Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για 8 γυναίκες οι οποίες έχουν αναρριχηθεί σε ανώτατα στρώματα του εθνικού τους και διεθνούς ποδοσφαίρου και βλέπουν ακόμη πιο ψηλά…
Ο αριθμός των γυναικών που αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Αρκετές από αυτές μάλιστα διαθέτουν και πρωτοποριακές ιδέες και εμπνέουν άλλες γυναίκες που επιδιώκουν να κάνουν αξιοσημείωτη επαγγελματική σταδιοδρομία στο παιχνίδι.
Όταν η Ντονάτα Χόπφεν, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής λίγκας (DFL), είπε σε μια πρώιμη ομιλία σε βίντεο ότι «Θέλουμε να συνεχίσουμε να εμπνέουμε τους ανθρώπους», εξέφρασε μια γενική άποψη για τη δύναμη του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, για πολλές γυναίκες που ακούν ή παρακολουθούν, τα λόγια της Χόπφεν θα μπορούσαν να ισχύουν εξίσου εύκολα για τον εαυτό της ως η πρώτη γυναίκα Διευθύνων Σύμβουλος του DFL, έναν ρόλο που ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Ως συνέπεια του διορισμού της, η Χόπφεν έγινε επίσης αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας.
Ήταν ένα ραντεβού ορόσημο στο γερμανικό ποδόσφαιρο και συνέπεσε με ένα άλλο εξίσου σημαντικό ορόσημο στην Αγγλία τον Ιανουάριο, καθώς η Ντέμπι Χιούιτ ξεκίνησε τη δουλειά της ως νέα πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, και έγινε η πρώτη γυναίκα στη θέση της FA‘sεδώ και 157 χρόνια ιστορία.
Ο επόμενος μήνας έφερε περαιτέρω στοιχεία για μια θετική τάση που περιελάμβανε γυναίκες σε βασικές ηγετικές θέσεις ποδοσφαίρου με την επανεκλογή της Βάντα Σιγκουργκέρσντοτιρ για μια διετή θητεία ως πρόεδρος της Ισλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (KSÍ). Ένα άλλο σκανδιναβικό έθνος ακολούθησε το παράδειγμά με την εκλογή της Λίσε Κλάβενες ως της πρώτης γυναίκας προέδρου στην 120χρονη ιστορία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νορβηγίας (NFF).
Και οι τέσσερις γυναίκες προσφέρουν ενθάρρυνση στους άλλους – και επισημαίνουν ένα νέο κεφάλαιο γυναικών που εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στη διακυβέρνηση του παιχνιδιού ως μέρος της φυσικής εξέλιξης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Πολύ θετικό μήνυμα- Πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας η Ντέμπι Χιούιτ
Στην περίπτωση της Ντέμπι Χιούιτ , είχε ήδη μιλήσει για τον ενθουσιασμό της στο ραντεβού της στον ρόλο, όταν επικυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. «Ήμουν παθιασμένη με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή και είμαι ενθουσιασμένη με την ευκαιρία να παίξω τον ρόλο μου στη διαμόρφωση του μέλλοντος κάτι που σημαίνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς», είπε, προσθέτοντας ότι η FA είχε «το μπορεί να είναι μια πολύ θετική δύναμη για το καλό σε όλο το παιχνίδι και σε ολόκληρη την κοινωνία».
Η παρουσία γυναικών με εξαιρετικά βιογραφικά που κατέχουν τόσο σημαντικές θέσεις σε μεγάλες ποδοσφαιρικές χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, καθώς και αυτά τα άλλα σημαντικά παραδείγματα παραπάνω, σίγουρα στέλνουν ένα πολύ θετικό μήνυμα. Ένα μήνυμα που θα δώσει κίνητρο σε άλλες γυναίκες που αναζητούν καριέρα στο παιχνίδι.
«Είμαι ενθουσιασμένη με την ευκαιρία να παίξω τον ρόλο μου στη διαμόρφωση του μέλλοντος κάτι που σημαίνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς».
Ο Δρόμος προς την κορυφή
Για την Χόπφεν και την Χιούιτ , οι ευκαιρίες τους ήρθαν μετά από εντυπωσιακές καριέρες στις επιχειρήσεις. Η Χόπφεν μπήκε στον κόσμο του ποδοσφαίρου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και συνεργάτη στην BCGDigitalVentures, μια εταιρεία του BostonConsultingGroup (Συμβουλευτικός όμιλος) . Προηγουμένως, ήταν διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Bild, ο οποίος περιλαμβάνει τη μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Γερμανίας.
Ο προκάτοχός της στο DFL, Κρίστιαν Ζάιφερτ, περιέγραψε τη Χόπφεν ως «απόλυτα έμπειρη σε ψηφιακά και στρατηγικά ζητήματα» και έθιξε την επιθυμία της για καινοτομία όταν συζητούσε το ραντεβού της τον περασμένο Αύγουστο.
Είπε: «Το γερμανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει μεγάλη παράδοση και είναι βαθιά αγκυροβολημένο στην κοινωνία. Η Bundesliga και η Bundesliga 2, όπως και η DFL, απολαμβάνουν εξαιρετική φήμη παγκοσμίως. Όλα αυτά πρέπει να διατηρηθούν στο πλαίσιο των τεχνολογικών, κοινωνικών και μέσων αλλαγής στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον – και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν περαιτέρω με καινοτόμο τρόπο».
Πλούτος εμπειρίας
Η Χιούιτ μπορεί να αντλήσει μια πλούσια εμπειρία από μια καριέρα που περιελάμβανε ένα ξόρκι ως διευθύνων σύμβουλος της RAC, της βρετανικής εταιρείας υπηρεσιών αυτοκινήτων, και (πιο πρόσφατα) ως μη εκτελεστική πρόεδρος στη VisaEurope, στη μάρκα ρούχων WhiteStuff και στο όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών BGL, ο οποίος κατέχει τον ιστότοπο σύγκρισης τιμών CompareTheMarket. Το 2011, της απονεμήθηκε το MBE (Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) για υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Τώρα, απολαμβάνει αυτή τη φρέσκια πρόκληση στο τιμόνι του αγγλικού ποδοσφαίρου.
«Είναι τιμή μου που είμαι η νέα πρόεδρος της FA και ηγέτης του Συμβουλίου. Είναι μια σημαντική στιγμή για το αγγλικό ποδόσφαιρο, με την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους για να κάνουμε μια θετική διαφορά σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού».
Άλλες εξίσου επιτυχημένες γυναίκες στο ποδόσφαιρο
Φλορένς Αρντουέν και Αν Ρέι – πρωτοπόροι σε Γαλλία και Εσθονία
Στη Γαλλία, η Φλοράνς Αρντουέν υπηρέτησε ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FFF) από το 2013. Πρώην διεθνής ξιφομάχος, εντάχθηκε στο FFF (Γαλλική ομοσπονδία) το 2008 ως επικεφαλής μάρκετινγκ και εμπορικής ανάπτυξης και προήχθη σε αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος το 2011 πριν από την ανάδειξη της, στην τρέχουσα θέση της. Από το 2016, εν τω μεταξύ, συμβάλλει στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA.
Ένα χρόνο πριν η Αρντουέν γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της Γαλλικής Ομοσπονδίας, η Αν Ρεί είχε ανοίξει τα δικά της φτερά στην Εσθονία όταν έγινε γενική γραμματέας της Εσθονικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (EJL) το 2012. Αυτό ακολούθησε ρόλους ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EJL και στη νεολαία της ένωσης, στις γυναίκες και ερασιτεχνικών τμημάτων. Από τον Ιούλιο του 2017, η Ρέι είναι επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου της UEFA.
Εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα, είναι πλέον δυνατό να βρούμε άλλα θετικά παραδείγματα γυναικών σε ηγετικές θέσεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στη Νορβηγία, η Λίσε Κλάβενες έγινε η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε του NFF μετά την εκλογή της ως πρόεδρος στις 6 Μαρτίου.
Έχοντας συμμετάσχει 73 φορές στην εθνική Νορβηγίας, η 40χρονη έχει μεταπτυχιακό στη Νομική καθώς και το ExecutiveMaster της UEFA για διεθνείς παίκτες (MIP). Προηγουμένως, ήταν διευθύντρια ελίτ ποδοσφαίρου του NFF, σκέφτηκε ότι «αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από εμένα» και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε απλώς να κρατήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Η εντολή που μου δόθηκε απαιτεί να είμαστε θαρραλέοι. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο».
Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Νορβηγίας (NFF) Λίσε Κλάβενες
« Νιώθω ότι μπαίνω στη γραμμή πολλών άλλων ηγετών, γυναικών και ανδρών, που έχουν εργαστεί για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο γυναικείο άθλημα στη Νορβηγία και δεν είναι σαν να είμαστε μειοψηφία. Είμαι περήφανος που μπορώ να συνεργαστώ με όλους εκείνους που έχουν ήδη σπάσει το φράγμα του φύλου».
«Ελπίζω να δίνει ένα ισχυρό μήνυμα, γιατί χρειάζεται. Για να μπορούν τα κορίτσια και οι γυναίκες να ονειρεύονται το πλήρες όνειρο, πρέπει να μπορούν να δουν ότι έχουν ευκαιρίες καριέρας στο ποδόσφαιρο».
Επιστρέφοντας στο ποδόσφαιρο στη Γερμανία, η Ντονάτ Χόπεφεν , ευτυχώς, δεν είναι η μόνη που κατέχει μια κρίσιμη και υψηλού προφίλ ηγετική θέση. Το 2020, η Χάικε Ούλριχ ανέλαβε το ρόλο της αναπληρώτριας γενικής γραμματέας της DFB και από πέρυσι υπηρετεί ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας της – υπογραμμίζοντας την προοδευτική προοπτική της γερμανικής εθνικής ένωσης στην επιβράβευση και την προώθηση των γυναικών που επιδεικνύουν επαγγελματική αριστεία και υγιείς ηγετικές ιδιότητες.
«Έχουμε κάνει πολύ δρόμο όσον αφορά τις γυναίκες στην ηγεσία του ποδοσφαίρου, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε», δήλωσε η Ούλριχ . «Ο αυξανόμενος αριθμός γυναικών σε ηγετικούς ρόλους είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς άλλες γυναίκες να εμπλακούν και να αναλάβουν την ευθύνη. Για να προχωρήσουμε περαιτέρω και ίσως να δείξουμε νέες προοπτικές στην ποδοσφαιρική επιχείρηση».
Η παρουσία τεσσάρων γυναικών μελών (από τα 14) στο τρέχον προεδρικό συμβούλιο του DFB αποτελεί λαμπρό απόδειξη της υγιούς κατεύθυνσης που ακολουθεί η ένωση από αυτή την άποψη.
Το γυναικείο δίδυμο της Ισλανδίας στο πρώτο τραπέζι
Υπάρχει ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό παράδειγμα στην Ισλανδία, όπου το KSÍ δεν έχει μόνο την επανεκλεγείσα Βάντα Σιγουργκέρσντοτιρ στη θέση της προέδρου, αλλά και την Κλάρα Μπίαρτμαρτζ ως γενική γραμματέα. Κάποτε τερματοφύλακας, η Μπίαρτμαρτζ κατείχε το ρόλο της γενικού γραμματέας από τον Αύγουστο του 2015, αφού εντάχθηκε για πρώτη φορά στην ένωση το 1994. Απέκτησε εμπειρία ως διευθυντής ομάδας για τις γυναικείες εθνικές ομάδες της Ισλανδίας, καθώς και ως διευθυντής γραφείου της KSÍ (Ομοσπονδία).
Η Μπίαρτμαρτζ είπε: «Νομίζω ότι για την FA, η οποία είναι ένας οργανισμός υψηλού προφίλ στην Ισλανδία, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στην κοινωνία, είναι δύναμη να μπορώ να παρουσιάζομαι ως γενική γραμματέας και η Βάντα Σιγκουργκέιρντοτιρ ως πρόεδρος. Να δείξουμε ότι οι γυναίκες έχουν όντως την ευκαιρία να πάνε μακριά στον αθλητισμό, και αν αυτό είναι δυνατό στο ποδόσφαιρο, τότε είναι δυνατό οπουδήποτε. Η Βάντα και εγώ απολαμβάνουμε μια καλή κατανόηση, συνεργαζόμαστε στενά. Ίσως το γεγονός ότι μας βλέπουν να εργαζόμαστε μαζί ως γυναίκες ηγέτες σε ένα άθλημα υψηλού προφίλ, ανδροκρατούμενου, να εμπνεύσει άλλες γυναίκες να ενταχθούν στην ποδοσφαιρική οικογένεια».
«Οι φωνές των γυναικών στο ποδόσφαιρο πρέπει να ακούγονται σε όλα τα επίπεδα».
Πρόεδρος της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (KSÍ) Βάντα Σιγκουργκέιρσντοτιρ
«Συνήθως, εκλέγεται το άτομο με τα περισσότερα προσόντα, αλλά μερικές φορές υπάρχουν γυάλινες οροφές», είπε η πρόεδρος του KSÍ μετά την αρχική εκλογή της τον περασμένο Οκτώβριο. «Σε όλη την διάρκεια του χρόνου, έχω δει περιπτώσεις όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να ανέβουν ψηλότερα, παρόλο που έχουμε τα προσόντα .» Όχι πια στην Ισλανδία – και, ευτυχώς, όχι πια σε έναν αυξανόμενο αριθμό εθνών και αλλού στην Ευρώπη.
Οι γυναίκες της UEFA στην ηγεσία του ποδοσφαίρου οδηγούν
Η UEFA επιδιώκει επίσης να παίξει τον ρόλο της, κυρίως με το Πρόγραμμα Ηγεσίας Γυναικών στο Ποδόσφαιρο, το οποίο ξεκίνησε το 2014 και τώρα το διοργανώνει σε συνεργασία με τη FIFA.
Μέρος της φιλόδοξης Ακαδημίας της UEFA, αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για γυναίκες στο ποδόσφαιρο που έχουν τη δυνατότητα και το κίνητρο να προχωρήσουν σε ανώτερες ηγετικές θέσεις εντός του οργανισμού τους ή που βρίσκονται ήδη σε τέτοιους ρόλους.
Όλες αυτές οι ανώτερες αξιωματούχοι, Χόπφεν, Χιούιτ, Κλάβενς, Σιγκουργκέιρσντοτιρ, Μπίαρτμαρτζ, Αρντουέν Ρέι και Ούλριχ, δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές επαγγελματικές διαδρομές μπροστά για τις γυναίκες που έχουν ήδη στρωθεί σε όλο το ποδοσφαιρικό τοπίο. Άλλες γυναίκες μπορούν να αντλήσουν έμπνευση και κίνητρο από τα ταξίδια τους. Είναι μια τάση που ελπίζουμε ότι θα συγκεντρώσει αυξανόμενη ώθηση στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό τοπίο τα επόμενα χρόνια…