ζωή μας. Εγώ είχα το πείσμα και τη θέληση να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και το κατάφερα».
Η Χόλσταϊν Κίελ απέκλεισε την Μπάγερν Μόναχου στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου Γερμανίας (με τον Γιάννη Γκέλιο να πιάνει το τελευταίο πέναλτι), βρίσκεται στα ημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει τη Ντόρτμουντ και είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας…
«Είναι μια τρελή χρονιά. Δεν το περίμενε κανείς. Αυτό με την Μπάγερν το καταλάβαμε την επόμενη μέρα. Το ίδιο έγινε και μετά το ματς μπροστά στο γήπεδο. Ήρθε κόσμος, δύο με τρεις χιλιάδες, γινόταν ένας χαμός μετά το ματς. Την επόμενη μέρα είχαμε οπαδούς στο προπονητικό κέντρο, κάτι που δε συμβαίνει στη Γερμανία».