Να μην πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη ΔΕΘ αποφάσισε η ΓΣΕΕ. Η ΓΣΣΕ με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση, έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν, τη θέση της διαδικτυακής σύσκεψης των περισσότερων οργανώσεων-μέλων. Επίσης, στην απόφαση της καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο των κρουσμάτων όσο και των νοσηλευόμενων. Οι θανάτοι με την σειρά τους έπαιξαν τον δικό του ρόλο.
Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, τα οποία επικαλούνται την απόφαση της ΓΣΕΕ. η κυβέρνηση εντείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο. Σύμφωνα με τον νόμο, υπάρχουν αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις.
Η Συνομοσπονδία αναλαμβάνει τις ευθύνες της
Η Συνομοσπονδία αναλαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις ευθύνες που τις αναλογούν, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δραστηριοποίησης και της συνδικαλιστικής της λειτουργίας.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά:
«Ο κόσμος της εργασίας, δε θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή ακόμα και τοπικά lockdown. Δυστυχώς όμως οι αντιφάσεις και η ατολμία της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και ο επαμφοτερισμός της αντιπολίτευσης για το κρίσιμο αυτό ζήτημα»
Ο νέος εργατικός νόμος, εμπεριέχει αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις
Η κυβέρνηση, εντείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε, ο οποίος εμπεριέχει αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις. Ωστόσο είναι ένας νόμος που, κάνει την Επιθεώρηση Εργασίας Ανεξάρτητη Αρχή. Η Επιθεώρηση Εργασίας έγινε Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά η Πολιτική Προστασία δε μπορεί να γίνει, γιατί ανήκει στο Κράτος. Εδώ τα ερωτήματα είναι εύλογα. Η προστασία των εργαζομένων σε ποιον ακριβώς ανήκει; Δεν οφείλει να ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Κράτους;».
Ευθύνη όλων ημών να διαφυλάξουμε ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές
Κλείνοντας, η ΓΣΣΕ υπογράμμισε πως:
«Είναι ευθύνη όλων ημών που συνθέτουμε το κοινωνικό σύνολο, να διαφυλάξουμε ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η ζημία που προκάλεσε η πανδημία διεύρυνε τις ανισότητες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση, οι οποίες βάθυναν, καθώς η πανδημία παρέλυσε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, o κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της αντίδρασης στην πανδημία συνεχίζει να ξετυλίγεται, ενώ άνθρωποι που ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια»
Σε όλα τα παραπάνω τα συνδικάτα προτάσσουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο, στη νέα οικονομική περίοδο που συμβολίζει κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΓΣΕΕ θα τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Palace στη Θεσσαλονίκη».