Ο Γιάννης Σγουρόπουλος έγραψε μια ακόμα «χρυσή» σελίδα για τον ελληνικό αθλητισμό γενικά.
Αλλεπάλληλες επιτυχίες που δεν θα φανταζόταν ποτέ, επιτεύγματα που θ’ απουσίαζαν κι από τα πιο μεγάλα του όνειρα, τα έχει κάνει πραγματικότητα ο σπουδαίος Γιάννης Σγουρόπουλος. Με τον χτεσινό θρίαμβο στο Σπα, στην τελευταία του… παράσταση στην κατηγορία Under 21, έγραψε μία ακόμα «χρυσή» σελίδα για τον ελληνικό αθλητισμό γενικά και το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη χώρα ειδικότερα. Γιάννης Σγουρόπουλος: Ο πιο πετυχημένος στο απλό.
Γιάννης Σγουρόπουλος: Ο πιο πετυχημένος στο απλό
Γύρισε δριμύτερος μετά την περσινή… παρένθεση, κατέκτησε τον τέταρτο ευρωπαϊκό του τίτλο σε πέντε χρόνια κι επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος για υψηλές… πτήσεις και στην ανδρική κατηγορία. Φτάνοντας όμως, σε αυτές τις ανεπανάληπτες επιδόσεις δεν γράφει μόνο για την Ελλάδα με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στην ιστορία. Γίνεται και ο πιο πετυχημένος Ευρωπαίος πινγκπονίστας στο απλό των νεαρών ηλικιών! Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 μπορεί να διεξάγεται μόλις μία 5ετία, αλλά υπολογίζοντάς το μαζί με τον παλιό θεσμό των αντίστοιχων πρωταθλημάτων για τους νέους και τους παίδες διαπιστώνουμε ότι κανένας άλλος αθλητής δεν έχει φτάσει σε τόσες πρωτιές στο σημαντικότερο αγώνισμα. Ο Σγουρόπουλος έχει κι αυτόν τον λόγο να νιώθει περήφανος διότι χτες ξεπέρασε στο συγκεκριμένο κομμάτι αθλητές-θρύλους, όπως τον Γιαν Όβε Βάλντνερ, τον Τίμο Μπολ και τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ!
Η μικρή μας έρευνα αφορά βεβαίως, μόνο στο αγώνισμα του απλού. Εάν κοιτούσαμε αποτελέσματα στα αγωνίσματα του διπλού και το ομαδικό είναι σαφές ότι θα βρίσκαμε πολλούς αθλητές με περισσότερους από τέσσερις τίτλους. Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων άρχισε το μακρινό 1955. Από το 1965 διεξάγεται ανελλιπώς με εξαίρεση την περσινή χρονιά, όπου ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Το 1966 επίσης, προστέθηκαν και οι κατηγορίες των παίδων και των κορασίσων σε αυτές των εφήβων και των νεανίδων και διεξάγονται ανελλιπώς όλες μαζί από το 1974. Ο Σγουρόπουλος μαζί με τους αγώνες του στην εφηβική κατηγορία κατάφερε να έχει μία «γεμάτη» παρουσία και στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα U21. Βεβαίως, πριν από τη γέννηση του θεσμού αυτού το 2017, οι πρωταγωνιστές των μικρών ηλικιών είχαν τη δυνατότητα ν’ αγωνίζονται μόνο στα Ευρωπαϊκά νέων. Προκειμένου λοιπόν, να είμαστε σωστοί στη σύγκριση των επιδόσεων, δίπλα στην αποδοτική εξαετία του Σγουρόπουλου στα Ευρωπαϊκά εφήβων και U21 βάλαμε ανάλογη εξαετία των παλιότερων αθλητών στις ηλικιακές κατηγορίες παίδων και εφήβων. Επιβεβαιώνεται με στοιχεία λοιπόν, ότι ο Ελευσίνιος άσος είναι πλέον ο πιο αποτελεσματικός στο απλό στα χρονικά αυτών των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων! Άφησε πίσω του συνολικά επτά αθλητές, που έχουν από τρία χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα!
Αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό εφήβων το 2017 και το 2018, πέτυχε την ίδια διάκριση το 2019 και φέτος στους Νέους άνδρες και ξεπέρασε:
– Τον Μπαγκράτ Μπουρναζιάν από τη Σοβιετική Ένωση, ο οποίος πανηγύρισε τρεις φορές το χρυσό μετάλλιο στο απλό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος: Το 1971 στους παίδες, το 1974 και το 1975 στους εφήβους.
– Το «ιερό τέρας» της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Γιαν Όβε Βάλντνερ, που κατέκτησε επίσης τρεις τίτλους. Έκανε σερί στο απλό εφήβων από το 1981 έως το 1983 και νωρίτερα είχε χάσει δύο ευκαιρίες για να πάρει πρωτιά και στους παίδες! Το 1979 είχε ηττηθεί στον τελικό από τον Τσέχο Μπρόντα και το 1980 από τον (επίσης θρυλικό και για χρόνια) συμπαίκτη του στην εθνική Σουηδίας Γιόργκεν Πέρσον.
– Τον Γερμανό Τίμο Μπολ, που είναι ο ρέκορντμαν στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών αλλά στις μικρές ηλικίες την ίδια επίδοση στο απλό. Ο διαχρονικά τοπ αθλητής είχε αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης του απλού παίδων το 1995 και ακολούθησε η διετία 1997, 1998 στο απλό εφήβων.
– Τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, που όλοι γνωρίζουν πόσο μεγάλη καριέρα έκανε στον χώρο πριν ανακοινώσει την αποχώρησή του το περασμένο καλοκαίρι. Ο «Βλάντι» είχε πάρει το απλό παίδων το 1989 και το απλό νέων το 1992 και το 1993.
– Τον Γερμανό Κριστιάν Σους, που κι αυτός πανηγύρισε τρεις τίτλους. Το 2002 και το 2003 συνεχόμενους στο απλό νέων και νωρίτερα, το 2000, στο απλό παίδων. Μάλιστα, έφτασε κι αυτός πολύ κοντά σ’ ένα ακόμη τρόπαιο στους παίδες το 1999, ωστόσο είχε χάσει στον τελικό από τον Ούγγρο Ντάνιελ Ζβικλ.
– Τον Γάλλο Αλεξάντρ Κασέν. Όπως ο Σγουρόπουλος και άλλοι προαναφερόμενοι είχε δύο τίτλους στο απλό νέων το 2014 και το 2016, ενώ το 2012 ήταν νικητής στο απλό παίδων.
– Τον Ρώσο Βλαντιμίρ Σιντορένκο, τον μόνο αθλητή σε αυτή τη λίστα, που έχει να επιδείξει τίτλο και στο Νέων ανδρών. Ο αριστερόχειρας άσος πήρε δύο συνεχόμενα τρόπαια στο απλό παίδων το 2016 και το 2017 και αργότερα, το 2020, αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης και στο απλό U21.
Έγραψε έπος το απόγευμα της Κυριακής ο Γιάννης Σγουρόπουλος και το καταδεικνύουν κι άλλοι αριθμοί-ρεκόρ:
# Έγινε ο πρώτος αθλητής, που κατέκτησε δύο πρωτιές στο απλό στη μικρή ιστορία των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων Under 21. Ούτε στις γυναίκες έχει γίνει κάτι ανάλογο από το 2017, που άρχισε ο θεσμός. Η Ρωσίδα Μαρία Ταϊλάκοβα, που είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια του απλού το 2018, βρήκε πάλι χτες αυτή την ευκαιρία, αλλά κάμφθηκε στον τελικό από τη Γερμανίδα Ανέτ Κάουφμαν.
# Είναι ο μοναδικός αθλητής, που πριν από τον συγκεκριμένο τίτλο έχει αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης και στο απλό εφήβων. Το είχε καταφέρει μάλιστα, δύο φορές πριν από το 2019, την πρώτη χρονιά του στους Νέους άνδρες. Ο Τσέχος Τόμας Πολάνσκι, που ήταν νικητής το 2018 στο Μινσκ και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Σιντορένκο, που πρώτευσε πέρσι στο Βαραζντίν, είχαν υπάρξει πρωταθλητές Ευρώπης στο απλό παίδων, αλλά όχι στην εφηβική κατηγορία.
* Με 4 ευρωπαϊκούς τίτλους σε 5 χρόνια στο απλό νεαρών κατηγοριών ξεχωρίζει γενικά σε σχετικούς πίνακες για τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τον περνάει μόνο ο ανεπανάληπτος Τίμο Μπολ, ο οποίος εντυπωσίασε με τα κατορθώματά του την εποχή, που γίνονταν κάθε χρόνο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών! Από το 2007 έως το 2012 ο Γερμανός σταρ κατέκτησε πέντε τίτλους στο απλό ανδρών.
# Ουδείς άλλος έχει το απόλυτο σε τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς νεαρών ηλικιών. Και βέβαια (το απίστευτο) να λήγουν όλοι με 4-3 σετ. Και με διαφορετικό αντίπαλο κάθε φορά. Τον Ρουμάνο Πλετέα και τον Σουηδό Μέρεγκαρντ στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εφήβων, τον Γερμανό Ένγκεμαν και τον Ρώσο Γκρέμπνεφ στα Νέων ανδρών.
# Στην περσινή διοργάνωση U21, όπου έσπασε το σερί της κυριαρχίας του, είχε αποκλειστεί στη 16άδα από τον Ρώσο Σιντορένκο. Η ρεβάνς, που πήρε φέτος από τους Ρώσους, στο φινάλε του στις νεαρές κατηγορίες, ήταν εντυπωσιακή και συνιστά επίσης κάτι σπάνιο. Νίκησε τον Γκρέμπνεφ και στον όμιλο του σταδίου 2 και στον τελικό και απέκλεισε και τον Κάτσμαν στον ημιτελικό, με «γεμάτα» όλα τα ματς και τα δύο τελευταία να τελειώνουν στα επτά σετ.
# Σε αυτά τα πέντε χρόνια των τρομερών επιδόσεων του στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα o Σγουρόπουλος δεν έχασε κανένα παιχνίδι που να έφτασε στο 3-3! Και δεν είναι μόνο οι τέσσερις τελικοί, που τέλειωσαν με το ίδιο δραματικό τρόπο! Για παράδειγμα, και το 2017 ο ημιτελικός με τον Ρουμάνο Σίπος και χτες ο ημιτελικός με τον Κάτσμαν έληξαν επίσης με 4-3 υπέρ του.
Οι ευρωπαϊκοί τίτλοι του Σγουρόπουλου:
Το 2017 στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας στο απλό νέων
Το 2018 στην Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας στο απλό νέων
Το 2019 στο Γκοντομάρ της Πορτογαλίας στο απλό Νέων ανδρών
Σαν προάγγελος όλων αυτών των επιτευγμάτων είχε έρθει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 των παίδων το 2015, ενώ στον αντίστοιχο θεσμό των νέων το 2017 είχε κατακτήσει τη 2η θέση. Πριν από έξι χρόνια στη Ρουμανία ήταν εκτάκτως στο κοουτσάρισμα ο τότε αρχηγός της εθνικής μας ομάδας και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΦΟΕπΑ Κώστας Παπαγεωργίου. Σε όλες τις άλλες κορυφαίες διακρίσεις του ο χαρισματικός αθλητής είχε κανονικά στον πάγκο τον προπονητή του στο ΣΕΦ, τον ομοσπονδιακό των ανδρών Κώστα Βατσακλή.