Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γώγος, τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δέλτα, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr. Ο καθηγητής μίλησε, επίσης, και για τη γενικότερη πορεία του ιού στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι ο Χαράλαμπος Γώγος είναι καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Αναφορικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό (κάτω από 1%), όμως «υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί. Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Σχετικά με το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά το ίδιο για τη νέα μετάλλαξη.
Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μu μπορεί να εξαφανιστεί. Το ίδιο, άλλωστε, έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα.
Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε νέα φάση. Σε αυτή ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα. Θα νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως πριν που νοσούσαν κυρίως νέοι.